
Kar Leoparı Unvanını Alan İlk Türk Kadın: Esin Handal Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Türk tarihine damga vuran birçok önemli kadın vardır. Her biri kendi alanında önemli işlere imza atan bu kadınlar, birçok gence ilham kaynağı olur. Sadece Türk dünyasında değil, tüm dünyaya adını duyuran önemli kadınlar da vardır. Türk kadınlarının güçlü ve etkileyici yeteneklere sahip olduğunu gösteren bu kadınlardan biri de Esin Handal Arslan. Esin Handal, ‘Kar Leoparı’ ünvanını alan ilk Türk kadını olarak bilinir. Yaşamı, başarıları, çalışmaları, doğa koruma çabaları ile tanınan bu önemli kadın birçok alanda başarılar elde ederek ismini dünyaya duyurmuş biridir. Türkiye doğa güzellikleri ve biyoçeşitliliği ile bilinen nadir ülkeler arasında yer alır. Ülkedeki bu çeşitliliğin araştırılması ve korunması hakkında çalışmalar yürüten birçok bilim insanı, çevreci aktivist, doğa koruma uzmanı ve araştırmacı bulunur. Esin Handal bu alanda çalışmalar yürüten önemli isimlerden biridir. Peki bu Esin Handal kimdir ve ‘Kar Leoparı’ ünvanını nasıl almıştır?
Esin Handal Kimdir?
Esin Handal, Türk Doğa Koruma hareketinin öncülerinden biri olarak kabul edilir. 28 Haziran 1978 yılında dünyaya gelen Handal, çocukluğunda ailesi ile yaptığı doğa gezileri ve yürüyüşler sayesinde doğaya olan merakını keşfeder. Handal’ın doğa ve dağcılığa olan merakı genç yaşlarında da devam edince ailesi bu meraka daha fazla direnmeyerek destek olurlar. Kızları için endişelenseler de onu bu konuda destekleyerek çalışmalarında her zaman destek olurlar. Hatta Handal’a ilk kaskını ve kazmasını da annesinin aldığı bilinir. Ailesinden aldığı destek ile başarılarına başarı katar. Doğal yaşam ve biyoçeşitliliğin önemini vurgulayan bir vizyona sahiptir. Onun için doğa sadece bir kaynak değildir, doğayı insan ruhunu besleyen bir unsur olarak görür. Doğayı korumanın, gelecek kuşaklar için yaşanılabilir bir çevre bırakabilmek adına önemli olduğunu savunur. Vahşi yaşamın korunması ve sürdürülebilir kılınması için yaptığı çalışmalar ile sadece uzmanları değil herkese bir sorumluluk yüklemek gerektiğini düşünür. Bu sebeple doğa koruma çalışmaları ve sürdürülebilir yaşam biçimlerini teşvik etme konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı hedefler. Türkiye’nin doğal güzelliklerini ve vahşi yaşamı koruma konusundaki kararlılığı ve çalışmaları sayesinde birçok alanda yeniliklere imza atar. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yürüttüğü sürdürülebilirlik çalışmaları da başarıya ulaşır. Esin Handal, birçok üniversitede düzenlenen programlar ile gençlerle buluşarak çevre eğitimi ve farkındalık programları ile gençlere doğa sevgisini aşılamaya çalışır. Katıldığı programlar ile sadece gençlere değil, gençler aracılığı ile herkese ulaşabilmeyi hedefler.
Esin Handal Arslan, doğa ve vahşi yaşamı koruma konusundaki çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduğunu her fırsatta dile getirir. Gelecek nesillere daha iyi korunmuş doğal yaşam imkanlarını bırakabilmek için canla başla çalışmalarını sürdürmeye kararlı. Daha fazla insanın doğa koruma hareketine katılmasını teşvik edecek çalışmalar yürüterek bu kararlılığını ortaya koyar. Doğayı ve biyoçeşitliliği korumak için daha fazla projeye liderlik etmeye de devam edecektir.
Esin Handal Arslan Dağcılık Serüvenine Nasıl Başladı?
Doğa sporlarına merakı olduğunu genç yaşında fark eden Handal, dağcılığa da genç yaşında başlar. Ailesinin destekleyici tutumu sayesinde de başarıdan başarıya koşar. Tırmanma deneyimine erken yaşta başlayan Esin Handal, dağcılığın zorlu ve zevkli dünyasına adım atınca bunun bir tutku olduğunu keşfeder. Zamanla hedeflerini daha zorlu ve yüksek dağlara diker.
Türkiye’de birçok dağın zirvesine tırmanan dağcı, dağcılık sahnesinde hızla yükselmeyi başarır. En büyük başarılarından biri; Anadolu’nun en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı’nın zirvesine tırmanmasıdır. Bu büyük başarısı sadece Türkiye’den değil, dünya çapında da büyük takdir toplamasını sağlar. Başarılarının yanı sıra birçok dağcılık etkinliğine liderlik ederek oradaki genç dağcıların mentoru olur. Gençlere dağcılık ile ilgili incelikleri ve tecrübelerini aktaran başarılı dağcı, bu konuda gençlerin idolü olur. Dağcılıkta fiziksel ve zihinsel dayanıklılığın bir arada sağlamanın gerekliliğini savunan Handal, bu konuda dağcılığa başlamadan önce de eğitimler alarak bu dayanıklılığın artırılabileceğini belirtir.
Dağcılık serüvenine başlamadan önce kendisini bu konuda hazırladığı ve bir sene öncesinde postacı olarak işe başladığı bilinir. Bisikletle günde 6 saat mesai yapan kadın dağcı, kondisyonunu böyle artırarak başarıya ulaşılabileceğinin de kanıtı niteliği taşır. Gençlere örnek olarak gösterilen başarılı ve bağımsız bir kadın olarak da dikkat çeker. Geleneksel cinsiyet rollerinin ötesine geçerek, zorlu dağcılık faaliyetlerine katılarak yeteneklerini kanıtlar. Tüm bu başarıları ile de kadınlara ilham kaynağı olur ve kadınların da aynı başarıyı elde edebileceğini gösterir.
Esin Handal “Kar Leoparı” Unvanını Nasıl Aldı?
“Kar Leoparı” terimi birçok insan tarafından yırtıcı bir hayvan olarak bilinir ancak “Kar Leoparı” aynı zamanda dağcılıkta çok önemli unvanlardan biridir. Rusya Dağcılık Federasyonu tarafından verilen bu unvana sahip olmak oldukça zorlu şartlara sahip beş dağın tırmanışı sonunda hak edilir. “Kar Leoparı” unvanına sahip olmak için eski Sovyetler Birliği sınırları içinde yer alan tırmanılması gereken beş dağ şöyle sıralanır:
- Lenin Dağı – 7134 metre
- Korjenevskaya – 7105 metre
- Somoni Dağı (Komünizm Dağı) – 7495 metre
- Khan Tengri Dağı – 7010 metre
- Pobeda Dağı – 7439 metre
On beş yıllık bir dağcılık geçmişi olan başarılı dağcı, 2015 yılında Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun “Kar Leoparı” projesine başladığını ve deneyimli dağcılar aradığını duyunca başvuru yapar. Gerekli sağlık taramaları yapıldığında Handal’ın bu tırmanışa dahil olacağı kesinleşir. 7000 metrelik Lenin dağı ile başlanan bu projede ilk tırmanış başarıyla gerçekleşir. Sonrasında TDF tarafından, Tacikistan Korjenevskaya ve İsmail Somoni Dağları için yeni bir tırmanış rotası oluşturur. Kadın dağcı bu zorlu şartlara sahip serüvene başladığında “Kar Leoparı” unvanına bu kadar hızlı ilerleyeceğini bilemezdi. Başarılı dağcının bu iki tırmanış için de başvurusu onaylanır. Tırmanılacak dağların şartları zorlaştıkça öncesinde yapılan elemeler ve eğitimler de o kadar zorlaşır. Tüm bunlar olurken Almanya’da eşi ile yaşayan başarılı kadın, 3 ay kadar Ankara’da eğitimlere katılır. 2017 yılı yaz aylarında bu zorlu iki tırmanış da tamamlanır. Dünya çapında unvan sahibi olabilmek için yolu yarılar. 2018 yılında kalan iki dağ için bir tırmanış gerçekleştirilir. Bu tırmanış Handal’ın ekip arkadaşlarında meydana gelen sağlık sorunları sebebi ile iptal edilir.
2018 yılında yaşanan aksaklık sebebi ile tırmanış hayali bir sene daha ertelenir. Ekip arkadaşının tırmanıştan vazgeçmesi ile tek başına kalır. 2019 yılında eşinin de desteği ile hiç bilmediği bir ekibe dahil olmak için hazırlık yaparken Türkiye’den “Kar Leoparı” projesi için son tırmanışı yapacak iki dağcı ile yolları kesişir ve onların ekibine dahil olur. Yukarıda sayılan dağlar arasında en zorlu olanı Pobeda Dağı’dır. Dünya’nın en kuzeyinde yer alan 7000 metrenin üzerindeki bu dağ çok sert bir havaya sahiptir. Fırtına olduğu zamanlarda yaşanan elim kazalar sebebi ile “Ölüm Dağı” olarak da bilinir. Asya’nın en tehlikeli dağları arasında yer alır. Pobeda Dağı, Esin Handal’ın “Kar Leoparı” ünvanını almadan önce çıktığı son dağ. Bu zorlu tırmanış 12 gün sürer ve serüven bittiğinde Esin Handal artık ‘İlk Türk ve Müslüman Kadın Kar Leoparı’ ünvanını alır. Bu unvan ile adını dağcılık kariyerine altın harflerle kazıtır.