ÜST

Kendinizi evin ustası ilan edin: Boya badana rehberi

Evinizde boya badana işlerini kendiniz yapmaya karar verdiyseniz doğru yerdesiniz! Bu yazıyı kendinize kılavuz edineceksiniz.

Evlerinizde dekorasyonu tamamlamak için ya da duvarlarınızda daha temiz bir görünüm yakalamak için neredeyse senede bir kez boya badana takımlarınızı takıp işe koyulursunuz. Meşakkatli bir iş olarak görünen badana işleri, işin inceliklerini öğrendikten sonra basit bir hâl alır.

Önce boyaların ne anlama geldiğini bilmekte fayda var. Birçok boya çeşidi var ama en çok kullanılanları bilseniz işinizi fazlasıyla görecektir. En çok tercih edilen boyalardan olan silikonlu boyalar en kolay temizlenen boya olarak dikkat çekiyor. Bu tarz boyaların mat, yarı mat ve parlak çeşitleri de bulunuyor.

Bir başka tercih edilen tür olan plastik boya, duvarlara nefes aldırabilen hafif mat boya. Tercih edilmesinin başka bir nedeni de ekonomik olması. Bu iki boya türünün dışında doğal boya ve antibakteriyel boyalar da evlerinizde mantar, küf gibi oluşumları engelleyip sağlıklı bir ortam oluşmasına yardımcı olmakta.

Marshall Antibakteriyel Hijyen Silinebilir İç Cephe Boyası ile siz de hem duvarınızı boyar hem de evde kötü kokuların önüne geçmiş olursunuz. 

Boya badana için malzemelerinizi hazırlayın

Boya badana işine başlamadan önce rahatça ulaşabileceğiniz bir yere; ince fırça, boya rulosu, boş bir kova, su, tiner, fırça sırığı, eldiven, merdiven, ıspatula, zımpara, etrafa boya sıçramaması için muşamba, boyayı karıştırmak için karıştırıcı ve daha ince işçilik yaparken boyayı taşırmamak için maskeleme bandını koyun.

Wildlebend Profesyonel Duvar Boyama Seti, boya ve badana malzemelerini tek sefer size sunan ürünlerden biri. İhtiyaç duyacağınız tüm ürünleri tek tek toparlamak yerine bu tarz bir boya setiyle süreci hızlandırabilirsiniz.

Kolları sıvayın başlıyoruz

Kendinize alan oluşturun ve odadaki eşyaları koruma altına alın. Odanızın büyüklüğü ve eşyalarınızın ebatlarına göre iki yol izlenebilir. Eşyalarınız az ya da ebatları küçükse odadan çıkarabilirsiniz. Eğer buna uygun eşyalarınız yoksa tüm eşyaları odanın ortasına yerleştirin ve üstüne örtü serin.

Roka Pazarlama Hışır Boya Badana Örtüsü  ile eşyalarınızın boya ya da toza maruz kalmasını önleyebilirsiniz.

Önce tavandan başlayarak badana işine başlayın. Fırçanıza sırık takıp boyaya batırın. Ardından fazla boyayı ızgara yardımıyla silin ve fırçayı tavanda ileri geri sürerek tavanınızı boyayın. 

Tavan işlemini tamamladıktan sonra duvarlara geçebilirsiniz. Eğer duvarınızda zımparalanacak bir yer varsa önce zımpara işlemi yapın. Bazen duvarlarda çıkıntı ya da döküntüler olabilir. Bu sorunu basit bir alçılama ile çözebilirsiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra astar boyası ile bir kat boya yapın. Böylece duvarı boyayacağınız asıl boya daha pürüzsüz duracak ve boyanız uzun ömürlü olacaktır.

Duvar boyasını duvara sürmeden önce boyayı seyreltmeniz gerekmektedir. Boyayı seyreltme işlemini su ya da tiner kullanarak yapabilirsiniz. Boyayı seyrelttikten sonra iyice karıştırın ve fırçanızı boya kabına sadece uçlarında boya olacak şekilde sokun. Fazla gelen boyayı yine ızgara yardımıyla silin ve fırçanızı duvarda; yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya doğru hareket ettirin. Bunları yaparken duvarda fırça izi bırakmamak için ne çok sert ne de çok yumuşak tutun fırçayı. Kendinizi kasmadan hafifçe boyarsanız duvarda herhangi bir iz bırakmamış olursunuz.

Katalogdaki renk tonunu doğru yakalamak önemli

Badana yaparken sıralama ve şiddet çok önemlidir. Aynı yere defalarca boya sürerseniz oradaki renk ile diğer taraflardaki renk değişik olacaktır. Keza fırçanıza aldığınız boyanın fazla olmaması da önemlidir. Fırçayı kullanırken uyguladığınız şiddete dikkat edin. Eğer bir yere hafif, diğer yerlere sert bir şiddet uygularsanız ton farkı ortaya çıkacaktır.

İlk katı vurduktan sonra boya kutusunun üzerinde yazan kuruma süresini dikkatle okuyun ve bu talimata uyun. Talimatlara uyduğunuz taktirde istediğiniz rengi yakalamak için önemli bir adım atmış olacaksınız. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra ikinci katı ilk kata göre biraz daha kalın boyayabilirsiniz. Daha kalın boyayım derken fazla da boya sürmeyin. Yoksa boya kuruduktan sonra çatlaklar oluşur ki bunu hiç istemeyiz. 

Boyama işleminde boya lekeleri üstünüze ya da başka yerlere de sıçrayabilir. Bunun için “Boya Lekeleri Kabusunuz Olmasın” başlıklı yazımıza göz atarak çözüm bulabilirsiniz.

Evinizin ustası olmak için Hepsiburada’nın Yapı Market ve Hırdavat Malzemeleri sayfalarına göz gezdirerek, her alanda yeteneğinizi konuşturun.