
Karın Şişkinliği Neden Olur? & Karın Şişkinliğinde Yapılması Gerekenler
Günlük tempomuz ne yediğimiz ne kadar egzersiz yaptığımız ve günlük rutinlerimizi nasıl yaptığımız da dahil olmak üzere hepimizin birçok değişiklik yaşamasına neden olur. Aynı anda bu kadar çok değişiklik olduğu için, bazen normalde sahip olmadığımız semptomlara sahip olmamız şaşırtıcı değildir ve buna şişkinlik de dahildir. Bu noktada karın şişkinliği neden olur? Karın şişkinliğinde yapılması gerekenler yazımız, birçok önemli detaya dikkat çekecektir.
Karın şişkinliği, midenizin rahatsız edici bir şekilde dolu hissetmesi olarak açıklanır. Bazı kişiler, şişkinliği karnın taş gibi ya da hiç boş yer kalmamış hissi olarak tanımlar. Çoğu zaman, şişkinlik problemi anlıktır ve kendi kendine geçer. Peki karın şişkinliği neden olur? Bunun birçok sebebi olabilir ve eğer bu durum sık tekrarlıyorsa ya da geçmiyorsa bir doktor ile iletişime geçme zamanı gelmiş demektir. Karın şişkinliğinin başlıca sebepleri arasında şunlar öne çıkmaktadır:
- Kabızlık olabilir
- Hormonlar suçlu olabilir
- Fazla gaz birikebilir
- Normalden daha fazla kalori yemek
- İrritabl bağırsak sendromu gibi daha ciddi bir durum da karın şişkinliğine sebep olabilmektedir.
Kabızlık Sebebiyle Oluşan Karın Şişkinliği Detayları
Kabızlık
Evde çok fazla zaman geçirirken, normalde yaptığınız kadar hareket edemiyor olabilirsiniz. Ayrıca farklı yiyecekler yiyor olabilirsiniz. Bu kabızlığa yol açabilir. Kabızlık, sürekli hale geldiğinde bağırsak delinmesi ya da farklı hastalıklara sebep olabilir. Bu nedenle bunun önüne geçmek önemlidir. Aşağıdaki durumlarda kabızlıktan söz edilebilir:
- Normalden çok daha az olan bağırsak hareketi
- Topaklı veya çakıl gibi görünen dışkı
- Dışkıda geçme zorluğu hissi ya da tam boşaltım yapılamamış hissi
Neyse ki, kabızlığınızı hafifletmek için evde birkaç değişiklik yapabilirsiniz. Bunlar şunları içerir:
- Diyetinizi gözden geçirin ve çeşitlendirin
Yapabiliyorsanız, lif alımını artırın. Bu, kepekli tahıllar, fasulye, kabuklu meyveler, sebzeler ve kuruyemişler gibi yiyecekleri içerir. Lifleri artırırken bol su veya et suyu, tavuk suyu çorba gibi berrak sıvılar içtiğinizden emin olun. Bunu yapmak, yediğiniz yiyecekleri yumuşatmaya yardımcı olur, böylece dışkı daha kolay atılabilir.
- Dışkı yumuşatıcıları veya lif takviyelerini deneyin.
Bir dahaki sefere bir eczaneye gittiğinizde, lif takviyeleri ve dışkı yumuşatıcılar alın. Prospektüsteki talimatları izlediğinizden emin olun ve bağırsak sisteminizi temizlemesine yardımcı olması için bol su içmeyi unutmayın.
- Vücudunuzu çalıştırın
Düzenli bir egzersiz ile vücudunuzun daha da verimli çalışmasına yardımcı olursunuz ve ayrıca kalın bağırsağınızın duvarlarını tonlandırmaya da yardımcı olabilir.
Hormonal Sebepler ve Gaz Birikimi ile Oluşan Karın Şişkinliği
Hormonlar
Kadınların regl dönemlerinden hemen önce ve bu periyod sırasında şişkinlik, karın ağrısı ve kramplar yaşaması, hormonların sebep olduğu şişkinliğe örnektir. Bu normaldir ve genellikle regl döngüsünü düzenleyen hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Menopoz, gebelik, lohusa dönemi de regl gibi hormonal sebepleri ortaya çıkarır. Gebelik dönemindeki beslenme ve gaz problemi için doktor bilgisi haricinde bir uygulama denemeyiniz.
Bunun dışında, hormonal sebeplerden dolayı şişkinlik yaşıyorsanız, aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:
- Düşük sodyumlu yiyecekler yiyin
Tuz alımının günde yaklaşık 1 çay kaşığı olması gerekir. Yiyecekleri kekik ve nane gibi bitkilerle veya limon ve misket limonu gibi doğal asitlerle tatlandırmaya çalışın.
- Su alımına dikkat edin
Bir su şişesine suyunuzu doldurun ve gün boyunca için. Su içmek, regl döneminiz boyu şişkinliğe yol açabilecek fazla tuzdan sisteminizi temizlemenize yardımcı olur. Günde en az 2 litre su için. Bu miktar, kilonuz ile orantılıdır. Daha detaylı açıklamak gerekirse her kilo için 0.3 litre su içmelisiniz. Bu, ortalama 70 kg ağırlığında bir birey için 2.1, 100 kg ağırlığında bir birey için yaklaşık olarak 3 litre su anlamına gelmektedir.
- Alkolden kaçının
Alkol kullanımı ya da alkollü içecekler içmek uyku döngünüzü ciddi anlamda etkiler ve bu da iltihaplanma ile birlikte karında şişmeye neden olur. Aşırı alkol ayrıca şişkinlik ve karın ağrısına da katkıda bulunan ishale neden olabilir. Bu nedenle daha sağlıklı bir vücut sistemi adına, alkolü yeşil çay, taze sıkılmış meyve suları ya da mineralli su ile değiştirin.
- Düzenli egzersiz
Yürüyüş ve yoga yapmak gibi düşük etkili olan egzersizler bile fazlası ile ter atmanıza ve de güçlü iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca çevrimiçi ders almayı düşünebilir ya da günlük adımlarınızı atmak için bazı yolları deneyebilirsiniz.
- Fazla gaz birikimi
Gaz, sindirimin oldukça normal bir parçasıdır ancak bağırsaklarınızda birikirse şişkinlik ve ağrıya neden olabilir. Gaz, sindirilmeyen yiyecekler kolonunuzda parçalandığında meydana gelen bir durumdur. Bu işlem, doğal anlamda gaz olarak ortaya çıkan metan ve hidrojen üretir. Gaz nedeniyle şişkinlik yaşıyorsanız, yiyecek alımınızı değiştirmek, bu durumun önüne geçmek için yardımcı olabilir. Karın şişkinliğine neden olabilecek bazı yaygın içecekler ve yiyecekler şu şekildedir:
- Yağ oranı yüksek gıdalar
- Kızarmış ve baharatlı yemekler
- Gazlı içecekler
- Süt, peynir ve yoğurtta bulunan laktoz
- Reçetesiz satılan ve bilinçsiz kullanılan takviyeler de şişkinliği tetikleyebilir.
Fazla Kalori Almak ve IBS Nedenleri ile Oluşan Karın Şişkinliği
Normalden daha fazla kalori tüketmek
Stres ya da duygusal yeme gibi bir problem var ise gerektiğinden daha fazla kalori alımına açıksınız demektir. Bu, doysanız bile bir şeyler yeme isteği olarak da açıklanabilir ancak aşırı kalori tüketmek; özellikle kurabiye, kek ve ekmekte bulunanlar, sağlığınızın ciddi anlamda bozulmasına sebep olur ve kilo almanıza, karnınızın şişmesine neden olabilir.
Yüksek kalorili yiyecekleri seviyorsanız, özel günler için yüksek kalorili tarifler deneyebiliriz ya da bu yiyecekler için on günde bir olacak şekilde tek öğünde kontrollü yiyeceğiniz bir programlama yapın.
İrritabl bağırsak sendromu gibi daha ciddi bir durum
İrritabl bağırsak sendromu ya da IBS, şişkinlik, ishal veya kabızlık ile birlikte karın ağrısına neden olan yaygın bir durumdur. IBS’nin nedeni bilinmemektedir ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli tetikleyiciler tarafından tetiklenebilir:
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Gıda duyarlılığı
- Stresli olaylar
IBS’niz olabileceğini düşünüyorsanız, bir değerlendirme için doktorunuza danışın. Çoğu zaman, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Şişkinliğinizi gidermek için evde bazı teknikler de deneyebilirsiniz.
Gastroparezi ve Karın Şişkinliği
Gastroparezi, yiyecekleri sindirim sistemi boyunca hareket ettiren kas kasılmalarının düzgün çalışmadığı ve midenin çok yavaş boşaldığı bir bozukluktur. Şiddetli gastroparezi olan kişilerde, şişkinliğin yaygın bir semptom olduğu düşünülmektedir. Şişkinlik şiddeti, diğer gastroparezi semptomlarının yoğunluğu ile ilişkili görünmektedir, ancak mide boşalma oranlarından etkilenmemektedir. Probiyotikler ve antidepresanlar yardımcı olabilir.
Mide kaslarını kontrol eden sinirler, herhangi birinde deformasyon olduğunda böyle bir problem ile karşılaşma riskini doğurur. Halk arasında mide tembelliği olarak da bilinmektedir. Tedavi olunması gerekli ve kontrol altında tutulmalıdır. Mide felci olarak da bilinen bu hastalığın şişkinliği ortaya çıkarması şaşırtıcı değildir. Bazen gastropareziye eşlik eden bir durum olan aşırı bakteri üremesinin ana semptomu şişkinliktir. Bu semptomların yönetiminde dikkatli antibiyotik ve probiyotik kullanımının yanı sıra bazı reçeteli başka ilaçlar da yardımcı olabilir.