
Jeneratör nasıl çalışır? Jeneratör hakkında bilmeniz gerekenler
Jeneratör nasıl çalışır hiç merak ettiniz mi? Jeneratörlerle ilgili bilmeniz gerekenlere geçmeden önce kısa bir hikayeden günümüze jeneratör ihtiyacı nasıl oluşmuş gelin hep beraber okuyalım.
Çocukluğumun en güzel gecelerini elektrik kesildiği zamanlarda yaşadım. Köyde yaşadığımız için modern hayatla tek bağlantımızın elektrik olduğu zamanlarda geçti çocukluğum. Pilita dediğimiz odun sobasının etrafında birikir, yerlere serdiğimiz minderlerde yahut kuli dediğimiz küçük iskemlelerde otururduk. Eğer kışsa muhakkak sobada kestane pişirme işine girişilirdi. Elbet o kadar küçük ama içimizi ısıtan sıcacık ateşin ışığında oynanabilecek bir oyun bulunurdu. Ders çalışmak bile nedense daha tatlı gelirdi, elektrikler kesildiğinde. Annem sanki bütün işi elektrikle hemhâlmış gibi elektrik kesildiğinde “bulduğu” vakti örgü örmeye harcardı, o küçücük ışıkta. Size çok romantik bir cümle gibi gelebilir ama gerçekten şuan sahip olduğum her şeyden vazgeçebilirdim o ana dönmek için…
İnsanoğlunun rahata çok kolay alışması ve sabırsızlığı bir yana enerji sürekliliği gerçekten günümüzde ciddi bir gereklilik. Çünkü bundan 20 yıl öncesinin şartlarında yaşamıyoruz. Evde elektriğimiz kesildiği zaman ısınabileceğimiz başka bir yöntemimiz yok. Sıkıntıdan patlamamak için oyunlar uydurabileceğimiz geniş aileler kocaman yalnızlıklara bıraktı yerini. Çocukluğumuza nazaran korkumuzun biçimi değişti ama elektrikler kesildiğinde hala korkmamız ve paniklememiz kendimizi yine yalnız hissetmemizden. Korkuyorum anne demiyoruz da elektrik kesildi şimdi yalnız ne yapacağım diye geçiriyoruz içimizden.
Yazıya bu duygu yüküyle devam edersem sanırım “en iyi dostumuz jeneratöre” bağlayacağım. Romantizm bu devirin realitesinde iki dakikadan fazla süremiyor çünkü… Size jeneratörün nasıl çalıştığından ve jeneratörler hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsetmeliyim. Bu yüzden keskin bir geçişle jeneratör ne işimize yarar kısmına geçeceğim. Jeneratörler yedek bir enerji kaynağıdır. Şebeke enerjisi kesildiğinde yahut da hiç elektrik enerjisi olmayan bir yere elektrik kullanmak gerektiğinde jeneratörler kullanılıp elektrik üretebiliriz.
Nasıl çalışırlar?
Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir makine olan jeneratörler türlerine göre farklı yakıtlar kullanır. Yanmalı motor, buhar motoru, bir türbinden düşen su veya bir elektrik motoru mekanizması mekanik bir enerji kaynağı olabilir. Yedek enerji kaynağı olan jeneratörler, şebeke elektriği kesildiğinde herhangi bir cihaza elektrik sağlamak üzere otomatik bir transfer anahtarıyla çalışarak devreye girerler. Elektrik kesintisini saniyeler içinde algılarlar ve otomatik olarak devreye girerler. Tıbbi yaşam destek cihazları ve yangından korunma sistemleri için saniyelerin ne kadar önemli olduğunu düşünürsek, jeneratörlerin ne kadar önemli olduğunu da anlayabiliriz.
Hyundai HHY3500 Jeneratör 8 saat sürekli çalışma performansıyla sizi asla yarı yolda bırakmayacak bir ürün!
Jeneratör çeşitleri nelerdir?
Jeneratörler kullandıkları yakıtlara ve kullanım şekline göre sınıflandırılabilir. Kullanım çeşidine göre seyyar ve sabit jeneratörler olarak sınıflandırabileceğimiz jeneratörleri yakıt çeşidine göre benzinli, dizel, biyo-dizel, emulsifiye dizel, propan gazlı, doğal gazlı ve hidrojen jeneratör olmak üzere 6 sınıfa ayırabiliriz. İhtiyacınıza en uygun jeneratörü arıyorsanız jeneratörler kategorimize tıklayabilirsiniz.
Taşınabilir jeneratörler gaz veya dizel yakıtla çalışır ve geçici olarak elektrik gücü sağlar. Bu tür jeneratörler elektrik iletmek için bir yanmalı motor kullanırlar. Bir prizle elektrikli aletlere bağlanılabilirler.
Jeneratör hakkında bilmeniz gerekenler
- Jeneratörün yerleştirileceği yerin belirlenmesi ve doğru bir şekilde montajının yapılması en önemli kısımdır. Hatalı yapılan montajlar jeneratörden beklenen verimin alınamamasına neden olabilir. Daha da önemlisi hayati tehlikeye varacak sonuçlar doğurabilir.
- Jeneratörler kendi başlarına bağımsız birer enerji kaynağı olduğundan jeneratör kurulurken ayrı bir elektrik tesisatının çekilmesi gerekir. Jeneratörün besleyeceği devrelerin baştan planlanarak belirlenmesi ve elektrik panosunun buna göre düzenlenmesi, jeneratörü hangi cihazlar için kullanacağınızı belirlemenize ve jeneratörün üreteceği elektriği daha verimli kullanmanıza yardımcı olur.
- Taşınabilir benzinli jeneratörlerde çoğunlukla hava soğutmalı motorlar kullanılır. Dolayısıyla jeneratörün verimli bir şekilde çalışabilmesi ve beklenmedik hasarların meydana gelmemesi için jeneratörün çalıştığı ortamdaki hava dolaşımının çok iyi sağlanması gerekir. Jeneratörün her yönden en az 1 metre açık olması hava dolaşımının sağlaması bakımından önemlidir.
- Jeneratörün kurulacağı zeminin ıslak olmaması güvenlik açısından oldukça elzemdir.
- Aynı şekilde jeneratörden çıkan egzoz gazının ortam dışına atılması da güvenlik için gereklidir. Jeneratörden çıkan egzoz gazları zehirlidir, solunması halinde insanlar ve hayvanları öldürebileceği unutulmamalıdır.
- Jeneratör motorunun soğutma suyunun sık sık kontrol edilmesi önemlidir. Özellikle kış ayları yaklaştığı için soğutma suyundaki antifriz oranını kontrol etmenizde fayda var.
- Hiç elektrik kesintisi yaşanmamış olsa bile jeneratörünüz en az ayda bir kere 10-15 dakika çalıştırmanız karbüratöre temiz hava ve yakıtın girmesini ve akünün şarj olmasını sağlar.
- İstenmeyen durumlar için jeneratörünüze yakın bir yerde mutlaka bir yangın söndürücü bulundurmalısınız.
- Jeneratörünüzü ve varsa harici yakıt deponuzu çocukların ulaşamayacağı ortamlarda bulundurmanız; uzatma kablolarını düzenli olarak kontrol etmeniz ve yıpranmış kabloları mutlaka yenileriyle değiştirmeniz sevdiklerinizin güvenliği için önemlidir.
- Jeneratörünüzün aylık, 6 aylık ve yıllık bakımlarını ihmal etmemeniz gerekir. Bu bakımları yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlar su ve yakıt sızıntısı olup olmadığını kontrol etmektir. Eğer jeneratörünüzde yağ ve su sızıntısı yahut anlayamadığınız sıkıntılar varsa mutlak yetkili servisi arayarak gerekli kontrollerini yaptırmanız güvenliğiniz açısından çok önemlidir.
Son bir ipucu! Mastercare Jeneratör yakıt hunisi ile artık yakıt ikmallerinizi kolaylıkla gerçekleştirebileceksiniz.
Kış yaklaşıyor. Daha tasarruflu ısınma yöntemleri için tavsiyeler arıyorsanız “Isıtıcı modelleri ve ısıtıcı seçerken dikkat edilmesi gerekenler” konulu yazımızı okuyabilirsiniz.