
Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Yağının Faydaları
Karabaş otu, Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitki türüdür. Ballıbabagiller ailesine ait olan bu bitki, ilkbahar mevsiminde pembe ve mor çiçekler açar. Birçok kişi karabaş otunu lavanta olarak anar. Bu bitki keşiş otu olarak da bilinir. Çiçeğe ismini veren saplarının uzunluğudur. Karabaş otu, sağlık açısından da büyük faldayalar sağlar. İçerik bakımından zengin olan bitki, farklı şekillerde tüketmeye uygundur. Karabaş otu, lavanta türlerinden bir tanesidir. Eski zamanlarda alternatif tıpta yaygın olarak kullanılır. Boyu 100 cm’ye kadar uzayabilmesinin syanı sıra sağlığa ve zihne Sciddi faydalar ortaya koyar. Geleneksel tıpta ismi “ustukhuddus” olan ot, antibakteriyel ve antioksidan özellik gösterir.
Karabaş otu C ve A vitamini yönünden zengindir. Günlük C vitamini ihtiyacının %20’sini, A vitamini ihtiyacının %6’sını bu bitkiyle karşılamak mümkündür. Karabaş otu yağının kalorisi oldukça düşüktür. Bu nedenle kilo aldırmadan sağlıklı bir bitki tüketmek isteyen kişilerin kullanımına uygundur. Bunların yanı sıra karabaş otunun içinde:
- Mineraller
- Demir
- Kalsiyum
- Potasyum
- Magnezyum bulunur. Besin ögelerine ek olarak; kafur, triterpenik asit, pinokarvil asetat ve myrtenol otun içinde yer alır. Bitki glikozit, reçine, steroid ve terpinler de içerir.
Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?
Karabaş otu, birçok alanda yaygın olarak kullanılır. Vücudun daha iyi hissetmesini sağlayan bu bitki çayının faydaları şu başlıklar altında incelenir:
- Bağışıklığı Güçlendirir: Özellikle soğuk havalarda birçok etkene bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflar. İnsanın bağışıklığının düşük olması, mikroplara ve diğer etkenlere davetiye çıkartır. Bu nedenle sık sık hastalanma problemi görülür. Karabaş otunun bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunur.
- Sakinleştiricidir: Hem günlük hem de iş hayatının büyük strestleri vardır. Bu stres durumu insanda sinir ve baş ağrısı gibi olumsuz etkenlerin oluşmasına yol açar. Karabaş otu, vücuttan stresin uzaklaşmasını sağlayan bir etkiye sahiptir. Çay olarak tüketildiğinde sakinleştirici etki ortaya koyar.
- Kan Dolaşımını Düzene Sokar: Düzenli olarak tüketilen karabaş otu, kan dolaşımı açısından oldukça faydalıdır. Damar tıkanıklığını önleyen ot, kalp hastalıklarına karşı da etkilidir. Otun damarları rahatlatması sıkça kullanılmasını sağlar.
- İdrar Yolu Problemlerini İyileştirir: Sindirim sisteminin doğru şekilde çalışması bütün vücuda etki eder. Bu durumda beslenmeye çok dikkat etmek gerekir. Gıdalar, mideyi rahatlatmalı ve sindirimi kolaylaştırmalıdır. Karabaş otu da sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenler. Söz konusu bitkinin çay olarak tüketilmesi, bağırsakların hızlı çalışmasına yardımcı olur.
- Yaraların İyileşmesini Sağlar: Bu bitkinin yaraların iyileşmesini hızlandırıcı bir etkisi bulunur. Yaralar için yağ olarak kullanılması gerekir.
- Kalp ve Damar Hastalıklarını İyileştirir: Kalp ve damar hastalıkları, damar tıkanıklığı olarak bilinir. Damarlardaki tıkanıklık, birçok hastalık riskini beraberinde getirir. Bu çay, damarların rahatlamasını sağlar. Kan dolaşımı dengeler ve doğal olarak kalbe de faydalıdır.
Karabaş Otu Nasıl Kullanılmalıdır?
Karabaş otunu çay olarak tüketebilirsiniz. Bunun için 1 tatlı kaşığı kurutulmuş karabaş otunu, bir bardak suya atın. Yaklaşık olarak 7 – 8 dakika kaynatın. Çay kaynadıktan sonra tüketime hazır hale gelir.
Karabaş otu kozmetik, ilaç, bahçecilik, aromaterapi, gıda alanlarında yaygın olarak kullanılır. Karabaş otu yağında kullanılan aromaterapi ve kozmetik konusunda birazdan bilgilendirme yapacağız. Karabaş otunun kullanıldığı alanları açıklayalım:
İlaç: Karabaş otu bitkisinin antienflamatuar ve antiseptik özelliği bulunur. Bu nedenle bazı ilaçların bileşenlerinde bitkinin kullanıldığı görülür. Bu bitki, solunum yolu problemlerini tedavi etmek için de içeriklerde sıkça kullanılır. Tıbbi kullanımın bilinçsizce yapılmaması, doktordan bilgi alınması gerekir.
Bahçecilik: Karabaş otu, bir tür lavantadır. Bu nedenle bahçelerde hoş bir görüntü oluşturur. Süs bitkisi olarak yaygın olarak kullanılan ot, böcekleri uzaklaştırmak için de tercih edilir. Karabaş otu bahçede doğal bir böcek kovucu özellik gösterir.
Gıda: Karabaş otunun lezzetli bir tadı vardır. Özellikle Akdeniz mutfağında birçok yiyecek, içecek ve tatlıda karabaş otu kullanılır. Yiyeceklere farklı bir tat kazandıran bitki, sağlıklı olmasıyla da tercih edilir.
Karabaş otu bitkisinin ağız ve diş sağlığı açısından da faydalı olduğu bilinir. Bu tarz bir etki elde edebilmek için çaydan hazırlanarak gargara yapılabilir. Bu sayede diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıklarında azalma görülür. Ayrıca ağız kokusunu da engelleyici özelliğe sahiptir.
Karabaş Otu Yağı Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
Karabaş otu yağı, söz konusu bitkiden elde edilir. Uçucu bir yağdır. İspanya ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilen bitki kullanılarak oluşturulur. Aromaterapi ve kozmetik endüstrilerinde sıkça kullanılır. Tropikal etkiye sahip olan yağ, vücuda direk olarak uygulanabilme özelliğine sahiptir. Birçok kişi karabaş otu yerine yağını kullanmayı tercih eder.
Karabaş otu yağının birçok faydası vardır. Bunlar:
- Stres ve kaygının azalmasına ve hatta ortadan kalkmasına yardımcı olur.
- Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan baş ağrısı, migren ve sinüzit ataklarını hafifletir.
- Cildi nemlendirme ve yatıştırma gücüne sahiptir.
- Karaciğer ve böbreklerin çalışmasını sağlar. Safrayı rahatlatma özelliğine sahiptir.
- Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
- Vücutta bir şişkinlik durumu yaşandığında bunu giderici özellik gösterir.
- Vücudun enerjik ve zinde kalmasını sağlar.
- Gaz sorunlarının azalmasını sağlar. Hazımsızlığa karşı faydalıdır.
- Menopoz ya da reglden kaynaklı olarak meydana gelen sancıların hafiflemesine yardımcı olur.
- Vücutta bulunan toksik maddelerin dışarıya atılmasını sağlar.
- Saçlara parlaklık ve canlılık kazandırır. Saç sağlığı için de gereklidir.
- Sigara içen kişilerin tüketmesi gerekir. Sigaradaki nikotin ve katran gibi çok zararlı maddelerin ortaya koyduğu zararı azaltır. İç organların işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur.
Karabaş Otu Yağı İçilir mi?
Sıkça merak edilen sorular arasında “Karabaş otu yağı içilir mi?” konusu yer alır. Bu konuya çok net bir cevap verebiliriz: Evet. Tüketim açısından uygun olan yağ, ılık su içine damlatılarak içilmeye uygundur. Oldukça lezzetli olan bu çayın içimi oldukça kolaydır. Tüketimde aşırıya kaçmamak için günlük 5 damla yağ uygundur. Eğer suyla içilmek istenmiyorsa, kesme şekerin üzerine dökerek de tüleileilir. Karabaş otu yağı, kanser hastaları tarafından da kullanılır. Kanserli hücrelerin yayılmasını engeller. Ayrıca tümörlerin de yok edilmesine fayda sağlar. Özellikle beyin, bağırsak, meme, prostat ve pankreas kanserine karşı engelleyici özellik gösterir.
Karabaş Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
Karabaş otu yağı cilde doğrudan uygulanabilme özelliğine sahiptir. Yaraları iyileştirmek ve vücudu nemlendirmek için sıkça tercih edilir. Banyo yaparken cilde doğrudan uygulanmaya uygundur. Bununla birlikte cilt üzerine masaj yaparak da sürülebilir.
Karabaş otu yağı reçel yaparken de sıkça kullanılır. Reçelin lezzetli hale gelmesini sağlayarak, damaklarda güzel bir tat bırakır.
Karabaş otu yağı saçlar üzerine de uygulanır. Hem bebeklerde hem de yetişkinlerde sıkça kullanılan yağ, rahatlatıcı etkisiyle beğeni kazanır. Alerjik bünyelerin kullanmadan önce doktor ile görüşmesi önemle tavsiye edilir.
Karabaş otu yağını kullanırken aşırıya kaçmamak gerekir. Hangi tür bitki olursa olsun, fazlasının yarardan çok zarar verdiği unutulmamalıdır. Haftada 1 – 2 kez içilmeye uygundur. Birkaç gün üst üste kullanıldığı durumlarda 15 gün süreyle ara verilmesi gerekir.