
Japon Mutfağı ve Japon Mutfağının 4 Harika Tadı
Her ülkenin mutfağının kendi kültürünü yansıttığı bir gerçek ve Japon mutfağı da yiyecek malzemelerinden pişirme yöntemlerine, yemek yeme adetlerinden sofra kurallarına kadar; kendi kültürünü yansıtıyor. Japonya mutfağı Doğu Asya ülkelerinin mutfaklarıyla birtakım benzerlikler gösterse de, daha az yağ ve baharat kullanımıyla onlardan ayrılıyor. Japon yemekleri lezzetleriyle dikkat çekerken, sunum şekilleriyle de bir o kadar konuşuluyor. Japon yemek kültürü söz konusu olduğunda, farklı sunum şekilleri tamamen geleneksel yapılarını yansıtıyor.
Japon mutfağı yemekleri “sağlıklı yaşam” temeline dayanıyor ve yemek yaparken kullanılan malzemelerin mevsiminde olmasına, yemeklerin çiğ ya da az pişmiş şekilde doğal yapılarının korunarak hazırlanmasına özen gösteriliyor. Yapımı zahmetli yemeklerden oluşan Japon mutfağı deniz mahsullerine ve çiğ balıklara çokça yer veriyor. Ana yemek olarak genellikle balık, tavuk veya et tercih ediliyor. Bunların yanında çorba, pilav, sebze, soya fasulyesi ezmesi (miso) ve turşu servis ediliyor. Japonların yemek kültürü denildiğinde ekmek yerine, önemli bir besin olarak kabul edilen pirinç kullanılıyor.
Yapılış şekillerinin ve lezzetlerinin farklı oluşuyla dikkat çeken, dolayısıyla da merak uyandırarak tatma isteği yaratan Japon yemekleri içinden 4 lezzeti bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. Haydi başlayalım…
Suşi
Japon mutfağı ile hiç alakası olmayanların bile bildiği, tatmış olmasalar da duyduklarından emin olduğumuz; Japonların en popüler yemeklerinden biri, suşi. Uzun bir geçmişe sahip olan suşi, geleneksel Washoku mutfağının önemli yemeklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Washoku nedir? diye soracak olursanız; besleyici olarak güzel bir sunumla hazırlanmış yemekleri uyumlu şekilde harmanlamak diyebiliriz. Hem Japon mutfağını hem de Japonya’nın ahenkli doğasını simgeleyen Washoku; tatta da sunumda da uyuma önem veriyor. Bunun en güzel örneklerinden biri olan suşi, gelenek ile teknolojiyi bir araya getiriyor. Narezushi, suşi’nin atası olarak biliniyor ve pirinç ile tuzun fermente edilmesiyle sadece balık olarak tüketildiği söyleniyor.
Zamanla içine sirke eklenerek fermente süresi kısaltılan ve pirinçle birlikte tüketilerek günümüze kadar gelen suşi, 19. yüzyılda geliştirilerek fermantasyona gerek kalmadan hızlı bir şekilde hazırlanmaya başlanmış. Titiz bir hazırlık süreci gerektiren, sonrasında da taze olarak hemen tüketilmesi gereken suşi’nin birçok çeşidi bulunuyor. Eğer siz de suşi yapmayı denemek istiyorsanız, ihtiyacınız olan malzemeleri edinmek üzere hemen süpermarket kategorimize göz atabilirsiniz.
Onıgırı
Japon yemek kültürü içinde önemli bir yeri olan Onigiri’nin uzun bir geçmişi bulunuyor. Onigiri’nin ilkel versiyonlarına, MS. 1. yüzyıldan kalma kalıntılarda, sert avuç dolusu pişmiş pirinç olarak rastlanıyor.
Askerler için erzak, gezginler için taşınması kolay bir yemek olarak geliştirilen Onigiri, beyaz pirinçten yapılıp üçgen veya silindir şekline getirildikten sonra genellikle nori sarılarak yeniyor. Siz de yapımını denemek isterseniz yemeğin ana malzemesini oluşturan pirinci almakla işe başlayabilirsiniz.
Yayla Osmancık Pirinç Japon mutfağından lezzetli bir yemek hazırlamak için doğru bir seçim olacaktır.
Nıkujaga
İlk kez 19. yüzyılın sonlarında Japon İmparatorluk Donanması şefleri tarafından icat edilen Nikujaga; tatlandırılmış soya sosunda haşlanmış et, patates ve soğan ile hazırlanıyor.
Yapımına başlamak için yemeğin önemli bir öğesi olan Amoy Soya Sosu’nu satın almayı unutmayın.
Sukıyakı
Geleneksel bir Japon yemeği olan Sukiyaki, kış yemeği olarak ön plana çıkıyor. Malzemeler soya sosu, şeker, mirin karışımı içinde sığ bir demir tencerede yavaşça kaynatılıyor ve küçük bir kasede çiğ olarak çırpılmış yumurtaya batırılarak yeniyor.
Eğer siz de Sukiyaki yapmayı denemek istiyorsanız fakat demir tencereniz yoksa Lava Trendy Çok Amaçlı Döküm Demir Sığ Tencere akıllıca bir seçim olacaktır.