
Karate Kuşakları Nelerdir? Kuşakların Renkleri Ne Anlama Geliyor?
Karate, bir tür dövüş sanatı olarak uzun ve şanlı bir tarihe sahiptir. Kuşak sistemi ise sanata nispeten modern bir ektir. Kyu ve Dan not sistemi, yirminci yüzyılın başından beri karate uygulayıcılarının gelişimini derecelendirmek için kullanılmıştır. Bu yazımızda karate kuşakları nelerdir sorusunu cevaplarken kuşakların renklerinin ne anlama geldiğine de bakacağız.
Karate kuşakları sistemi
Kuşak renkleri ve rütbeleri günümüzde stile, okula ve hatta ülkeye bağlı olarak büyük ölçüde değişmektedir. Bu, dövüş sanatlarında kuşaklar için en sık kullanılan renklerin beyaz, sarı, turuncu, yeşil, turkuaz, mavi, kahverengi ve siyah olduğu anlamına geliyor.
Kyu sıralamaları karatede (ve diğer birçok Japon sanatında) bir öğrencinin teknikteki ilerlemesini belirtmek için kullanılır. Karateka (Karate uygulayıcıları veya öğrencileri) geliştikçe kyu derecelerinde sırayla aşağı inerler. 6’lı kyu sisteminin dışında 8,9,10 ve hatta 12’li kyu sistemleri vardır. Bunun dışında yolculuk siyah kuşak ile bitmiyor.
Karate kuşakları ve renklerin anlamları
Yukarıda da bahsettiğimiz farklı kyu sistemleri var. Şimdi 6’lı kyu sisteminin kuşaklarına ve renklerin anlamlarına en alt seviyeden en üst seviyeye kadar bakalım.
- Beyaz kuşak: Yeni bir ışığın doğuşu beyazla gösterilir. Karate yolculuğu, başlangıç noktasını temsil eden beyaz bir kuşakla başlar.
- Sarı kuşak: Güneş ışığının ilk ışınını sembolize eder. Karatede bunun anlamı, öğrencinin zihninin artık daha olası teknik ve yöntemleri kabul etmeye açık olmasıdır.
- Turuncu kuşak: Bu kuşak, ışığın dünyaya yayıldığının bir göstergesidir. Böylece öğrencinin alandaki bilgisini nasıl genişlettiğini gösterir.
- Yeşil kuşak: Yeşil büyümenin bir temsilidir, bu nedenle becerilerini güçlendirmeyi ve geliştirmeyi öğrenen orta seviye öğrencilere verilir. Öğrencinin yeni beceriler geliştirdiği ve karatede ustalaşmak için yeni teknikler öğrendiği anlamına gelir.
- Mavi Kuşak: Bitki mavi renkli gökyüzüne doğru büyüyor. Bu, öğrencinin karatedeki her hareketi anlamak için daha derine indiği ve daha fazla bilgi edinmek için her birini farklılaştırdığı anlamına gelir.
- Kahverengi Kuşak: Bu bitkinin tam büyüdüğünü ve hasada hazır olduğunu gösterir. Benzer şekilde karatede de öğrencinin beceriler hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu ve artık dövüşe hazır olduğunu gösterir. Öğrencinin dövüş becerileri ve zihinsel olgunluğu bu zamanda belirli bir dereceye kadar olgunlaşmıştır. Kahverengi Kuşak mertebesine ulaştıklarında, öğrenciler karate tekniklerinin mekanik uygulamasında ustalaşırlar ve onları direnen bir rakibe karşı kullanma konusunda da giderek daha gelişirler.
Kihon Kido Karate Antrenman Elbisesini bedeninize uygun olarak seçebilirsiniz.
Siyah kuşak
Her parlayan nesnenin arkasında koyu bir gölge vardır ve bu rengin konusu da budur. Bu kuşak, onu takan kişinin tüm becerilerde ustalaştığını gösterir ve bilgisiyle başkalarını aydınlatmak için kendi içinde büyük bir yetenek oluşturur.
Siyah, güneşin ötesindeki karanlığı sembolize eder ve siyah kuşak sahibi bir kişi, karatenin fiziksel ve zihinsel öğretilerini daha derinden anlamaya çalışır. Siyah kuşakla ödüllendirilen birçok kişi, başkalarının kendi kuşak sıralamasında ilerlemesine yardımcı olmak için bilgilerini aktarmaya başlar.
Haşado Taekwondo, Kickboks, Karate, Mma Eğri Darbe Yastığını savunma sporlarının hepsinde kullanabilirsiniz.
Siyah kuşakla elde edilen ustalık seviyeleri
Dan notları en gelişmiş olanlardır; gerçek maceranın başladığı nokta budur. Yudansha, dan seviyesine ulaşmış bir uygulayıcıya verilen unvandır. 6. veya 7. dan’dan itibaren, stile bağlı olarak, başka bir test yoktur ve rütbe, yetkili bir kişi tarafından onursal olarak verilir.
- Shodan (1. Dan): Karatenin temellerine hakim olan biri.
- Nidan (2. Dan): Temelleri öğrenmiş uzman bir karateka.
- Sandan (3. Dan): Karatenin temellerini öğrenmiş ve sanatta yetenekli biri.
- Yondan (4. Dan): Karatenin hem temellerinde hem de pratik uygulamalarında ustalaşmış biri.
- Godan (5. Dan): Karatenin hem temel hem de pratik uygulamalarında ustalaşmış olağanüstü bir dövüş sanatçısı.
- Rokudan (6. Dan): Karatenin gerçek özüne hakim olan ve bir usta olarak kabul edilen kişi.
- Nanadan (7. Dan): Sanatın daha derin anlamını anlayan uzman bir Karate uygulayıcısı.
- Hachidan (8. Dan): Uzman Karateka, sanatı önemli bir süre çalışmış, uygulayan ve son derece yetkin hale gelen kişi.
- Kyudan (9. Dan) ve Judan (10. Dan): Bu prestijli onursal unvanları yalnızca en çok hak eden ustalar alır.