ÜST

Kaktüs çeşitleri ve bakım önerileri

Sizi hem yeşile kavuşturacak hem de bitki besleme korkunuzu yenmenizi sağlayacak bir önerimiz var: kaktüs

Doğa ile bağımızı yitiriyoruz! Şehir hayatı bizi dört duvara sıkıştırdı. Yeşil dediğimiz şey artık neredeyse öğle yemeği niyetine yediğimiz salatalar. Ama unutmayın insan dediğimiz şey doğanın bir parçası; yani onsuz olamaz. Evet sizi duyuyoruz ve hak veriyoruz.

Bu yoğunluğumuz ve koşturmacamız arasın nasıl doğa ile bütünleşelim. Eminiz bu konuda size ders verebilecek bir uzman vardır. Bizim derdimiz sizin giderek grileşen hayatınıza biraz yeşillik sokmak. Evinizde, ofisinizce rahatça bakabileceğiniz iç mekân bitkileri belki de sizin özlemini çektiğiniz şeyin ilacıdır. Öyle hemen “ben bakamam!”, “ben beceremem!” demeyin. İşte kaktüs çeşitleri ve bakım önerileri!

Kaktüs

kaktüs

Aslına bakarsanız bir çöl bitkisinden bahsediyoruz. Yani ofisinizin masasını süsleyecek bu bitki çölden bir parça demek. Bu bitki tropikal iklimleri seviyor ve gövdesinde suyu depolamayı becerebildiğinden az su istiyor. Ee kolay değil çölde yaşamak.

Bazı türleri çiçek açarken bazıları açmaz. Sizin aklınıza ilk gelen şey elbette dikenler… Ama gelin görün ki bu dayanıklı bitkinin hiç dikeni olmayan türleri de var.

Faydalarıyla kaktüs

kaktüs

Peşinen söyleyelim kaktüs radyasyona karşı etkili değildir. Kaktüslerin radyasyonu emdiği bir şehir efsanesidir ama son yıllarda yapılan birkaç çalışma kaktüslerin, insan vücudu için önemli olan şu faydalarını ortaya koydu. 

  • Mide ve bağırsak enfeksiyonlarına iyi gelir.
  • Beyin hücrelerinin onarımına yardım eder.
  • Metabolizmanızı hızlandırır.
  • Kanser ve diyabet tedavisinde yardımcıdır.

Kaktüs bakım önerisi: Üç altın kural

kaktüs

  • Doğru saksı: Kaktüslerin evi saksısıdır, unutmayın. Rahat edemediğiniz bir evde nasıl yaşamak istemezseniz kaktüsünüz de rahat olmadığı bir saksı istemez.

 

Saksınızın altı mutlaka Yakamoz Kaktüs Sukulent Saksısında olduğu gibi delikli olmalı. Çölde susuz kalmaya alışan ve zamanla bunu seven kaktüsler, fazla sudan hoşlanmaz. Saksı deliklerinden fazla su tahliye edilir, böylelikle kaktüsünüz rahat eder.

Saksı boyu olarak da sadece köklerinin sığacağı boyutta bir saksı bu bitkiler için yeterli olacaktır. Son olarak da kaktüsünüzü hava akımlarına karşı korumalısınız. Evinizde rüzgârın esmediği bir köşe bulmak onun için en iyisi olacaktır.

  • Doğru toprak: Gelelim yemeğe. “Sağlıklı beslen, sağlıklı kal” lafını mutlaka duymuşsunuzdur. Bu insanlar için geçerli olduğu kadar kaktüsler için de geçerlidir. 

Geçirgen ve rahat, havalanmış toprak, kaktüsler için en önemli unsurdur. Siz de kaktüsünüze iyi bakmak isterseniz mutlaka kaliteli bir toprak kullanmalısınız. Levant Özel Karışım Kaktüs ve Sukulent Toprağıyla kaktüsünüzü sevindirebilirsiniz. 

  • Doğru sulama: Bir çöl bitkisi ile karşı karşıya olduğunuz unutmadan, kaktüsünüzün toprağının nemini analiz etmelisiniz. Bunun için parmağınızı saksının içine doğru biraz bastırmalısınız. Eğer sadece saksının üzerindeki toprak değil; derindeki toprak da kuruysa, sulama zamanınız gelmiş demektir.

Kaktüs türleri ve kaktüs çiçeği

Kaktüs türlerini burada sayamayacağımıza emin olabilirsiniz. Dünya üzerinde o kadar çok türü var ki! Büyük bir genelleme yaparsak iki temel tür var. Çiçek açanlar ve açmayanlar. Bu genellemeyi biraz daha açarsak.

  • Dev,
  • Döner,
  • Euphorbia Cooperi,
  • Paradia, 
  • Sleistocavtus Samaipatanus.

Ve inanın liste uzar ve gider. Yukarıda saydıklarımız arasından Sleistocavtus Samaipatanus türü çiçek açan bir türdür. Kaktüs çiçekleri nadir oldukları kadar büyüleyicidirler. Yılda bir kez açan kaktüs çiçeği en fazla 50 gün boyunca yaşar; ama bazı türlerin çiçekleri bir hafta kadar bile dayanamaz. Evet bu biraz üzücü ama kaktüs çiçeği de böyle. 

Eğer üç altın kurala uyarsanız içinizi açacak muhteşem kaktüslerinizi olacaktır. “Kaktüsler güzelmiş; ama radyasyonu emmiyormuş… Bana radyasyonun etkisini azaltan bir şey lazım!” derseniz  “Radyasyon etkisini azaltan bitkiler” başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.