
Instagram’ın Yeni Nesil Fotoğrafçıları
En son teknoloji ürünü lensler ile donatılmış akıllı telefonlar ve görüntü işleme konusunda çok geniş imkânlar sunan yazılımlar, günümüz fotoğraf tutkunlarının işini oldukça kolaylaştırıyor. Tüm imkânlara ve yeni nesil çözümlere rağmen ilham, görsel ögelerin ışıkla yorumlanarak tasarıma dönüştürülmesi süreci olan fotoğrafçılığın en önemli ve en zor sahip olunan unsuru olmaya devam ediyor. Bakmanın yeterli olmadığı; detaylardan oluşan bütünlüğü görmenin, yorumlamanın ve en güzel kareyi en doğru anda kayıt altına almanın gerektiği fotoğrafçılık, iyi bir göz, teknik bilgi ve sanatsal bakış açısı kadar kaliteli ekipman da gerektiriyor.
Günümüzün modern metropol yaşamı; tüketim, hız, koşuşturma ve çoğu zaman kalabalıkların kaotik enerjisinden beslenen bir yaratıcılığı doğuruyor. İlham, artık, doğa manzaraları, güzel portreler, panoramik okyanus görüntüleri yerine milyonların yaşadığı beton ormanların kalabalık detaylarında saklanıyor. Yeni bir dünyanın sanatsal anlayışında yeni nesil fotoğrafçıların sergi salonlarına veya paspartulara da ihtiyacı olmuyor. Sosyal medya, sanatçıların, eserlerini çok kısa sürede dünya çapında sergilemelerini sağlıyor. Günümüzün yetenekli genç fotoğrafçılarının en etkili vitrini ise milyonlara ulaşabildikleri Instagram oluyor. Fotoğraf dilinin en etkin kullanılabildiği Instagram, kendi ünlü fotoğrafçılarını da yaratmış bulunuyor. Bu yeni nesil Instagram fotoğrafçıları arasında bazıları ise özgün tarzları, sıra dışı yaklaşımları ve ışık kullanımındaki maharetleriyle öne çıkıyor. Popüler fotoğrafçı isimleri aşağıda..
1- Simone Bramente
Kendisini, öncelikle bir “hikâye anlatıcısı”, daha sonra ise “fotoğrafçı” olarak tanımlayan Simone, bu sayede çekeceği fotoğrafların izleyenlerde yaratacağı hisleri hayal ederek görsel bir hikâyeye dönüştürüyor. “Duyguları Fotoğraflamak” ismini verdiği kitabı ise bu savını doğrular nitelikte bir eser olarak, sanatçının fotoğrafa yaklaşımını ve sanatsal bakış açısını anlatıyor. Instagram’da yer alan ilk İtalyan fotoğrafçı olduğunu belirten Bramente 800 binden fazla fotoğraf tutkunu tarafından takip ediliyor. Çoğu fotoğrafçı için dünya çapında dev bir sergi salonuna sahip olmak ve eserlerini büyük kitlelere ulaştırabilmek hayali, Instagram sayesinde gerçek oluyor.
2- Dirk Bakker
Grafik tasarımcı ve fotoğrafçı olan Dirk Bakker, mimari tasarım kalıplarını farklı bir bakış açısı ile yorumlamayı tercih ediyor. Amsterdam kökenli sanatçı; geometrik biçimler, kübik formlar, yatay ve dikey bina formları üzerinde yoğunlaşıyor. Yeni milenyumun yaşayan dünyası, Bakker’in objektifinden farklı anlamlar yüklenerek süzülüyor ve ekrana yansıyor. 426 bin takipçisi ile dikkat çeken sanatçı, kendi yarattığı tarzını “FotoGrafik” olarak adlandırıyor ve sahip olduğu grafik tasarım yeteneklerini, çektiği fotoğrafları kafasında yarattığı imaja ulaşana dek düzenlemekte kullanıyor.
3- Rachel Hau
Avustralya Brisbane’de yaşayan fotoğrafçı, şehir hayatından yakaladığı karelerdeki kendine özgü alan derinliği kullanım tekniği ile dikkat çekiyor. Sadece 2 yıl önce başladığı fotoğrafçılık serüveninde geldiği sıra dışı noktadan bahsederken, “Gözlerim en kıymetli fotoğrafçılık ekipmanlarım.”, diyen Rachel, pahalı kameraların veya süslü dijital oyuncakların yaratacılığın yerini tutamayacağını sıklıkla vurguluyor. “Dünyayı gördüğüm gibi değil; düşündüğüm gibi fotoğraflarım.” mottosunu kullanan sanatçı, diğer meslektaşları gibi hayal gücü ve yaratıcılığı, her şeyin önünde tutuyor.
4- Maria Svarbova
1988 Slovakya doğumlu olan sanatçı, yalın ve temiz kompozisyonlarına kontrast floresan renkler ekleyerek oldukça çarpıcı kareler yaratması ile tanınıyor. Bir restoratör ve arkeolog olmasının da etkisi ile mimari ve kamusal alanlar üzerinde yoğunlaşan Maria, tematik ve rüya gibi atmosferler yaratarak, sıradan objelerin de sessiz ama etkili mesajlar taşıyabileceğini ispatlıyor. 224 bin takipçisi olan Svarbova, Forbes tarafından “30 yaşın altında 30 yetenek” listesine de dahil edilmiş bulunuyor.
5- Yener Torun
Aslen bir mimar olan Yener, 2014’te başladığı fotoğrafçılıkta ana tema olarak, modern şehirlerin mimari figürlerini farklı bir bakış açısı ve sıra dışı kadraj kullanımı ile yeniden yorumlamayı seçiyor. Kompozisyonlarında yarattığı alternatif gerçeklik ve çarpıcı renk kullanımı ile mimari yapıların kütlesel durgunluğuna hareket katarken, bağımsız gibi görünen detayların anlamlı bir bütün oluşturmada ne kadar etkili olduğunu tekrar vurguluyor.
6- Sarah Ann Loreth
Instagram hesabında kendisini “Sadece bir kadın ve kamerası” olarak tanımlayan Sarah, sanatını bir yol fotoğrafçısı olarak sürdürüyor. Amerika kıtası boyunca seyahat ederek fotoğraf çeken sanatçı, sadece doğa ve manzara fotoğrafları değil; etkileyici ve çarpıcı tematik insan portreleri de çekiyor. Yolda olmadığı zamanlarda New Hampshire’daki evinde huzurlu ve sakin bir hayat sürmeyi tercih eden Loreth, okuyarak, yazarak ve izleyerek geçirdiği bu anları, yeniden çıkacağı fotoğraf yolcuklarının ilham kaynağı olarak değerlendiriyor.
7- Victoria Siemer
Doğa üstü bir tona sahip olan sanatçı, soyut tasarımları ile dikkat çekiyor. Grafik tasarımcı olan ve sanat yönetmenliği de yapan Victoria, günlük hayatın içinden yakaladığı sıradan an ve/veya objeleri, yeniden yorumlayarak, kendi deyimi ile “manipüle” ediyor.
8- Asa Sjostrom
İsveçli sanatçı, sosyal içerikli belgesel fotoğrafları üzerinde yoğunlaşıyor. Kadın ve çocuklar, ana temalarını oluştururken, mülteci kampları gibi alanların da farkındalık yaratabilmek için başlıca çekim sahaları olduğunu ekliyor. Özellikle kadın ve çocukların eşit haklara sahip olması için çabalayan Asa, fotoğraflarında bu mesajı taşıyacak ve görenleri etkileyecek dramatik kompozisyonlar kullanıyor. Etkileyici kareleri, yaratıcılığın sadece sanat için değil; yaşayan ve evrilen popüler kültüre yön vermek, dikkat çekmek ve mesaj iletmek için de kullanılabileceğinin en güzel ispatı oluyor.
9- Mike Kus
İngiliz tasarımcı Mike, 823 bin takipçisi ile oldukça popüler bir fotoğraf hesabına sahip bulunuyor. Grafik tasarım, web tasarımı ve illüstrasyon üzerine yoğunlaşan sanatçı; etkileyici doğa fotoğrafları, şehir manzaraları, tarihi yapılar gibi konuları fotoğraflıyor. Çalışmalarına ışık ve açı ile farklı yorumlar katan Kus, detayları vurgulamak için alan derinliğini ve netliği oldukça etkili bir biçimde kullanıyor. Grafik tasarım eğitimi sayesinde hayal gücünü ve yaratıcılığını birleştirerek çektiği fotoğrafları başarı ile posterlere, basılı dokümanlara, grafik çözümlere uyarlayabilen sanatçı, disiplinlerarası bir stile sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
10- Darryll Jones
Ambalaj tasarımı ve üretimi konusunda 10 yıl çalıştıktan sonra fotoğraf çekmek için İngiltere’nin hemen hemen her yerini dolaşan Jones’a tüm bu serüvenleri boyunca yakın dostu Eric eşlik ediyor. Eric, 40 yaşlarında dertli bir “storm trooper”. Evet yıldız savaşları serisinin efsane imparatorluk askerlerinden olan Eric, mizah ve kinayenin fotoğraf sanatında ete kemiğe bürünmüş hâli olarak sanatçının eserlerinde yer alıyor. Bazen bisikleti ile pazardan sebze taşıyan Eric, bazen köpek gezdiriyor veya kaykay yapabiliyor. Oldukça sıradan ve “bizden” bir yaşantıya sahip olması, izlerken kendi yaşantımızı da sorgulamamıza sebep oluyor.
Yeni Nesil Fotoğrafçılara İpucu: Gelişen dijital görüntüleme teknolojileri sayesinde ağır ve pahalı ekipmanlar gerekmeksizin her an her yerde fotoğraf çekebilmek, anıları kayıt altına alabilmek mümkün oluyor. Basit ama etkili birkaç küçük aksesuar ile siz de fotoğraflarınızı bir adım öteye taşıyabilir; kompozisyonlarınıza dramatik dokunuşlar ekleyebilirsiniz. Örneğin, farklı açılardan çekim yapmanıza olanak verecek akıllı telefonlar için lens setleri sizin için iyi bir başlangıç noktası olabilir.