
Kimchi Hakkında Her Şey | Tarif, Tarihçe ve Sağlık Faydaları
Kimchi, tuzlanmış, fermente edilmiş sebzelerle yapılan geleneksel bir Kore yemeğidir. Besin açısından yoğundur, probiyotikler içerir ve birçok olası faydasının yanı sıra bağışıklık sistemini desteklemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Uzun zamandır Kore halkının favorisi olan kimchi, Batı mutfağında yeni bir popülerlik kazanmaya başladı. Kimchi’nin sağlığa faydalarının anlaşılması, probiyotik açısından zengin fermente gıdaların bağırsak sağlığıyla fiziksel ve zihinsel sağlığımız arasında bağlantı kuran yeni çalışmalarla ortaya çıktı.
Kimchi tipik olarak lahana ve şeker, tuz, soğan, sarımsak, zencefil ve acı biber gibi baharatlar içerir. Ayrıca turp, kereviz, havuç, salatalık, patlıcan, ıspanak, yeşil soğan, pancar ve bambu filizi gibi başka sebzeler de içerebilir. Kimchi genellikle servis edilmeden önce birkaç gün ila birkaç hafta fermente edilse de, hazırlandıktan hemen sonra taze veya fermente edilmemiş olarak yenebilir.
Kimchi Nedir?
Güney Kore’nin ulusal yemeği olan Kimchi, baharatlı, salamura bir sebze yemeğidir. Kimchi geleneksel olarak lahana, yeşil soğan veya turpun salamurada sarımsak, zencefil, kırmızı biber ve balık sosuyla birleştirilmesi ve malzemelerin mayalanmasına izin verilmesiyle yapılır. Kore mutfağının vazgeçilmezi olan kimchi, aslında lahana turşusuna benzer. Lahanaya dayanmasına rağmen, daha baharatlı ve egzotik tada sahiptir. Kimchi’nin Güney Kore’de iki bin yıldan daha eskiye dayanan zengin bir tarihi vardır.
Geleneksel olarak kimchi, bakterilerin büyüme hızını kontrol etmeye yardımcı olmak için topraktaki serin çukurlarda fermente edilir. Doğru şekilde yapıldığında kimchi, sebzelerin tüm yıl boyunca korunmasına yardımcı olabilir. Kimchi, sağlık açısından etkileyici faydalar sağlayabilen, çıtır, lezzetli bir besindir. Esas olarak lactobacillus bakterileri tarafından gerçekleştirilen fermantasyon süreci, fermente gıdanın besin değerini artırabilir. Bunun nedeni, bakterilerin vitamin ve mineralleri kendilerinin sentezlemesi ve fermantasyon sürecinin , genellikle ‘anti-besin maddeleri’ olarak adlandırdığımız, daha az yararlı olan bazı bileşikleri devre dışı bırakmasıdır.
Kimchi’nin Tarihi
Batı’daki lahana turşusu gibi, kimchi de yiyecekleri tuzlama yoluyla korumanın bir yolu olarak başlamış gibi görünüyor. Bu, sebzelerin, temel gıdaların yetiştirilemediği “açlık açığı” olarak adlandırılan kış boyunca dayanmasına yardımcı oldu. Sebze Koruma ve İşleme El Kitabı’na göre kimchi’nin kaydedilen ilk kökenleri MS 3. yüzyıla kadar uzanıyor. El Kitabı, dönemin Çin kayıtlarından alıntı yaparak Kore halkının “…şarap, soya fasulyesi ezmesi, tuzlanmış ve fermente edilmiş balık gibi fermente yiyecekler yapma konusunda yetenekli olduklarını” belirtiyor. El Kitabı, yemeği bugün bildiğimiz kimchi haline getirmek için binlerce yıl boyunca yemeğe lezzet ve baharat katacak çeşitli malzemelerin eklendiğini ekliyor.
Kimchi’nin Faydaları
Kimchi’deki vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlık açısından önemli faydalar sağlayabilir. Kimchi’de bulunan kolin, hücrelerinizi, kaslarınızı, sinir sisteminizi ve hatta ruh halinizi korumak için hayati önem taşıyan doğal bir bileşiktir. Kolin hafızanızı korumak için de önemlidir. Kimchi ayrıca kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olan ve kemiklerinizin kırılganlaşmasını önleyen K vitamini açısından da zengindir. Kimchi fermente bir besindir ve bu da onu mükemmel bir probiyotik yapar. Yoğurtta ve diğer fermente süt ürünlerinde bulunan aynı laktobasil bakterileri kimchi’de de bulunur. Kimchi’de “iyi bakteriler” olarak adlandırılanları tüketmek, sağlıklı bir sindirimi korumanıza yardımcı olabilir.
Kimchi benzersiz bir tada ve dokuya sahip olsa da besin yoğunluğu ve probiyotik açısından zengin yapısı lahana turşusununkine benzer. Araştırmalar devam ederken, kimchi gibi fermente gıdaların fiziksel ve zihinsel sağlığa nasıl yardımcı olabileceğini gösteren bazı ilk çalışmalar da yapıldı. Fermente gıdalarda bulunan probiyotikleri yemek, İrritabl Bağırsak Sendromu ve kolon iltihabı gibi birçok mide-bağırsak rahatsızlığının olumsuz semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Sağlıklı bir bağırsak florasını korumak genel sağlığınız için önemlidir. Kimchi, felç, kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabilecek beta-karoten ve diğer antioksidan bileşiklerle doludur.
Kalbinizi Kimchi İle Koruyun
Probiyotiklerin kolesterolü ve iltihabı azaltarak kalp sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir. Çalışmalar, kimchi’nin antioksidan, antienflamatuar ve kolesterol düşürücü özellikleri sayesinde ateroskleroz riskini de azaltabileceğini gösteriyor.
Bağışıklık Sistemi Desteği
Yapılan bazı çalışmalar kimchi’nin bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini ortaya çıkardı. Kimchi’yi fermente etmeye yardımcı olan bakteriler, gelişmiş bağışıklık fonksiyonu ve hastalık tarafından tetiklenen daha düşük inflamasyon seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Kimchi’de bulunan C vitamini de bağışıklık sağlığınızı güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Kimchi’de Bulunan Yararlı İçerikler
Kimchi, zengin besin profili ve probiyotik içeriği nedeniyle sağlıklı bir gıda olarak kabul ediliyor. Kalorisi düşük, lif, vitamin ve C vitamini, K vitamini ve demir gibi mineraller açısından zengindir. Fermantasyon süreci aynı zamanda bağırsak sağlığını ve sindirimi destekleyen faydalı probiyotikler de üretir.
- A vitamini
- C vitamini
- K vitamini
- Folat
- Beta karoten
- Kolin
- Potasyum
- Kalsiyum
Kimchi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kimchi’nin probiyotik içeriği birçok insan için faydalıdır ancak yine de canlı bakteri içerir. Kimchi’yi fermente etmek için kullanılan bakterilerin tüketilmesi güvenlidir. Ancak kimchi uygun şekilde hazırlanmazsa veya saklanmazsa fermantasyon süreci gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin kimchi veya diğer fermente gıdaları yerken dikkatli olmaları gerekir.
Kimchi, lakto-fermantasyon adı verilen bir işlemle fermente edilir. Sebzeler ilk önce nemi çıkarmak ve salamura oluşturmak için tuzlanır. Daha sonra baharatlar eklenir ve karışım hava geçirmez bir kaba sıkıca kapatılır. Sebzelerde doğal olarak bulunan laktik asit bakterileri, şekeri laktik asite dönüştürür, bu da kimchi’yi korur ve ona keskin bir tat verir.
Kimchi Nasıl Hazırlanır?
Kimchi yapmanın en önemli kısmı, istenmeyen bakterilerin çoğalmasından önce fermente olmasını sağlamak için onu serin ve sabit bir sıcaklıkta tutmaktır. Kimchi’yi birçok bakkaldan, Kore pazarından, internetten yiyecek satışı yapan sitelerden ve sağlıklı gıda satan marketlerden satın alabilirsiniz.
Kimchi tek başına, garnitür olarak ya da diğer yiyeceklerin bir bileşeni olarak yenebilir. Baharatlı, keskin tadı, lezzetli yiyeceklere mükemmel bir tamamlayıcıdır ve genellikle yemeğe kontrast katmak için zengin yemeklerle eşleştirilir.
Kimchi’yi Saklamanın En İyi Yolu Nedir?
Kimchi’nin tazeliğini ve kalitesini korumak için hava geçirmez bir kapta buzdolabında saklayın. Bu, fermantasyon sürecini yavaşlatacak ve tadı ve dokusunu koruyacaktır. Kimçiyi salamuraya batırmak için aşağı doğru bastırdığınızdan emin olun, bu bozulmayı ve küf oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Kimchi’li Yemek Tarifleri
Tadı, kullanılan malzemelere ve nasıl yapıldığına bağlı olarak değişir, ancak en iyi şekilde baharatlı ve ekşi olarak tanımlanır. Kimchi tek başına yenebilir veya güveç ve erişte yemeklerini tatlandırmak için yemek pişirmede kullanılabilir.
Kimchili Pankek
Faydalı ve lezzetli bir Kore yiyeceği olan kimchi’yi tek başına tüketebileceğiniz gibi doğru tariflerle daha da lezzetli yemekler haline getirebilirsiniz.
Kimchili Pankek Malzemeleri
- 200 gram un
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 yemek kaşığı pirinç unu
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı şeker
- 3 adet taze soğan
- 250 gram kimchi
- 2 yemek kaşığı kimchi suyu
- 300 mililitre su
- 1-2 su bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
Kimchili Pankek Nasıl Yapılır?
- Kimchileri makas yardımıyla şeritler halinde kesip hazırlayalım.
- Tüm malzemeyi derin bir kaba döküp karıştıralım.
- Isıttığınız tavaya yağ ekleyin.
- Isınan yağa pankek karışımını yayarak ekleyin.
- Kenarlar ve alt kısmı kızardığında, tersyüz edin.
- Nar gibi kızarıncaya kadar pişirme işlemine devam edin.
Afiyet olsun