
Kabak Suyunun Faydaları & Sağlığa Olan Desteği
Kabak dendiğinde akla ilk gelen bazı dönemler neredeyse herkesin yapmış olduğu diyetler geliyor. Kabak, gerek Türk mutfağında gerek dünya mutfağında da sıklıkla tercih edilen ve kullanılan bir sebzedir. Bilhassa içermiş su oranının son derece yüksek ve kalorisinin düşük olması ile birlikte içerisinde yer alan antioksidan, vitamin ve minerallerle de son derece zengin ve şifalı bir gıda olması dolayısıyla kabağın faydaları saymakla bitmez. Sağlıklı beslenmeye dikkat eden, detoks ve diyet yapan bireyler tarafından sık sık tüketilmesi gerekiyor.
Kabağın faydaları arasında antioksidan bakımından zengin olması ile birlikte; vitamin ve mineral bakımından da bolluk içeren bir sebze türü olan kabak, ayrıca bol miktarda su ve lif içermesinden dolayı sindirim sistemi sağlığını korumaya yardımcı olur ve kabızlık gibi durumlara iyi gelir. Hafif ve lezzetli olmasından dolayı, pek çok tarife uyumlu bir sebze olduğundan mutfakta sıklıkla tercih ediliyor.
Kalori oranının çok düşük olmasından, hem kış aylarında, hem de yaz aylarında kolaylıkla bulunabiliyor. Türkiye’de çok sık yetiştirilen bu kabak her bir türünün tüketilmesi gereken ayrı şifaları olmuyor. Yer sarmaşığı olarak yetişen kabak, ilkbahar mevsiminin başlarında ekiliyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte, hasatı yapılıyor. Dünya üzerinde sadece meyvesinden değil, çekirdek ve çiçek bölümlerinden de faydalanılıyor. Diyetlerin ve sağlıklı menülerin vazgeçilmez lezzeti olan kabağın düşük kalorili ancak yüksek enerjiye sahip olması olmazsa olmaz bir sebze yapıyor.
Kabak Faydaları Nelerdir?
Antioksidan bakımından tam anlamıyla bir kaynak olan kabak, içerisinde yer alan antioksidanlar sayesinde cilt ve göz sağlığı için son derece faydalıdır. Hasarlı hücrelerin yenilenerek o daha sağlıklı olmasını sağlar. Kabağın kabuk bölümü, antioksidanların oldukça yüksek olduğu yeridir. İçerisinde yüksek miktarda su bulunması, mide ve bağırsak sisteminin daha etkili çalışmasına katkı sağlar. Kabağın içeriğinde gerek çözünebilen, gerek çözünemeyen lif bulunması tokluk hissinin uzun sürmesine yardımcı olmakla birlikte, ayrıca bağırsak hareketlerini hızlandırarak sindirim sistemini olumlu şekilde destekler. Bu sebzeyi düzenli olarak almak ülser, iltihaplı bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi sindirim sistemi hastalıklarını engellemeye yardımcı olur. Kabağın düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olmasından dolayı bilhassa tip 2 diyabete sahip bireylerde kan şekeri ve insülin seviyelerini kayda değer şekilde düşürebilir. Yemeklerin ardından kan şekerinin hızla yükselmesini engeller ve ayrıca tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur.
Kabakta bulunan sodyumun düşük ve potasyumu yüksek olması, kan basıncını normal seviyelerde tutar, yükselen tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Tüm bunların yanında içinde bulunan pektin gibi lifler de kolesterol düzeylerinin normal sınırlarda tutar. Hipertansiyona sahip bireylerin sıklıkla kabak tüketmesi öneriliyor. Kabak hipertansiyonlu çok kısa sürede normal düzeye dönmesine yardımcı oluyor.
Bu kabağın en önemli özelliklerinden biri ise kansere karşı güçlü koruyucu niteliklere sahip olması. Tümör hücrelerinin vücuttan uzaklaştırılmasına katkı sağlayarak her türden kanserin engellenmesine yardımcı olur. Tüm bunların yanı sıra mevcut kanser hastalarının da sıklıkla kabak tüketmeleri öneriliyor. Tedavide daha hızlı sonuçlar alınmasına yardımcı olabiliyor.
- İçinde bulunan bol magnezyum ve çinko mineralleri sayesinde, kabak kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar ve çeşitli kemik deformasyonları, bilhassa omurilik problemleri üzerinde iyileştirici etkisi vardır. Kemik yapı problemleri ve eklem ağrılarına çözüm olan kabak sağlıklı ve kuvvetli kemikleri sahip olmanızı sağlar
- Diyet yapanlar için kabak muhteşem bir alternatiftir. Düşük kalori ve düşük yağ seviyesinden dolayı kilo vermek isteyen bireylere yardımcı olur. Kabak detoksu vücuttaki toksik maddelerden arınmak adına etkili bir seçenek olma özelliği taşıyor.
- Solunum yolu hastalıklarında da fayda sağlayan kabak, iltihap söktürücü özelliğinden dolayı boğaz enfeksiyonlarında son derece etkilidir. Vücudun direncini arttırırken solunum yollarına da şifalı etkiler gösterir.
- Kabak suyu etkili bir idrar söktürücü özelliği sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonları ve idrar yolu problemlerin de kabak tüketimi öneriliyor. Sakız kabak, çiğ şekilde tüketildiğinde ve özellikle suyu sıkıldığında etkili bir detoks kaynağıdır.
- Kabak, bebeklerin daha etkin çalışmasına yardımcı olurken böbrek kumu ve böbrek taşı gibi hastalıklarla da mücadele eder. Ve size daha sağlıklı bir böbrek fonksiyonu sağlar.
- Basur rahatsızlığı yaşayan bireylerde ağrı ve acı problemleri ortaya çıkabiliyor. Bir hastada ilerleyen dönem basur problemleri nde kabak tüketimi öneriliyor. Kabak ağrı ve acı hafifletmede, özellikle şişliklerin azaltılmasında son derece etkili.
- Kabak tüketmek, hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığına faydalıdır. İçinde bulunan fosfor sayesinde, hamilelik döneminde kabak tüketimi bebeğin beyin ve kemik gelişimine katkı sağlar. Ayrıca hamilelik döneminde sıklıkla görülen kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları ve diğer sindirim problemlerin önüne geçer.
- Kabak, içinde bulunan çeşitli mineral ve su sayesinde cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Problemli cilt yapısına sahip olan bireyler ve cilt parlaklığını kaybetmiş olanlar için sık sık kabak tüketimi öneriliyor. Kabak suyu cildin derinlemesine temizlenmesine yardımcı oluyor.
Kabak Detoksu Nasıl Yapılır?
Zayıflamaya hedefleyen ve vücuttaki toksik maddelerden arınmak isteyen bireyler için düzenli ve sistemli bir şekilde uygulandığı zaman, bu kabak detoksu üç gün içerisinde 3 kg verme potansiyeline sahip fakat herkesin vücut yapısı ve bünyesi farklı olduğu için etkisi kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Kabak detoksu, hamileler, emziren anneler, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireyler tarafından uygulanmamalıdır. Ayrıca, üç günden daha uzun süre devam ettirilmesi önerilmiyor. Detoks sürecinde kafein içeren içecekler (kahve ve siyah çay vb…) tüketilmemeli, bunun yerine günde en az 2 litre su içilmesi öneriliyor. Şeker ve şeker içeren paketli gıdalar ile yağlı ve hazır gıdaların tüketimini de bu süreçte önlenmeli. Bunun yerine mate çayı, beyaz çay, rezene çayı, yeşil çay gibi bitki çayları tercih edilebilir. Gün içerisinde aktif olmak, ancak ağır ve yüksek tempolu egzersizlerden kaçınmak da bir diğer dikkat etmeniz gereken noktalardan.
Kabak Suyu Nasıl Hazırlanır?
Kabak suyunu kolayca hazırlamak mümkün. İşte kabak suyunun hazırlanışı:
Bir tane kabak alın ve kabuklarını soyun. Ardından dilimleyin. Kabak dilimlerinde mutfak robotundan veya meyve sıkacağından geçirerek suyunu çıkarın. Dilerseniz lezzetlendirmek amacıyla bir adet yeşil elmanın suyunu da ilave edebilirsiniz. Son olarak suyu bir bardağa alın ve afiyetle tüketin. Günde bir bardak tabak suyu içmeye özen gösterin.
Kabak suyu içerisinde bulunan mineraller ve besinler, omurga sağlığını güçlendirerek eklem ağrılarının riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca kabaktaki demir, magnezyum ve çinko mineralleri kemik erimesi gibi kemik hastalıklarının da ortaya çıkma riskini azaltıyor. Kabak suyu, kabak detoksunun aksine hamile kadınlar tarafından da rahatlıkla uygulanabilir. Hamile kadınlar tarafından kabak suyunun düzenli tüketildiğinde, sindirim sisteminin düzene girdiği ve kabızlık sorununun azaldığı görülmüş. Bunun yanı sıra, hamilelik dönemini erken aşamalarında bulantıların azaldı ve bacak şişmesinin önlenmesine yardımcı olduğu görülmüş. Kabak suyu, hamilelik sürecinde pek çok sistemin ve organın normal çalışmasına katkıda bulunarak anne adaylarının genel durumunu iyileştirmeye katkı sağlar.