ÜST

K-12 Nedir? Eğitim Sistemine Genel Bir Bakış ve Anlamı

Milli eğitim bakanlığı, anayasada belirtilen merkezi idare ilkesine uygun olarak Türkiye’den merkezden idare edilen tüm eğitim organizasyonları yürütmekten sorumlu bir kurumdur. Eğitim aşamaları, ana okulu, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim olacak şekildeki eğitim aşamalarından oluşuyor. İlk kademe 4 sene süren ilkokul (1., 2., 3.ve 4. sınıf), takip eden ikinci kademe 4 sene süren ortaokul (5., 6., 7.ve 8. sınıf), üçüncü kademe ise 4 sene süren üst ortaöğretim (9.,10.,11.,ve 12. sınıf) olacak şekilde 12 yıl süren zorunlu kademeli eğitim uygulanıyor. Ayriyetten eğitime ihtiyaç duyan çocuklar adına ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinin yanı sıra okul öncesi eğitim de zorunlu tutulmuştur.

Eğitim Sisteminin Kademeleri

Okul Öncesi Eğitim

Erken yaşta eğitim Türkiye’de 0-36 ay aralığında bulunan bebekler için kreş ve gündüz bakım evleri demek ve bu kurumlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı idaresinde bulunuyor. Bunun yanı sıra 0-36 ay aralığında yer alan özel eğitime ihtiyaç duyan bebeklere yönelik özel eğitim anaokullarında erken çocukluk eğitimi veriliyor ve bu bölümler Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü idaresi altında çalışmalar gösteriyor. Okul öncesi eğitim ise, 36-66 ay aralığındaki çocuklar için faaliyet gösteren anaokulu ve uygulama alanları ile 48-66 aylık çocuklar için örgün eğitim kurumları dahilinde açılan ana sınıflarında Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün idaresi altında yürütülüyor. Ayrıca 37-66 ay aralığındaki özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara yönelik özel eğitim anaokulları bulunuyor ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yönetiliyor. 

2012-2013 eğitim öğretim yılından bu yana ülkemizde zorunlu eğitim 12 yıl olacak şekilde düzenlenmiş ve üç kademeye ayrılmış. İlk kademe dört yıl süreyle ilkokul, ikinci kademe dört yıl süreyle ortaokul ve üçüncü kademe dört yıl süreyle lise olarak yeniden revize edilmiş.

İlkokul Eğitimi

5,5-10 yaş aralığındaki çocukları kapsayan ilkokul eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü idaresindedir. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için de özel eğitim ilkokulları bulunuyor ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından idare ediliyor.

Ortaokul Eğitimi

Ortaokul ve imam hatip ortaokulları olmak üzere 10-14 yaş aralığında bulunan çocukları kapsayan ortaokul eğitimi, eğitim sistemi aşamalarının üçüncüsüdür. Ortaokullar, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından, imam hatip ortaokulları ise Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün idaresi altındadır. Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler için aynı okul öncesi ve ilkokul eğitiminde olduğu gibi özel eğitim orta okullarda bulunuyor ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü idaresi altında eğitim veriliyor.

Üst Ortaöğretim Eğitimi

Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Fen Lisesi, Spor Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Mesleki ve Teknik Programları yürüten liseler ve Anadolu İmam Hatip Liselerini kapsayan üst ortaöğretim eğitimi 14-17 yaş aralığındaki bireylere yöneliktir. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün idaresi altındadır. Ayrıca bu aşamada özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin eğitimi, özel eğitim mesleki eğitim merkezi, özel eğitim iş uygulama merkezi, özel eğitim meslek liselerinde Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü idaresi altında yürütülüyor

Yükseköğretim

Önlisans lisans ve lisansüstü programlarından oluşan yükseköğretim ise 17+ yaş grubu bireyleri kapsıyor ve devlet ve vakıf üniversitelerinden oluşuyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu eğitim aşaması ile ilgili tüm faaliyetlerin organize edilmesinden sorumlu olan kurumdur.

K-12 Eğitim Sistemi

Günden güne gelişmekte olan teknoloji, el değmemiş hiçbir sektör bırakmıyor. Buna eğitim dünyası da dahil. K-12 eğitim kavramı, bilhassa ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bir eğitim konsepti. Türkiye, bu konsepti kullanan ülkeler arasında modern K-12 eğitim sistemine katılan 150.000 okul ve 1.500.000 öğrenci ile hatırı sayılır bir yere sahip. O geleneksel birey eğitime şeklini değiştirmiş olan K-12 eğitim kavramı, çocukların anaokulundan 12. sınıfa dek temel eğitimini kapsar. Bu ilk ve orta öğretim K-12 eğitimi olarak adlandırılır ve daha fazla öğretmen öğrenci ilişkisi içerir. Bu eğitim modelindeki K harfi anaokulunu, 12 sayısı da 12. sınıf anlamına geliyor ve yükseköğretimden önceki okul dönemini ifade ediyor.

Türk Eğitim Sistemi

K-12 eğitim sistemi öğrencileri öğrenme alışkanlıklarına teşvik etmek amacıyla pek çok soru-cevap oturumuna ve ev ödevlerini teşvik ediyor. Bireysel ilgiyi destekleyen bu eğitim sistemi daha çok öğrenciler de kendini eğitime yeteneklerini geliştirmek amaçlıdır. Geleneksel eğitim sistemlerinden farklı olarak öğrencinin kişisel görüşü ve fikirleri öncelikli olacak şekilde ödevlerine katkıda bulunmasına katkı sağlar. Öğrencilerin kişisel görüş ve fikirlerini rahatça ifade edebilmesi adına tartışma kulübü ve formlar oluşturulur. Öğretmen öğrenci uyumunu artırmak amaçlı, öğrencilerin bağımsızlığını ve özgüvenini yükseltmek için, yalnızca okul için değil toplum adına faydalı olacak bireyler yetiştirmek amaçlı K-12 eğitim sistemi sunulmuştur. 

Milli Eğitim Bakanlığı 10. Kalkınma Planı

Ülkemizde 1963 senesinden bu yana planlı bir eğitim kalkınma dönemi başlamış. En son 9. kalkınma planı 2007-2012 yılları arasında yayınlanmış. 2014-2018 yılları arasında 10. Kalkınma Planı dönemine giriş yapılmış. Kalkınma planlarında tüm alanlarla beraber eğitimde ayrı bir kısımda ele alınıyor. 10. Kalkınma planı dahilinde eğitim odaklı aşağıdaki politikaları yer verilmiş; 

  • Kişilerin benlik ve yeteneklerini geliştiren, hayatı boyunca öğrenme yaklaşımı dahilinde işgücü piyasasıyla uyumunu güçlendiren, fırsat eşitliği dahilinde kalite odaklı dönüşüm sağlanacaktır.
  • Okul çeşitlerinin en aza indirildiği, mevcut programlar arasında gençlerin kolaylıkla gerçekleşebildiği, öğrencilere yönelik sportif, sanatsal ve kültürel etkinliklerin daha fazla bulunduğu, odağı sınav olmayan, bireysel farklılıkları göz önünde bulunduran bir dönüşüm programı uygulanacaktır.
  • Öğrencilerim sosyal yaşantısı, zihinsel durumu, duygusal yapısı ve fiziksel gelişimine katkısı olan okul öncesi eğitim, imkanı olmayan ev ve bölgelerin o erişimi desteklemek amacıyla yaygınlaştırılacaktır.
  • İlkokul ve ortaokulda öncelikli olarak özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar ve kız çocukları olacak şekilde tüm çocukların okul ile ilişkisi korunacak, sınıf tekrarı ve okul terki en aza indirilecektir.
  • O yabancı değil eğitimi erken yaşta başlayacak, çocukların en az bir yabancı dili çok iyi derecede öğrenmesini sağlayacak yeni düzenlemeler yapılacak.
  • Öğretmenlik eğitimi veren okullar ile zorunlu eğitim arasındaki ilişki güçlendirilecek, eğitimci yetiştirme ve geliştirme yöntemi, öğretmen meslek uygunluğunu savunan, kişisel gelişimi ve mesleki etiği daima destekleyen bir uygunlukta olacaktır..
  • Bu eğitimde alternatif finansman modelleri geliştirilerek özel sektörün eğitime katkısı sağlanacak, özel kesime meslek örgütlerinin mesleki eğitim sürecine aktif katılıma teşvik edilecek.
  • Örgün eğitim kurumlarında teknolojiye verilen önem artırılacak, öğrencilerin ve eğitimcilerin teknolojiyi kullanma yetenekleri geliştirilecek. FATİH Projesi bitirilecek ve teknolojinin eğitim ile harmanlanması hususunda soyut ve somut göstergeler geliştirilerek etkileri değerlendirilerek rapor edilecek.