
Kafada Sivilce Neden Çıkar? & Nasıl Geçer?
Sivilce genellikle yüz, göğüs, sırt ve kafa derisi gibi değişiklik gösteren vücudun belirli bölgelerinde oluşur. Genel olarak kafa derisinde çıkan sivilceler aynı zamanda akne olarak da adlandırılır. İltihaplı şekilde çıkan sivilcelerin ilk oluşumu ergenlik döneminde başlar. Sivilceler, cinsiyet fark etmeksizin hormonların etkinliğinin artması ve saç tipine bağlı olarak yağ bezelerinin oluşumunu etkiler. Yağ bezeleri genellikle sivilce halini alırken, oluşan iltihaplanmalar ise zamanla akne şekline dönüşür. Vücuttaki yağ bezeleri, zamanla sebumun ortaya çıkardığı salgı ile beraber, saç dipleri ve saç kanalları ile bağlantılıdır. Kafa derisinde oluşan sivilceler, saç diplerinin nefes alamayıp, zamanla iltihap oluşturması ile ortaya çıkar. Aşırı depresyon, stres ve psikolojik sorunlar ile karşılaşıldığı zaman bu durum sivilce oluşumunu da tetikler.
Sıcaklık, nemli hava, hava kirliliği ve terleme gibi cilt üzerindeki gözenekler kaplanır ve bakteri oluşumuna neden olur. Terleme ile beraber, yağlı saçlarda ise sivilce oluşumu kaçınılmaz bir durumdur. Östrojen, lityum, androjen gibi maddeler içeren ilaçların ise yan etkisi olarak sivilce oluşumu da meydana gelebilir. Saç bakımında kullanılan kimyasal şampuan, bakım kremi ve saç spreyi gibi kimyasal ürünler hem saç derisini tahriş eder hem de gözenekleri tıkayarak sivilce oluşturur. Ciltte enfeksiyona sebep olan saç mantarı, deri üzerinde kırmızı sivilceler oluşmasına sebep olur. Bu sebeple hızlı bir şekilde teşhis edilip, sivilcelerin yayılmaması için tedaviye başlanması gerekir. Saç köklerinde iltihaplanmaya sebep olan kıl kökü iltihabı, saçlarınızı toplarken veya tararken dokunulduğu zaman kişiye acı hissi verir. Müdahale edilmediği durumlarda ciddi enfeksiyonlu sivilceler meydana gelir. İlerleyen zamanlarda ise bu sivilceler yüzünden saçkıran meydana gelebilir. Saçlarınızda bölgesel kayıplara uğramamak için, erkenden tedaviye başlanmalı ve saçınızın dökülmesinin engellenmesi gerekir.
Saça takılan bazı peruk veya kaynak gibi ürünler, saç gözeneklerini dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı açık hale getirir. Bakterilerin sebep oldu iltihaplanmalar ise kafa derisinde sivilce oluşumuna sebep olur. Hormonal değişiklikler ve vücudun bazı bölgelerinde olduğu gibi kafa derisinde de sivilce oluşmasına neden olabilir. Hormonal sebeplerden dolayı saç diplerinizde sivilce oluşuyor ise önce tedavi edilmeli, daha sonrasında ise sivilce karşıtı doğal bir şampuan kullanmalısınız.
Kafada Sivilce Oluşumu Nasıl Geçer?
Saç diplerinizde sivilce oluşumunu fark ettiğiniz zaman oluşan sivilceleri asla sıkmamız gerekir. Çıkan sivilceleri sıktığınız zaman, elinize bulaşan iltihabı vücudunuzun diğer bölgelerine sürerseniz eğer diğer bölgelerde de sivilce oluşumuna sebep olabilirsiniz. Saç köklerinde oluşan sivilcelerden rahatsız olduğunuz zaman, cildiye bölümüne veya dermatoloji uzmanından yardım alabilirsiniz. Dermatologlar veya cildiye uzmanları saç derisine çeşitli testler yapıp gerekli gördüğü tedaviye başlar.
Saç diplerinizde oluşan sivilceler, aşırı yağlanmadan da kaynaklanıyor olabilir. Saçlarınızın her zaman temiz olması için sık sık yıkayıp ve temizliğinden emin olmalısınız. Saç köklerindeki sivilce oluşumunu engellemek için, saçınız da olabildiğince az kimyasal içeren saç bakım ürünlerine kullanmaya özen gösterin. Alkol içeren kimyasal ürünler, derideki nemi çeker ve zamanla cildin kurumasına sebep olur. Bu sebeple alkol içeren ürünler yerine saçlarınız için antibakteriyel veya doğal şampuanlar kullanabilirsiniz.
Sivilcelerin üzerine salisilik asit içeren cilt bakım kremleri sürerek, sivilcelerdeki iltihaplanmanın karşısına geçebilirsiniz. Antibiyotik ve antibakteriyel içeren bakım kremleri kullanılmasına rağmen iltihaplı bir şekilde sivilce oluşumu geçmiyor ise dermatoloji uzmanından veya cildiye uzmanından ağız yolu ile tüketebileceğiniz antibiyotik ilaç isteyebilirsiniz. İçerisinde sülfür olan bakım kremleri ve saç şampuanları, saç köklerinize de onarım ve bakım etkisi yaratacaktır.
Ev ortamlarında uygulanan yöntemler, kullanılan bakım kremleri, antibiyotik kremler veya ağız yoluyla kullandığınız antibiyotik ilaçlar herhangi bir işe yaramıyorsa ve sivilce oluşumu devam ediyorsa dermatologlar veya cildiye uzmanları tarafından cerrahi müdahale gerekebilir. Plastik cerrahının yapacağı cerrahi işlemler ile iltihaplı bir şekilde oluşan sivilceler kolayca tedavi edilebilir. Sivilceler alındığı zaman o bölgeye özel solüsyonlar uygulanarak sonrasında oluşabilecek sivilcelerin önüne geçilebilir.
Kafada Oluşan Sivilce Belirtileri Nelerdir?
Kafa derisi saçla kaplı olduğu için, deride oluşan sivilceler hemen fark edilmeyebilir. Saç içinde kaşıntı olması, saç derisinde oluşan küçük kırmızılıklar, saç köklerinde ise görülen kabuklanmalar ve saç çizgisine yakın yerlerde oluşan aynı zamanda alın bölgesinde oluşan sivilceler başta olmak üzere bu durum sivilce olduğunun belirtisidir. Sivilce belirtileri ve sivilce semptomları her zaman durumun şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Saç derisinde ağrılı nodüller, irin dolu topaklar ve saç derisinin yüzeyinde oluşan kırmızı hassas yumrular sivilce oluşumunun belirtileri arasındadır.
Kafada Oluşan Sivilceler İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çay Ağacı Yağı: Duş sırasında kullandığınız şampuanın içerisine biraz çay ağacı yağı ekleyerek, saç köklerinin gerekli nemi almasını sağlayabilirsiniz.
Limon: Duşa girmeden 15 dakika önce saçlarınızın diplerine limon suyu ile masaj yapabilirsiniz. Limonun sahip olduğu vitaminler ve antibakteriyel özelliği sayesinde saç diplerindeki sivilcelerin geçmesini sağlayacaktır.
Zerdeçal: Yarım çay kaşığı zerdeçal tozu ile bir çay kaşığı hindistan cevizi yağını karıştırarak maske haline getirdikten sonra, bu karışımı saç derisinde ki sivilceli olan bölge uygulayın. Yaklaşık olarak 1 saat boyunca bekledikten sonra saçlarınızı duşta yıkayabilirsiniz.
Elma Sirkesi: Duş aldığınız zaman son aşama olarak suyun içine biraz elma sirkesi ekleyerek saçlarınızı sirkeli su ile durulayın. Kafa derisinde oluşan pH dengesini sağlayarak, sivilce çıkan bölgenin sürekli nemli kalmasını sağlar. Bu sebeple saç derisinde oluşabilecek sivilce problemlerini engellemiş olur. Antiseptik özelliği taşıdığı için saç derisinde ki dolmuş gözenekleri temizleyerek akne oluşumunu sebep olan bakterileri de engellemiş olur.
Aloe Vera: Aloe vera jelini, saç diplerinin tamamına uygulayıp haftada bir veya iki gün tekrarlamak gerekir. Aloe vera saç diplerine nemlendirerek kepek, egzama ve en önemlisi saç köklerinde oluşan sivilce problemlerine engel olur.
Sivilceli Saç Derisi Bakımı Nasıl Yapılır?
Saç köklerinde oluşan sivilceler sizi rahatsız ediyorsa eğer sık sık bakım yaparak sivilcelerden kurtulabilirsiniz. Saç bakımında kullandığınız ürünlerin hemen hemen hepsi için, saç köklerine uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yağlı saç yapısına sahip olan kişiler, kuru saçlara özel şampuanları kullanmamalıdır. Saç bakımı düzene girdikten sonra, saç için kullanan saç bakım yağlarına bir süreliğine ara verilmelidir. Saç köklerine uygulanan yağlı bakım kremleri, kafada bulunan gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir.
Sivilceye yatkın olan bir saç derisine sahipseniz eğer, çok sıcak sudan uzak durmanız tavsiye edilir. Kaynar su, saç köklerinin sebum dengesini bozabilir. Kafada çıkan sivilceler ise nemli havayı sevdikleri için duş sonrası saçlarınızı mutlaka kurulamalısınız. Islak ve terli saçlarla vakit geçirildiği zaman, sivilcelerin çıkmasına imkan sağlamış olursunuz. Bazı dönemlerde, saçları çok sıkı toplanmamalı ve en az günde birkaç defa saç diplerine masaj yaparak saç diplerinin kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz. Saçın, sağlıklı gelişip büyüyebilmesi, kafadaki gözeneklerin açık olması ve oksijen alıyor olması saç bakımı için oldukça önemlidir. Saç kökleriniz için doğal ve bitkisel şampuanlar kullanarak saç köklerinde oluşan sivilceleri kontrol altına alabilirsiniz.