
Kefirin Nedir? & Kefir Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile bilinen kefir, hemen hemen her toplum tarafından tüketiliyor. Vücutta adeta gençlik iksiri gibi bir görev alan bu içeceğin tarihi, oldukça eski dönemlere dayanıyor. Bazı bilimsel araştırmalar, kefirin yüksek etkilerinin olduğunu ortaya koyuyor. Bu etkilerinin keşfedilmesi ise vücudu çeşitli hastalıklardan koruyabilir.
Keza, bazı hastalıkların tedavisinde de kefirden yararlanılmasını mümkün oluyor. O nedenle kefir nedir sorusuna sıklıkla cevap aranıyor.
Kefir Nedir?
Kefir, içinde bakteri ve maya bulunan fermente edilmiş bir süt ürünü olarak biliniyor. Bu ürün, süt ürünleri arasında yoğurttan sonra en sık tüketilen ürün oluyor. Keçi, koyun ve inek sütünden elde edile kefir içeriğinde kalsiyum, folik asit, magnezyum, biotin, enzim, amino asit, probiyotik, B1, B12 ve K2 vitamini barındırıyor. Bunun yanı sıra, fermente süte kefir taneleri katılarak yapıldığı için içeriğinde faydalı mikroorganizmalar barındırıyor.
Probiyotik özelliğe sahip olan kefir, fermente süt ürünlerinin içerisinde değerli bir yere sahip oluyor. O nedenle kalp damar sağlığı, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve gastrointestinal sistem gibi daha pek çok fayda sağlıyor. Kefir, insanlar tarafından birçok şekilde tüketilebilir. Kimisi tek başına tüketiyor kimisi meyve ilave ederek zenginleştiriyor kimisi ise kek ve pastalarda süt yerine kullanabiliyor. Peki, kefirin vücuda sağladığı faydalar neler oluyor?
Kefirin Faydaları
Kefirin insan vücuduna olan faydaları saymakla bitmiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinden, kalp damar sağlığına kadar birçok faydası yer alıyor. Kefirin bazı faydaları aşağıdaki gibidir:
- Kefir en çok bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile biliniyor. Özellikle mevsim geçişlerinde vücudunuzu çevresel faktörlere karşı savunarak, ekstra güç kazandırıyor.
- Kefirin bir faydası da metabolizmayı hızlandırıcı etkisi oluyor. Özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlar, kefir tükettiğinde tuvalete çabuk çıkabiliyor. Bu içecek, sağlığınıza pek çok yönden katkılar sağlıyor.
- Sinir sisteminin çalışma sürecini de düzenleyen kefir, bağırsak florası açısından da yarar sağlıyor. Keza, bağırsakların gerektiği şekilde çalışmasına olanak veriyor. Bunun yanı sıra, sindirimi hızlandırma etkisi de bulunuyor.
- Kefirin faydaları arasında vücudu toksinlerden arındırılması da yer alıyor.
- Kalp sağlığına ve dolaşım sistemine olan yararlı etkileri de dikkat çekiyor.
- Kefir içeriğinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde kemik sağlığına da katkıda bulunuyor. Özellikle içeriğinde bulunan magnezyum, günlük gereksinim duyulan kalsiyum ihtiyacını önemli ölçüde karşılıyor.
- Faydaları saymakla bitmeyen kefirin, saçların canlılığını ve parlaklığını kazanmasına yardımcı olduğu da düşünülüyor.
- Kefir, A vitamini bakımından son derece zengin bir içecek olarak biliniyor. Bunun yanı sıra ideal oranda C vitamini de içeren kefir, vitamin eksikliği yaşayan insanlar için oldukça faydalı bir içecek oluyor.
- Kefir strese ve sinire bağlı gelişen olumsuz etkilerden vücudu koruyor. Bunun yanı sıra, uyku problemlerinin giderilmesini destekliyor.
- Kefirin faydaları arasında, cilt sağlığına olan pozitif etkileri de yer alıyor. Egzama başta olmak üzere pek çok cilt problemini iyileştiriyor.
- Kefir düzenli olarak tüketildiği zaman astım hastalığına iyi geliyor. Bunun yanı sıra, alerji hastalıklarına da yararlarının olduğu söyleniyor.
- Kefir tüketiminin ideal miktarda olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Özellikle alerjik reaksiyona maruz kalan ve olumsuz etkilerinden çabuk etkilenen insanların doktora danışarak alması gerekiyor.
- Kefir, gelişme çağında olan çocukların kemik gelişimine inanılmaz katkılarda bulunuyor.
- Düzenli olarak tüketilen kefir, menopoz döneminde olan hanımlarda sık rastlanan kemik erimesinin de önüne geçiyor.
- Bağırsaklarda oluşan iltihapları, kabızlığı ve bağırsak kanserini iyileştirici etki gösteriyor.
- Kefirin içeriğinde yer alan B12, B1, biotin ve K vitamini genel sağlığa olumlu etkilerde bulunuyor.
- Kefir, birçok kanser hastalığını önlüyor ve kanser hücrelerinin büyümesini engelliyor. Bu içecek vücuttaki hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Bu sayede de kanserli hücrelerin giderilmesinde etkili oluyor. Kişinin düzenli olarak kefir tüketmesi, hücrelerin gelişmesini engelliyor ve beraberinde tümör oluşumunun da önüne geçiyor.
- B vitamini ve Triptofan amino asidi içeren kefir, siniri ve stresi yatıştırıyor. Bununla beraber depresyon sürecini azaltıcı etkilerde bulunuyor.
- Uykusuzluk problemi yaşayan insanlar üzerinde de olumlu etkiler bırakan kefir, düzenli tüketildiğinde rahat uyumaya yardımcı oluyor.
- Vücuda üstün faydaları ile tanınan kefir, protein ve yağların kolay sindirilmesini de sağlıyor. Glisemik indeksi düşük olan bu içecek, proteinle beraber midede uzun süre kalıyor ve kişiye tokluk hissi veriyor.
- Kefir, kan şekerinin de yavaş yavaş yükselmesine olanak sağlıyor. Böylece yaşanılan açlık krizlerini dizginliyor ve kalori alımını azaltıyor.
- Laktik asit fermantasyonu ile kişinin sindirimini kolaylaştırır. Bunun yanı sıra, midede meydana gelen gazları azaltıyor.
- Kefir mide ülserine sebebiyet veren Helikobakter Pilori adındaki bakterilerinin giderilmesine yardımcı oluyor. Keza, mide ülserinin oluşmasının engellenmesi ve tedavisinde üstün rol oynuyor.
Kefir Zayıflatır mı?
Gençlik iksiri olarak anılan kefirin zayıflamaya etkisinin olup olmadığı sıklıkla araştırılıyor. Hatta bazı kaynaklarda “kefir diyeti” gibi bazı zayıflama listeleri karşımıza çıkabilir. Ancak kefirin tek başına zayıflatıcı etkisi bulunmuyor.
Kefir sindirim sistemini hareketlendirme ve metabolizmayı hızlandırma gibi etkiler gösteriyor. Bu da ideal bir beslenme süreci yaşamasına olanak sağlıyor. Kilo verme niyeti gösteriliyorsa, bu işlemin bir diyetisyen ve doktor eşliğinde yapılması da önem arz ediyor.
Yetişkin insanlar gün içerisinde istediği saatte kefir tüketebilir. Ancak aşırıya kaçmamak şartıyla tüketilmesi gerekiyor. Çünkü kefir, gereken ölçülerde tüketildiği zaman vücuda birçok fayda sağlıyor.
Kefir Nasıl Yapılır?
Kefir Kafkasya başta olmak üzere birçok ülkede yaygın bir şekilde tüketiliyor. Gençlik iksiri olarak anılan bu içecek hazır satıldığı gibi evde de yapılabiliyor. Süte mayanın eklenmesi sonucu, çeşitli yararlı bakteriler fermantasyon faaliyeti geçiriyor ve ardından kefir oluşuyor. Peki, evde kefir nasıl yapılıyor?
Kefir Tarifi
Kefir Tarifi için Gereken Malzemeler
- 1 litre süt
- 30 gram kefir tanesi (1 yemek kaşığı)
- Cam kavanoz
- Plastik süzgeç
Kefir Tarifinin Hazırlanışı
Öncelikle bir tencerenin içerisinde 1 litre sütü kaynatıyoruz. Sütün üzerinde oluşan kaymağı bir tabağa alıyoruz. Metal olmayan bir kaba sütü aktarıyoruz ve oda sıcaklığına geldiğinde kefir tanelerini içerisine aktarıyoruz.
Tahta kaşık yardımıyla güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra kabın üzerini temiz bir bez ile kapatıyoruz. Yaklaşık 25 dakika kalacak şekilde karanlık bir yere alıyoruz ve bekliyoruz. Ortalama 48 saatin sonunda süt pıhtılaşıyor.
Mayalanan sütümüzü plastik bir tülbent ya da süzgeçten geçirerek kefir elde ediyoruz. Süzgeç üzerinde kalan kefir taneleri de tekrar maya olarak değerlendirilebiliyor. Buzdolabında muhafaza edebileceğiniz kefiri 2 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor.
Afiyet olsun.
Yulaflı Muzlu Kefir Tarifi
Yulaflı Muzlu Kefir için Gereken Malzemeler
- 1 su bardağı kefir
- 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 1 küçük boy muz
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Yulaflı Muzlu Kefir Tarifinin Hazırlanışı
Yulaflı muzlu kefiri yapmak üzere geniş bir kaseye ihtiyaç duyuyoruz. Bu kasenin içerisine kefiri ve yulaf ezmesini alıyoruz ve karıştırıyoruz.
Ardından bir kenarda muzları minik minik doğruyoruz. Daha sonra kasenin içerisine aktarıyoruz. Üzerine toz tarçını ister bir tatlı kaşığı isterseniz daha az olacak şekilde serpiştiriyoruz.
Arzuya göre 6-7 tane çiğ badem ilave ediyoruz. Afiyet olsun.