ÜST

Inverter Nedir? & Inverter (İnvertör) Çeşitleri Nelerdir?

Inverter, elektriksel güç dönüştürme elemanı olarak tanımlanıyor. İnvertör olarak da bilinen ınverter, Türkçe’de çevirici anlamına geliyor. Inverterler, genelde bir DC kaynaktan sağladığı gerilimi işliyor ve sabit veya değişken genliğe, frekanslı gerilim sağlamak için kullanılan güç elektroniği oluyor. Öte yandan invertör, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretmek üzere kullanılıyor.

Hem aydınlatma lambalarında hem de mobil olarak kullanılacak televizyonlarda kullanılabiliyor. Bu ürünün asıl amacı ise, sistemde meydana gelebilecek herhangi bir dengesizliği, dalgayı ve kesintiyi önlemek oluyor. Bu sayede sistemin daha etkin, etkili ve dengeli bir şekilde çalışmasına olanak sağlıyor. Bununla da kalmıyor, mekanik bir aksamda meydana gelebilecek zararları en aza indirmeyi amaçlıyor. Bu sayede ise, mekanik aksamın maliyeti azalıyor ve aksamın ömrü uzuyor.

Inverter’ın ters fonksiyonuna doğrultusu ya da redresör ismi veriliyor. Bu bağlamda dalgalı akım güç kaynağı gerilimi, bir sinüs eğrisi biçiminde hem artıyor hem de azalıyor. Öte yandan gerilim negatif iken ters yönden akarken, gerilim pozitif çevrildiğinde doğru yönden akıyor. Bahsi geçen güç sistemleri, yüksek oranlarda bulunan enerjinin uzak konumlara daha verimli bir şekilde ulaşmasında üstün rol oynuyor. Bunun yanı sıra, ınverter da bulunan doğrultucu sayesinde, girişteki dalgalı akım gücü doğru akım gücüne dönüştürülebiliyor.

Bahsi geçen gücün bulunan her fazı için 2 doğrultucuya ihtiyaç duyuluyor. Bir doğrultucu gerilim pozitifken güç geçmesine izin verirken, ikinci doğrultu gerilim negatifken izin veriyor. Büyük güç kaynaklarının büyük bir kısmı 3 fazlı olduğundan minimum 6 tane doğrultucu kullanılıyor. Bu noktada 6 doğrultucu olan bir sürücüyü tanımlamak üzere 6 darbeli tanımı kullanılıyor. Bunun yanı sıra 18 darbeli, 24 darbeli ve 12 darbeli doğrultucularda oluyor.

İnverter (İnvertör) Ne İşe Yarar?

Inverter, üretilen enerjinin çevrilmesi konusunda üstün rol oynuyor. Bir başka deyişle, enerjinin ihtiyaç duyulduğu kadarının kullanılmasına olanak sağlıyor. Elektrik enerjisini alternatif akımına çevirdiğinden, üretilen enerji de tasarruflu bir şekilde kullanılabilir. Bununla da kalmıyor, yüksek elektrik akımından dolayı meydana gelebilecek teknik arızaları önlemeye yardımcı oluyor.

Yüksek akıma maruz kalan ürünlerde zaman zaman arızalanmalar meydana gelebiliyor. Çünkü elektrik enerjisiyle çalışan ürünlerin kaldırabileceği bir akım seviyesi bulunuyor. Maalesef bu akımdan daha fazlasına maruz kalmaları, cihazların bozulmasına veya hasar almasına sebebiyet veriyor. Bu noktada inverter devreye giriyor. İnvertör sayesinde enerji akımı, cihazın kapasitesine uygun gelecek şekilde veriliyor. Bu durum ise hem bozulmaların önüne geçiyor hem de enerji de tasarruf sağlıyor. Uzun vadede düşünüldüğünde ise uzun ömürlü kullanım sunuyor.

Inverter içerikli ürünler sundukları tasarrufun dışında, üretilen enerji miktarından da verimli bir şekilde yararlanmasına olanak sağlıyor. Bu durum ise kullanıcıya güvende hissettiriyor. Ayrıca şebekelerde bulunan gerilimi ve akım hızını doğrultuyor. İnverterler diğerlerine kıyasla açma kapama sistemi ile çalışmıyor. Otomatik bir sisteme bağlı olarak çalışma yürütüyor.

Inverter (İnvertör) Çeşitleri Nelerdir? 

Inverter genel olarak iki farklı kategori de inceleniyor. Şebeke hattına sahip olma durumundan dolayı iki çeşit invertör bulunuyor. Bu inverterler aşağıda yer alıyor:

  • Off Grid 
  • On Grid 

Bahsi geçen maddeler oluyor.

Off Grid (şebeke dışı) Inverter

Off Grid (şebeke dışı) Inverter, adından da anlaşıldığı üzere herhangi bir şebeke sisteminin bulunmadığı inverterlerde kullanılıyor. Elektrik şebeke hattı bulunmayan yerleşim yerlerinde genelde Off Grid inverter kullanılıyor. Buna örnek verilecek olursa, elektrik güç kaynağının bulunmadığı yayla evleri, köy evleri ve dağ evlerinin gereksinimini karşılamak üzere kullanılıyor. Bu inverter çeşidi depolamalı bir sisteme sahip oluyor. Üretilirken depolanan elektrik enerjisi, gereksinim duyulduğunda kullanılmaya başlanıyor.

On Grid (şebeke içi) İnverterler

On Grid (şebeke içi) inverterler ise, şebekeye bağlı çalışma gösteriyor. Bu sistemde, üretilen enerji dönüştürüldükten sonra şebekeye iletiliyor. Bu durum neticesinde ise, gereksinim duyan kullanıcılar şebeke üzerinden ihtiyacını gideriyor. On grid inverter de kendi içerisinde 3 ana başlığa ayrılıyor. Bunlar aşağıda yer alıyor:

  • Merkezi inverterler
  • Dizi inverterler
  • Mikro inverterler

Yukarıda yer alıyor olup, kullanım alanına göre değişiklik gösterebiliyor. Mesela büyük panellerin bulunduğu yerlerde merkezi bir inverterin kullanılması önem taşıyor. Özellikle enerji üretimi yapan santraller ve fabrikalarda merkezi inverter çeşitleri kullanılabiliyor.

On Grid (şebeke içi) inverterlerden bir diğeri olan dizi inverter ise, merkezi inverterlere kıyasla daha dar alanlarda kullanılıyor. Buna örnek olarak saha veya çatılar verilebiliyor. Bu inverter çeşidindeki amaç ise, santrali çeşitli parçalara ayırmak ve her bir parçanın diğerlerinden bağımsız olarak enerji üretmesine neden olmaktır. Mikro inverter ise diğerlerinden farklı bir çalışma prensibiyle dikkat çekiyor. Bu inverter çeşidi, güneş enerjisinden elektrik elde etmek mümkün oluyor. Bunu yaparken şehir şebekesine ihtiyaç duyuyor.

Inverter Klima Nedir, Nasıl Çalışır?

Inverter klima, düzenli olarak aynı kapasitede hava vererek hem ısıtma hem de soğutma yapan yüksek enerji tasarruflu cihazlara deniyor. Inverter sözcüğünün kelime anlamı “çevirici” anlamına geliyor ve bu klimaların çalışma niteliğini özetliyor. Bu klimalarda çevrilen elektrik akımının şekli oluyor. Öte yandan klimalar, doğru akım motorlu değişken devirli olduğundan elektrik akımının şeklinde değişiklik yaparken, rölantide doğru akım motorlarıyla beraber çalışma gerçekleştiriyor. Inverter klima kompresörleri ise rölantideyken, dalgalı şebeke akımıyla değil; doğru akım motorları ile çalışıyor. Bu cihazlar ısıtma veya soğutma yapmadığı anlarda yüksek oranda enerji tasarrufu sağlıyor. Bu sayede Inverter klima nedir diye merak edenlere cevap verilmiş oluyor.

Inverter Klimanın Faydaları Nelerdir?

Inverter klima, kullanıcılarına pek çok fayda sağlıyor. Diğer klima çeşitlerine karşı son derece tasarruflu olan bu klimalar, ısıtma ve soğutma konusunda üstün deneyim yaşatıyor. Inverter klima hem ısıtma hem de soğutma konusunda A sınıfı olan bir klimaya göre %50 ila %30 oranında tasarruf sağlamayı başarıyor. B sınıfı klima göz önünde bulundurulduğunda bu oran %70 gibi rakamlara çıkabilir.

Inverter klimanın bilinen diğer faydaları aşağıda yer alıyor:

  • Inverter klima kısa bir süre içerisinde hem soğutma hem de ısıtma işlemini gerçekleştirebiliyor.
  • Tercih edildiği alanda ısı dalgalanmalarına neden olmuyor.
  • Inverter klima seçenekleri daha uzun ömürlü ve konforlu bir kullanım sunuyor.
  • Maksimum çalışma kapasitesi diğer klimalara oranla daha yüksek oluyor.
  • Büyük ve geniş olan odalar için ideal yapısı ile kullanışlılık sunuyor.
  • Odanın hava kalitesini arttırıyor.
  • Astım, alerjik gibi solunum yolu rahatsızlıkları en aza indirmeye yardımcı oluyor.
  • İnterter klima çok daha sağlıklı ve güvenli yapısıyla biliniyor.
  • Klimanın kurulum ve montajı diğerlerine kıyasla daha kolay oluyor.
  • Kompresör devrini kullanım durumuna göre otomatik bir şekilde ayarlayabiliyor.
  • Enerji kullanımını ortamın ısısına göre ayarladığı için daha tasarruflu bir çalışma gösteriyor.
  • Sabit bir yapıda çalışarak ortamın ısısını dengeliyor.
  • Kalkınma akımını kullanmayan ınverter klima yüksek enerjiyi çekmiyor.
  • Operasyon ve bakım fiyatları daha düşük oluyor.
  • Inverter diğerlerine kıyasla daha sessiz çalışıyor.
  • Tasarruflu yapıya sahip olduğundan 5 saat ve üzeri sürelerde çalışma gösterebiliyor.
  • Klima sadece gerektiği kadar soğutma ve ısıtma yapabiliyor.
  • Klima başarılı ve güncel bir sisteme sahip oluyor.