
Kemik Ağrılarının Sebepleri ve Kemikler İçin Doğal Güçlendiriciler
İskelet sistemi tüm vücudu taşır. 206 adet kemikten oluşan iskelet sistemi beden sağlığı için en önemli sistemlerden biri. Kemiklerden oluşan iskelet sisteminin görevleri hayati nitelik taşır. Hareket bunların başında gelir. Kemikler hareket etmemizi sağlar. Bununla birlikte vücudun en büyük desteği iskelet sistemini oluşturan kemikler. Bununla birlikte organların korunmasını sağlayan bu kemikler oldukça sağlam yapıda. Hayati önem taşıyan organlar kemiklerle korunur. Kemiklerin en önemli görevleri arasında bulunan kan hücresi üretimi de öneminin altını çizer. Tüm bunlarla birlikte hormon düzenleyici ve mineral deposu olarak da önemleri nitelenebilir. Doğumdan itibaren gelişen kemiklerde çeşitli sebeplerden ötürü ağrı oluşabilir. Bu ağrıların birçok farklı sebebi olabilir. Şiddetli ve rutin kemik ağrısına sahip olanların sağlık uzmanına danışması gerekir. Ağrıya neden olan tanıyı tespit ederek tedavisini gerçekleştirmek mümkün olur.
Kemik Ağrısı Sebepleri Nelerdir?
Kemik ağrısı birçok nedenle gelişebilir. Hastalıklar sebebiyle oluşan kemik ağrılarının yanı sıra günlük yorgunluk nedeniyle oluşan kemik ağrıları olabilir. Yoğun yürüyüş ve sporlar aktiviteleri sonrasında kemik ağrısı oluşması mümkün. Herhangi bir sebeple ara verilen profesyonel spor etkinliğine başlamak da başlangıçta kemik ağrılarına neden olabilir. Kemik ağrısı oluşumu başlıca şu sebeplerle gerçekleşebilir;
- Travma ve yaralanma gibi durumlarda hafif, orta ve şiddetli kemik ağrısı oluşabilir.
- Gebelik döneminde oluşan kemik ağrıları.
- Kemiklerde bulunan enfeksiyonlar ağrı oluşumuna neden olur. Artrit adı verilen eklem iltihapları da kemik ağrılarına neden olabilir.
- Kemikteki kan dolaşımında oluşan sorunlar kemik ağrısını tetikler.
- Kemik ağrılarının oluşmasına neden olan durumlardan biri de vitamin eksikliği. Kemiklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin vücutta karşılanamaması ağrılara neden olur.
- Ortopedik rahatsızlıklar nedeniyle oluşan kemik ağrıları bulunur.
- Kemik ağrılarına neden olabilecek çok ciddi hastalıklar vardır. Tanısı konmuş kanser hastalıkları kemik ağrılarına neden olabilir.
- Bu ağrıya neden olabilecek nedenlerden biri de kemiğin bulunduğu uzvun yoğun şekilde hareket ettirilmesi olabilir.
- Yetişkin olmayan bireylerin kas ağrısı henüz gelişim aşamasında olmalarına bağlanabilir.
Kemik ağrısına neden olan tanının tespit edilmesi için sağlık uzmanına başvurmak gerekir. Tanısı konulan kemik ağrısının uygun tedavisi belirlenir. Kaza, düşme ve belirli bir travmadan kaynaklanmayan kemik ağrıları için muhakkak doktor muayenesi yapılmalı. Bununla birlikte günlük yorgunluklardan kaynaklanan ağrılar dışında rutin olarak belirli bir bölgede ağrı oluşuyorsa uzmana danışılması önerilir. Romatizma ve iltihaplı romatizma gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların doktor kontrolünde tedavisini tamamlaması gerekir. Kemik ağrısının sebepleri nelerdir sorusu yukarıda listelendiği üzere birçok durumla yanıt bulur. Kesin tanı için ortopedi ve travmatoloji bölümünde muayene olabilirsiniz. Yapılan tetkiklerle ağrıya neden olan rahatsızlıkla ilgilenen birime yönlendirme gerçekleştirilir. Bu sayede tanı ve tedavi süreci başlar. Günlük egzersiz, yorgunluk, gelişim süreci ve travmaya bağlı olmayan kemik ağrıları için doktor muayenesi tavsiye edilir.
Rutin sağlık kontrollerinde kemik ağrılarına neden olabilecek vitamin eksiklikleri ve diğer tanılar ortaya çıkabilir. Fizyoterapi, ilaç ve sağlıklı beslenme ile önünü alabileceğiniz kemik ağrısı olasılıkları bulunur. Rutin sağlık kontrolleri sırasında kemikleri de muayene ettirmek önemli. Her hastalık için erken teşhis hayati önem taşır. Bununla birlikte önceden alınan önlemler hayat kalitesini artırır. Kemik ağrısına neden olabilecek kaza ve düşme kaynaklı travmalara karşı dikkatli olmanız önerilir. Kemiklerde kırık oluşumu iyileşme sonrasında dahi ağrıya neden olabilir. Çocukluk kırıkları, kemiğin bölgesine ve kırık niteliğine göre ileri yaşlarda kronik ağrılar oluşturabilir. İlerleyen yaşlarda kırık ve buna bağlı ağrıların şiddeti daha yüksek olabilir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve dikkatli olmak sağlam ve ağrısız kemiklere sahip olmanızı sağlar.
Kemik Sağlığı İçin Ne Yapılmalı?
Güçlü ve sağlıklı kemikler için kemik gelişimini destekleyen beslenme biçimi ve egzersizler önemli. Kemik sağlığı için ne yapılmalı sorusuna verilecek yanıtlar genel beden sağlığı için de oldukça önemli. Kemiklerin gelişimi, sağlığının korunması ve çeşitli nedenlerle oluşan kemik ağrılarının önlenmesi için beslenmeye dikkat edilmeli. Spor etkinlikleri ve aktivitelerin doğru biçimlerde gerçekleştirilmesi gerekir.
Kemiklerin İhtiyaç Duyduğu Vitamin ve Mineraller Nelerdir?
Kemiklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içeren besinler kemik gelişimi, onarımı ve sağlamlığı için önemli. Kemikler için gerekli vitamin ve mineraller şu şekilde sıralanabilir.
- Kalsiyum içeren besinler güçlü kemiklere sahip olmanızı sağlar.
- Güneşten elde edilen D vitamini kemik sağlığı için oldukça önemli. UV indeksi düşük zamanlarda güneş koruyucu kullanarak güneşlenmek D vitamini depolamayı sağlar.
- Fosfor kemik sağlığı için alınması gereken mineraller arasında yer alır.
- A vitamini kemik gelişimine katkı sağlar.
- Kemik sağlığı için gereken mineraller arasında magnezyum da bulunur.
- Kemik gelişimi, sağlığı ve onarımı için gereken vitaminler arasında K vitamini yer alır.
- Çinko sağlıklı kemik hücrelerine sahip olmayı sağlar.
- Sağlıklı kemik yapısının oluşumuna katkı sağlayan minerallerden biri de Potasyum.
Beslenme alışkanlıklarında bu besinleri içeren yiyeceklerin bulunması kemik sağlığı için ne yemeli sorusunu yanıtlar.
Kemik Sağlığı İçin Ne Yenir?
Yukarıda belirtilen besinleri içeren yiyecekler ve düzenli beslenme sayesinde sağlıklı kemiklere sahip olabilirsiniz. Kemiklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içeren besinler kemik sağlığının korunmasını sağlar. Beslenme biçimi vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin alınmasında etkin rol oynar. Kemik ağrılarına da neden olan vitamin eksikliğini gidermek için dengeli beslenmek gerekir.
Şimdi kemiklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri barındıran besinleri birlikte inceleyellim.
- Kalsiyum Kaynağı Süt ve Süt Ürünleri
Anne sütü ile birlikte vücuda alınan kalsiyum süt ve süt ürünlerinin tüketiminin devamıyla takviye edilir. Küçüklükten beri tüketilen süt ürünleri güçlü ve sağlam kemik gelişimine katkı sağlar. Süt, yoğurt ve peynir günlük olarak tüketilmesi gereken sağlıklı besinler arasında yer alır. Kalsiyum desteği sunan bu ürünler içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunur.
- Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler
Lahana, ıspanak, pazı ve benzeri sebzelerin içerisinde birçok vitamin bulunur. Bu sebzelerin kemiklere olan faydası oldukça geniştir. Kalsiyum içeren koyu yeşil yapraklı sebzeler aynı zamanda magnezyum da içerir. Potasyum açısından zengin olan bu sebzeler fosfor ve çinko gibi minerallerle kemiklerin güçlenmesini sağlar.
- Baklagiller
Baklagillerin içerisinde zengin vitamin değerleri bulunur. Bu vitaminler kemiklerde yeni hücre oluşumu ve onarım gibi etkiler sunar. Baklagiller protein deposu olarak da tüketimi sağlıklı yiyecekler arasında yer alır.
- Balık
Balık tüketimi Omega 3 ve fosfor içeriği ile özellikle çocukların kemik gelişimine önemli katkı sağlar. Balık tüketimi en az hafta bir şekilde gerçekleştirilerek vücudun ve özellikle kemiklerin ihtiyaç duyduğu D vitamini ve fosfor mineralini takviye edebilirsiniz.
Kemikler İçin Doğal Güçlendiriciler Nelerdir?
Kemiklerin ihtiyaç duyduğu besinlerin takviyesini yapan yiyeceklerle birlikte doğal güçlendirici olarak çeşitli kuruyemişler önerilir. Yer fıstığı içerisinde barındırdığı vitamin ve minerallerle kemik ağrılarına neden olan eksikliğin giderilmesine yardımcı olur. Ceviz de kemiklerin ihtiyaçlarını karşılayan kuruyemişler arasında yer alır. Badem çiğ ve kavrulmuş şekilde tüketilerek kemik güçlendirici etki sağlar. Taze ve kuru meyvelerin barındırdığı besin değerleri sayesinde günlük olarak azar azar tüketim gerçekleştirerek kemikleri güçlendirebilirsiniz. Kemikler için doğal güçlendiriciler sayesinde vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanan ağrıları önlemek mümkün.