ÜST
kaizen

İyiye doğru değişim: Kaızen felsefesi

Kaizen, “daha iyisi için değişim” veya “sürekli iyileştirme” anlamına gelen Japonca bir terimdir. Operasyonları sürekli olarak iyileştirmeye yönelik ve tüm çalışanları kapsayan bir Japon iş felsefesidir. Kaizen, üretkenlikteki gelişmeyi kademeli ve metodik bir süreç olarak görür.

Tüm fonksiyonları sürekli iyileştirmek üzerine kuruludur ve CEO’dan montaj hattındakilere kadar tüm çalışanları kapsayan faaliyetlerde kullanılabilir. Kaizen, tedarik zinciri, satın alma ve lojistik gibi süreçler için de geçerli bir kavramdır. En çok uygulandığı alanlar ise; sağlık, psikoterapi, devlet kurumları ve bankacılıktır.

Özünde israfı ve fazlalıkları ortadan kaldırmayı amaçlar. Japonya’da ilk kez II. Dünya Savaşı’ndan sonra uygulanmıştır ve o zamandan bu yana tüm dünyaya yayılarak iş yaşamı dışındaki ortamlara da uygulanmaktadır.

Kaızen’i anlamak

kaizen

Kaizen felsefesinin temel hedefleri; kalite kontrol, tam zamanında teslimat, standartlaştırılmış çalışma, verimli ekipman kullanımı ve israfın ortadan kaldırılmasını içerir. Genel amacı, bir şirket içinde iyileştirme yaratmak için belirli bir süre içinde küçük değişiklikler yapmaktır. Bu, değişikliklerin yavaş gerçekleştiği anlamına gelmez. Kaizen, şu an yapılan küçük değişikliklerin gelecekte büyük etkileri olabileceğini kabul eder.

İyileştirmeler herhangi bir zamanda herhangi bir çalışan tarafından yapılabilir. Buradaki fikir, herkesin şirketin başarısında payının olduğu ve herkesin iş modelini daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak için çaba göstermesi gerektiğidir.

Günümüzde bazı şirketler bu kavramı benimsemiştir. Bu şirketler tüm çalışanlarını üretim sistemi içinde, potansiyel iyileştirme alanlarını belirlemek ve uygulanabilir çözümler yaratmak için teşvik ediyor ve yetkilendiriyor.

Siz de Japonların küçük ve emin adımlarla sürekli bir başarıyı yakalama tekniği olan kaizen’in gücünü kullanmayı öğrenmek isterseniz Romert Maurer’in Kaizen Yolu adlı kitabını mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kaızen için Gerekenler

Geleneksel Japon kaizen felsefesi beş temel ilkeyi takip ediyor: ekip çalışması, kişisel disiplin, iyileştirilmiş ruh hali, kalite ve iyileştirme önerileri. Bu beş ilke, üç ana sonuca yol açıyor: israfın ortadan kaldırılması (buna ekonomik verimlilik de diyebiliriz), temizlik ve standardizasyon.

Bu ilkeler için çaba gösterildiğinde kaizen bir şirketin kültürüne o kadar yerleşiyor ki sonunda çalışanlar için doğal bir durum haline geliyor.

Bu kavram, aslında mükemmel bir son olmadığını ve her şeyin geliştirilebileceğini öne süren bir felsefe. İnsanların sürekli gelişmek ve yenilik yapmak için çaba sarf etmesi gerekiyor. Kaizen’in en önemli noktalarından biri de belirli görevleri yerine getiren kişilerin o görevler hakkında en bilgili kişiler olmalarıdır. Değişimi etkilemek için bu bilgiye sahip olmak iyi bir stratejidir.

Kaizen – Japonya’nın Rekabetteki Başarısının Anahtarı Masaaki İmai tarafından kaleme alınmış. Bu yolda yapılması gerekenleri ve rekabette nasıl daha başarılı olabileceğinizi anlatan bu kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

İlkelere detaylı bakış

Kaizen kavramını iş yaşamında uygulayabilmek için öncelikle doğru zihniyeti oluşturmak gerekiyor. Bu zihniyeti oluştururken de ilkelerin özümsenmesi şart. Bu yolculukta yapmanız gerekenleri şöyle açıklayabiliriz:

  • Varsayımları bir kenara bırakın.
  • Sorunları çözme konusunda proaktif olun.
  • Statükoyu kabul etmeyin.
  • Mükemmeliyetçiliği bırakın ve değişim dolu bir tavır takının.
  • Hataları buldukça o hatalara çözümler arayın.
  • Herkesin katkıda bulunmaya yetkili olduğunu hissettiği bir ortam yaratın.
  • Bir sorunu hemen kabul etmeyin; bunun yerine sorunu yaratan temel nedene ulaşmak için beş kez “neden” diye sorun.
  • Birden fazla kişiden bilgi ve görüş alın.
  • Düşük maliyetli küçük değişiklikleri bulmak için yaratıcılığınızı kullanın.
  • İş geliştirmeyi asla bırakmayın.

Modern teknolojilerde Kaızen

Günümüz iş dünyasında birden fazla projeyi yönetmek ve daha hızlı karar vermek zorunda kaldığımız durumlarda, genellikle düşük maliyetlerle çözülebilecek sorunları yüksek maliyetli teknolojileri uygulayarak çözmeye çalışıyoruz.

Oysa kaizen yöntemi, basit araçların ve tekniklerin kullanımını içeren bir felsefe olduğu ve çok büyük miktarlarda yatırımlar gerektirmediği için işletmelere bu anlamda ciddi faydalar sağlıyor. Eğer siz de teknoloji hayranıysanız ve şirketinizin kaizen yaklaşımını uygulaması gerektiğini düşünüyorsanız bu metodolojiyi destekleyen bazı online proje yönetimi araçlarını kullanabilir ve modern dünyada kaizen yolculuğuna çıkabilirsiniz.