ÜST
tarihi

İstanbul’un tarihi pastanelerinde kısa bir mola

Bir dönemin, özellikle gençlerin en şık buluşma yerleri, kaçamak görüşmelerin en bilindik mekânları, misafirliğe gitmeden önce muhakkak uğranılan duraklardı pastaneler… Artık bu alışkanlık azalsa da, tarihi pastaneler gözümüzdeki değerini korumaya devam ediyor. 

Her sokağında birbirinden iştah açan mekânlara ev sahipliği yapan İstanbul, fırından taze çıkmış hamur işleriyle, tam kıvamında olan pastaları servis eden yüzlerce lezzet durağına sahip. Her iki yakada da sizi bekleyen kaliteli ve meşhur pastaneler, siz evde daha fazla yorulmayın diye onlarca çeşit ürün hazırlıyor. Her sabah taze şekilde servis etmek üzere mutfağa giren şefler, tatlı ve tuzlu yiyecekleri büyük bir özenle hazırlıyor.

İşte İstanbulluların en çok tercih ettiği tarihi pastaneler

tarihi

Sabahın ilk ışıklarında yumuşacık ve sıcacık hamur işleriyle ile güne mutlu başlamamızı sağlayan, gün ortasında kısa bir kahve ya da çay molası vermek istediğimizde kapılarını ardına kadar açan, tatlı krizlerinize en iyi şekilde çözüm olan bu tarihi pastaneleri daha yakından tanımaya ne dersiniz? 

İşte İstanbul’un kendilerine özgü tatlarıyla ile gönülleri fetheden en tarihi pastaneleri

Markiz

tarihi

23 yıl kapalı kaldıktan sonra 2003 yılında tekrar hizmete giren Markiz, İstiklal Caddesi üzerinde Beyoğlu’na kravatsız, eldivensiz çıkılmadığı dönemlerin en önemli simgelerinden biri. Markiz öyle bir yermiş ki şapkasız girilmediği için pastanenin hemen yanında şapka kiralayan bir dükkân bulunurmuş. 

Tarihinden bahsedecek olursak; Markiz’in girişinde olduğu pasaj olan “Passage Orientale” 1840 olan açılış tarihiyle Pera’nın en eski pasajı. (Pasajın şimdiki adı Passage Markiz). Markiz Pastanesi ise önceleri LeBon (o yıllardaki sahibi Naum Tiyatrosu komilerinden Bay LeBon) adıyla faaliyet gösterirken Avedis Çakır 1940 yılında pastaneyi satın alır ve burada yapacağı çikolata ve şekerlemeleri o dönemde Paris’te üretilen ünlü “Marquise de Sevigne” çikolataları kalitesinde yapmak istediğinden pastanenin adını “Markiz” olarak değiştirir. İstiklal Caddesi’nin popüler pastanelerinden Markiz, halen günümüzün pasta ve çikolata denince akla gelen ilk durakları arasında.

Baylan

İstanbul’da pastacılık deyince ilk akla gelen yerlerden biri Baylan. İstanbul’un ilk pastanesi olmasa da, kurulduğu günden bu yana aralıksız olarak faaliyetine devam eden, yaşayan en tarihi pastane olma özelliğini taşıyor. İlk adı Loryan’la Beyoğlu’nda hizmete açılan Baylan, Batı kökenli pastacılık geçmişiyle İstanbul’un en eski pastaneleri arasında yer alıyor. 

tarihi

Baylan, pasta, turta, çikolata ve kremalı tatlılarıyla meşhur. Siz de bu eşsiz lezzetleri şık bir şekilde misafirlerinize ikram etmek isterseniz Gönül Beyaz Gold 21 Parça Pasta Servis Sunum Çeyiz Seti’ni tercih edebilirsiniz. Trüf pastası, Kup Griye, çilekli Adisababa, kestane püreli Montebianco, Karamel ve Moncheri Baylan’ın ikonik hale gelen tatlıları arasında yer alıyor. Baylan’ın şu sıralar iki şubesi var; Kadıköy ve Bebek.  

Divan Pastanesi

1956 yılında Elmadağ, Divan Otel’de lezzet severler, eşsiz çikolata, butik pasta ve tatlılarla tanışıyor. Divan Otel’in pasta, çikolata ve tatlılarını yapmak üzere Huegenin Pastanesi’nden Türkiye’ye gelen İsviçreli şef Kunderdt’in hazırladığı tatlar o kadar beğeniliyor ki Divan’ın tatlıları, çikolataları ve pastaları dilden dile dolaşmaya başlıyor. 

İlki Elmadağ’da açılan Divan Pastanesi’nin ikinci durağı 1964 yılında Erenköy oluyor. 10 yıl sonra Divan Pastanesi Bebek’te açılıyor. 1981 yılında Moda, 1984’te Sütlüce pastaneleri lezzet severlerle buluşuyor. İstanbul dışında ilk pastane ise 1987 yılında Ankara’da hizmet vermeye başlıyor. Lüks çikolata ve butik pastane konseptinin lideri Divan, nesilden nesile aktardığı ve Türk damak tadıyla harmanladığı kaliteli tarifleriyle pastane geleneğinin en önemli temsilcilerinden. 

Gezi İstanbul

Taksim’in pastacılık ritüellerinden Gezi İstanbul, geleneksel Alman, Avusturya ve İstanbul lezzetlerinin ortak buluşma noktası. İstanbul kültürünü, çikolatanın cazibesini ve hamur işlerinin zarafetini deneyimlemek isterseniz, Gezi İstanbul’u ziyaret edebilirsiniz.

1987 yılında kapılarını açan Gezi Pastanesi, katkı maddesi içermeyen (yüzde yüz doğal) el yapımı ürünler ortaya koyuyor. Tiramisuyu Türkiye’de ilk yapan pastane olarak da bilinen Gezi, her yörenin kendine özgü ürünlerini, özel olarak üreticisinden taze olarak İstanbul’a getiriyor ve mutfağında kullanıyor. Odun ateşinde pişen ekşi mayalı ekmekleri ve aynı zamanda olağanüstü lezzette çikolataları mevcut. 

Tüm bunlar dışında simitler, poğaça çeşitleri, tatlı tuzlu kurabiyeler, közlenmiş patlıcanlı ve peynirli Musevi börekası, acıbadem, Şam kurabiyesi ve Fransız kruvasanları ve briocheleri ile yıllardan beri Taksim’de hizmet veriyor. Pastanenin ayrıca Maslak ve Göktürk şubeleri de bulunuyor. 

Görgülü Pastanesi

1960’lı yıllardan beri İstanbullulara birbirinden lezzetli tatlılar ve pastalar hazırlayan Görgülü Pastanesi’nin ilk şubesi Aksaray. Kızıltoprak, Acıbadem, Çekmeköy ve Erenköy’deki şubeleriyle yıllardan beri süre gelen kalitesini tattırmaya ve değişmeyen o meşhur güler yüzlü servisiyle hizmet vermeye devam ediyor. Milföylü pasta çeşitlerinden tartlara, sütlü tatlılardan şerbetli tatlılara, en güzel özel gün pastalarından dondurmaya birbirinden lezzetli seçenekler bulabileceğiniz Görgülü Pastanesi tatlı keyfi yapmak isteyenleri bekliyor. 

İnci Pastanesi

Bol çikolata soslu, enfes kremalı muhteşem bir profiterolün yıllardır değişmeyen en lezzetli adresleri arasında olan İnci Profiterol, ilk sıralarda yer alıyor. Her ne kadar kurulduğundan beri hizmet verdiği Cercle d’Orient binasındaki yerinden taşınmış olsa da yeni yerinde de aynı nostaljik havanın korunduğunu söylemek mümkün.

tarihi

Sizinde canınız profiterol çektiyse hızlı bir şekilde Spana Ev Yapımı Profiterol Tatlısı’nı sipariş edebilirsiniz.