
Kağıt Katlama Sanatı: Origami Nedir?
Yüzyıllar boyunca kültürler, kâğıt zanaatına sanatsal olarak yaklaşmak, benimsemek ve uyarlamak için yaratıcı yollar buldular. Ancak dünya çapında özellikle geniş bir iz bırakan popüler bir uygulama var. O da kâğıt katlama sanatı olan origami. Origaminin Japonya’ya ait olduğu bilsek de bazı kaynaklar bu sanatın kökeninin Çin’den gelmiş olabileceğini belirtiyor.
Biz de bu sanat ile ilgili bilgileri sizler için hazırladığımız yazımızda paylaştık. O zaman gelin bu ünlü kâğıt katlama sanatı origami neymiş beraber inceleyelim.
Origami nedir?
Japonca “ori” (katlamak) ve “gami” (kâğıt) sözcüklerinden oluşan ve kâğıt katlama sanatı denilen uygulamanın adı origamidir.
Peki, kağıt katlamanın nesi harika? Burada bahsettiğimiz kağıt katlama türü, taşınabilirlik için cebinize sığacak şekilde yalnızca bir kağıt parçasını katlamakla aynı şey değil. Burada bahsettiğimiz şey kağıtları katlayarak kuşlara, kelebeklere, çiçeklere, köpeklere, kedilere ve hatta pokemonlara dönüştürmektir. Origami, kağıt katlamadan daha fazlasını ifade ediyor ve bir sanat olarak karşımıza çıkıyor.
Origami her yaştan insan için bir hobidir. Modelin karmaşıklığına bağlı olarak kolay veya zor, katlanma nedenlerinize bağlı olarak rahatlatıcı veya zihin yorucu bir aktivite olabilir. Ancak kaç yaşında olursanız olun veya uzmanlık seviyeniz ne olursa olsun eğlenceli olacaktır. Sonuçta origami büyülü bir sanat.
Nasıl yapılır?
Katlaması zor gerçekçi modellerden, kolay katlanan ve basit ancak yine de tanınabilir modellere kadar değişebilir. Her ne zorlukta olursa olsun yapılacak modeller dikkatlice planlanmış kıvrımlar gerektirir.
Geleneksel origami, tek bir kare kağıdı (genellikle renkli olan) kesmeden, yapıştırmadan, bantlamadan ve hatta işaretlemeden bir model oluşturmayı içerir. Modüler origami ise benzer parçaların birleştirilmesi ile oluşturulur.
Kumtoys Origami Kağıt Kıvırma Sanatının 13 desen ve 60 farklı zemini ile siz de hemen denemeye başlayabilirsiniz.
Origaminin Japon kültüründeki yeri ve önemi
Japon geleneğine göre kâğıttan 1000 turna yaparsanız bir dilek tutabilirsiniz. Bununla ilgili en ünlü hikâyelerden biri Sadako Sasaki’ninkidir. Sadako, küçük bir çocukken Hiroşima bombalamalarından etkilendi ve bunun sonucunda lösemiye yakalandı. Sadako, 12 yaşında ölmeden önce hastane yatağında kâğıttan bin turna kuşu yaptı. Bazı kaynaklar 600 kadar katladığını söylerken Sadako’nun abisi hedefini aştığını söylüyor.
Sadako’nun hikayesi, öğrencilerin bir dünya barışı vizyonunu sürdürmek için kağıttan turnalar yaptıkları dünya çapında bir girişim olan Peace Crane Project’e ilham verdi. Bu nedenle, origaminin uluslararası alanda da oldukça güçlü bir etkisi var.
Japonca “kami” kelimesi hem kâğıt hem de tanrı anlamına geliyor. Origaminin Japonya’daki dini törenlerde bu kadar yaygın olarak kullanılmasının bir nedeni de budur.
Origaminin tasarımını yaparken herhangi bir kesme işlemi yapamazsınız. Her katlama doğru konumda olmalı ve doğru sırada yapılmalıdır. Bu beceri çocuklara küçük yaşta öğretilir, bu nedenle kültürel olarak sadece zanaat yapmaktan çok daha önemlidir. Origami, Japon çocuklara özenle çalışmak ve sonuçları görmek arasındaki bağlantıyı öğretir. Bu, Japon kültürünün gurur duyduğu bir şey.
Kağıt katlama sanatı çocukların gelişimi için oldukça yararlı olabilir. Kâğıt Katlama Oyunu – 1: Origami – Kazuo Kobayashi ile sağlıklı beyin egzersizleri yapmak mümkün.
Japonların pratik insanlar olduğunu biliyoruz ve origaminin birçok pratik faydası vardır. Çocuklar için origami, geometri gibi zor kavramları öğretmek için kullanılabilir. Mühendislikte ise karmaşık ürünler tasarlamak için kullanılabilir.