
Hızlı Okuma Becerinizi Geliştirecek Tavsiyeler
Günümüz çağında daha fazla bilgiye ulaşmanın en kolay ve en anlaşılır yollarından bir tanesi de okuma yoludur. Hayatın koşturmacasında kitap okumaya ayrılmış olan süre maalesef oldukça azdır. Okuduğunuz bir şeyi daha hızlı ve anlayarak okumak bir beceri değil, hayatımız boyunca zorunlu bir ihtiyaçtır. Edebiyatın en büyük yazarlarından olan Reşat Nuri Güntekin, kitap okuma konusunda Niye kitap okumuyorlar? demek Niye piyano çalmıyorlar? demek gibi bir şeydir, demiştir. Zihni sürekli olarak kitap okumaya alıştırmak, parmakları piyano çalmayı alıştırmaktan aslında daha kolay değildir. Bu duruma göre yetişmek ve hızlanmak gerekli bir durumdur. Bir kitaptan alınan bilgiler ile kendinize manevi bir dünya yaratabilirsiniz. Bu durum ise hayatta tek başına yaşamak demektir. Çocukluk döneminden başlayarak uzun kitap okuma alışkanlıklara ve kitap okuma egzersizleri yapılmalıdır. Hızlı okuma becerilerini geliştirmek için çok fazla tavsiye bulunur.
Basit Hızlı Okuma Teknikleri: Hızlı okuma teknikleri arasında bulunan basit hızlı okuma teknikleri ile ödevlerinizi kısa bir süre içerisinde bitirerek, kitaplarınızı daha hızlı bir şekilde okuyabilirsiniz. Yapılan bu teknik sadece kitap okurken değil, aynı zamanda televizyondan haberleri izlerken yayının altından hızlı bir şekilde geçen son dakika haberlerinde kolay bir şekilde takip etmenize imkan sağlayacaktır.
Görsel Algılama: Görsel algılama yöntemine başladığından itibaren anlaşılacağı gibi görsel algılama kapasitesini her zaman yüksek tutmaya çalışmak önemli bir detaydır. Bu durumda bir kağıda iki, üç, dört ve altı harfli kelimeleri yan yana olacak şekilde yazarak, hızlı bir şekilde gözlerinizin üzerinden kelimeleri geçirerek, kelimelerin anlamlarını düşünüp, okumaya çalışmanız gerekir. İlk on saniyede ne kadar çok kelime hatırladığınızı kontrol etmeli ve bu yöntemi sürekli olarak tekrarlamaya gayret göstermeniz, görsel algılama tekniğini geliştirmiş olacaktır.
Kelime Haznesini Geliştirmek: Kelime haznesini geliştirmek için öncelikle ne kadar çok kelime bilirseniz, o kadar çok hızlı okumuş olursunuz. Kelime haznesini geniş tutan kişiler, her zaman daha hızlı bir şekilde okurlar. Yeni kelimeler öğrenmek için, kişilerin diline yerleşmiş olan yabancı kelimelerin anlamlarını öğrenmek gerekir. Bu durumda kelime haznesini geliştirmek için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Alışkanlıklardan Kurtulmak: Eskiden olan alışkanlıkların dışından kurtularak, okumayı her zaman başa almak, hızlı bir şekilde okumak için olduğundan daha çok gayret etmeye ve gözünüzü ileriye okumanız için kullanabilirsiniz.
Konsantrasyon: En önemli tekniklerden bir tanesi mutlaka konsantrasyon olmaktır. Ne iş yaparsanız yapın, yaptığınız işe konsantre olmayı öncesinden öğrenmeniz gerekir. Kitap okuyorsanız eğer sadece kitaba konsantre olmalı ve kitap okurken okuduğunu anlamanız için yarın ne giyeceğinizi düşünmemiz gerekir.
Göz İle Okumak: Okumak istediğiniz bir kitabı, içinden ya da dışından okumak, yanlış yöntemler arasındadır. Kitap her zaman göz ile okunur. Okuma organımız ağzımız değil, yalnızca gözlerimizdir. Böylelikle kitap okurken doğru olan organı kullanmak, kitap okuma açısından oldukça önemlidir. Okuduğunuz yazıları anlamadığınızda kesinlikle başa dönmeyin.
Okuduğuna Göz Atma: Bir şeyi okumaya başlamadan önce mutlaka kitabın içerisindeki okumaya başlamak istediğiniz sayfayı, gözden geçirmeniz gerekir. Kitabın içerisinde yazan başlıklar, paragraf girişleri ve sonlarını okuyarak bütün yazılanları zihninizde toplayabilirsiniz.
Bol Kitap Okumak: Bol bol ve düzenli bir şekilde kitap okumak en doğal hızlı okuma tekniklerinden bir tanesidir. Hayatınız boyunca ne kadar kitap okursanız, görme yetisi de o kadar çok gelişir ve kelime haznenizi artar. Okuma sırasında yaptığınız geçişleri otomatik bir şekilde tanımlarsınız. Çok kitap okumak, okumayı sağlar ve bize diğer canlılardan ayıran tek özellik ise okuyabilme kabiliyetimizdir.
Kendine Güven: Hızlı okuma teknikleri arasında bulunan detayların önemli maddesi ise kendine güven konusudur. Hızlı okuma tekniklerini bir an önce öğrenmek istiyorsanız eğer, mutlaka kendinize güvenmeniz gerekir. Okuduğunuz bir şeyi anlamama kaygısı ile en başa dönmeden, okuma öncesindeki hedefinize doğru ilerlemek gerekir.
Okuyarak Anlamanın Yolları Nelerdir?
Hayatta okumanın asıl amacı öğrenmektir. Okuduğunuz kitabın içerisinde bir aşk romanında bahse dese bile, hayali karakterler ve aşk sözcükleri, kitaptan sürekli olarak bir şeyler öğrenmenizde fayda sağlar. Hiçbir kaynaktan yardım almadan hızlı bir şekilde okuma tekniği ile öğrenmek, balık olmayan bir akvaryuma benzer. İçi boş olan bir suya bakmak ve içerisinde balıkların dans ederek yüzmelerini izlemek bambaşka bir detaydır. Bu durumda hızlı bir şekilde okurken okuduğunu anlamak muhteşem derecede önemlidir.
Okuduğunu anlamak ve okuduğunu geç anlamak, öğrenerek yapılacak olan tekniklerle düzeltilecek bir durumdur. Öncelikle okuduğunu anlamamanın tek sorumlusu sizsiniz çünkü yeterli miktarda ve yeterli düzeyde kitap okumadığınız anlamına gelir. Hızlı bir şekilde okumak ve hızlı bir şekilde okurken okuduğunu anlamanın rahatlığını yaşamak için çocukluk döneminden itibaren çok fazla sayıda ve düzenli olarak kitap okumak gerekir.
Hızlı Okuma Nedir?
Bir şeyleri hızlı okumak, normal insanların dakikalar içerisinde bir şeyleri okuduğu kelime ve cümle sayısından çok daha fazlasını okuyarak diğer bütün insanlardan daha iyi bir şekilde okuduğunu anlayabilme kabiliyetine denir. Hızlı bir şekilde okuma konusunda yapılan çalışmalar sonucunda doğru bilinen bir yanlış, hızlı okuyan sıradan insanların okuduklarını anlayamayacakları gibi etkili olan bu inanış, anlayarak ve hızlı bir şekilde okumanın avantajlarından uzak kalmaya sebep olur. İnsanların hızlı okuduğu halde okudukları bir şeyi anlamadığını ifade eden bir kişinin tek eksikliği ise hızlı okuma teknikleri hakkında herhangi bir bilgisi olmamasından dolayıdır. Hızlı okuma teknikleri, zihin ve gözün arkasında bulunan koordinasyonların hızlı bir şekilde okunması olarak tanımlanabilir.
Hızlı okuma teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilmek için, evde yapacağınız bazı teknikler ve ipuçları size yardımcı olur. Bu alanda yazılmış olan kitaplar ve açılmış olan kurslar, hızlı bir şekilde okuma teknikleri konusunda daha başarılı olmanıza yardımcı olur. Temel olarak değerlendirildiği zaman hızlı okuma tekniklerinin asıl amacı ise kelimelerin yerine, satırı daha geniş bir açıdan görmek ve dört kelimeyi bir arada görerek anlayabilme kabiliyetidir. Böylelikle haftada bir bitirdiğiniz kitabı, bitirme süreciniz iki gün gibi kısa bir zaman dilimine düşer. Daha fazla kitap okumanın keyfini çıkarmak açısından hızlı okuma tekniklerinden faydalanabilirsiniz.
Hızlı Okuma Tekniklerinin Faydaları Nelerdir?
Bir kitabı okurken ve okuduğunuz kitabın içerisinde yazanları sorgulamak apayrı bir tekniktir. Fikrinizle uymayan yerler olduğu zaman gördüğünüz ve okuduğunuz satırları soru yağmuruna tutarak farklı yerlerde olmanıza yardımcı olur. Hızlı okuma tekniklerinin faydaları arasında bulunan diğer bir avantaj ise konsantrasyon ve dikkatini çok iyi şekilde artar. Okuyarak anlama hızınız yükselir ve hızlı okuma tekniği sayesinde okuma hızınız olduğundan üç kat daha artar. Hızlı bir şekilde okuduğunuz zaman kısa süre içerisinde birden çok fazla kitap okuyabilirsiniz.
Girdiğiniz sınavlarda eskisine nazaran daha az çalışıp daha fazla şeyler öğrenerek, daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Hızlı okuma tekniklerinin diğer bir faydası ise görme yeteneğinize gelişir ve bir yere baktığınız zaman birden çok şeyi bir anda görebilirsiniz. Genel kültür bilginiz artar, zihniniz gelişerek daha hızlı bir şekilde düşünüp daha hızlı bir şekilde karar verebilirsiniz. Hızlı okuyarak okul ve iş hayatında daha fazla başarıyı elde edebilirsiniz.