ÜST

Hayal mi Gerçek mi: Hologram Teknolojisi

Yakın bir gelecekte pek çok farklı kullanım şekli ile insan hayatında yer alması beklenen teknolojilerden bir tanesi de hologram teknolojisidir. Yunanca bir kelime olan hologram, iki ayrı kelimenin birleşmesinden oluşur. Bu kelimeler, “tam görüntü” anlamına gelen “holos” kelimesi ile “yazılı” anlamına gelen “gram” kelimeleridir. Kelime anlamı bu şekilde olan hologram, teknik anlamda lazer ışınları kullanılarak gerçekleştirilen üç boyutlu görüntü elde etme işlemidir. Hologram teknolojisi ile yapılan işlem, nesnelerin görüntülerinin lazer kullanılarak üç boyutlu olarak kaydedilmesi ve elde edilen sonucun yine üç boyutlu olarak gösterilmesi esasına dayanır.

Hologram Teknolojisi Nasıl Kullanılır? 

Kaynak: DIY Photography

Üç boyutlu hologram teknolojisi ile ilgili örneklere, bilim kurgu türü filmlerde sıkça rastlamak mümkündür. Aslında bu teknoloji, henüz yaygın olarak kullanılan bir teknoloji olmaktan uzaktır. Ancak; gelişimi yönünde atılan güçlü adımlar, hologram teknolojisinin yakın gelecekte kendisine oldukça fazla sayıda kullanım alanı bulacağını göstermektedir. Hologram teknolojisi, geçmiş yıllarda bazı sanatçıların holografik görüntülerini elde etmek için kullanılmıştır. Bu teknoloji ile sanat dünyasının hayata veda etmiş önemli temsilcilerinin sahnede üç boyutlu holografik görüntüleri elde edilmiş; hatta, bazı sanatçılar ile düetleri bile sahnelenmiştir. Benzer şekilde tarihi kişiliklerin, yok olmuş tarihi binaların, nesli tükenmiş canlıların da hologram teknolojisi ile üç boyutlu görüntülerini elde etme çalışmaları devam etmektedir.

Hologram teknolojisi, pek çok sektörde kullanım alanı bulabilir.

Hologram Teknolojisinin Geleceği

Kaynak: footage.framepool

Üç boyutlu hologram teknolojisi, henüz emekleme aşamasında bir teknoloji olmasına rağmen bu teknoloji üzerinde geleceğe yönelik çok fazla çalışma yürütülüyor. Pek çok iş sahasında kullanılabilme potansiyeli olan hologram teknolojisi, hızlı adımlar ile gelişmesini sürdürüyor. Bu teknolojinin kullanım alanı bulacağı sektörlerden bazıları aşağıda sıralanıyor:

Sanat ve Hologram Teknolojisi

Kaynak: xlabrealtime

Sanat sektörü ve gösteri dünyası, üç boyutlu hologram kullanımı için en uygun sektörlerin başında gelir. Yukarıda da belirtildiği gibi bu konuda bazı başarılı sonuçlar da elde edilmiş durumdadır. Sahne sanatlarında, dekorlarının veya bazı oyuncularının hologram ile oluşturulduğu tiyatro oyunları, son derece etkili olabilir. Hologram teknolojisi kullanmak suretiyle alanları eğmek, kesmek veya video koleksiyonlarını birleştirerek sunmak, kolaylaşır. Film üretimi konusunda da oldukça fazla kullanım alanı bulan hologram teknolojisi ile üç boyutlu animasyon film üretimi de yapılabilmektedir.

Üç boyutlu hologram teknolojisi, tıp sektöründe eğitim, teşhis ve tedavi aşamalarında kullanılabilir.

Hologramın Tıp Alanında Kullanımı

Kaynak: DocWire

Tıp sektörü, eğitiminden uygulama sahasına kadar pek çok zorluğu içinde barındıran bir sektördür. Uzun eğitim süreci boyunca görsel açıdan zengin veri kaynaklarına ihtiyaç duyulur. İnsan anatomisinin en ince ayrıntılarına kadar tanınması, zorlu ve yorucu bir eğitim sürecini kapsar. Üç boyutlu hologram sistemi, bu zorlu eğitim sürecinin görsel olarak desteklenmesi adına önemli bir görev üstlenebilir. Klasik yöntem olarak kadavra üzerinden yürütülen çalışmalar, hologram görüntüler ile çok daha detaylı olarak ele alınabilir. Hem üç boyutlu hem renklendirilmiş olan eğitim materyalleri, eğitim sürecini görsel açıdan daha kaliteli bir hâle getirebilir. Eğitim süreci gibi teşhis ve tedavi süreçleri de hologram teknolojisi kullanılarak hem daha güvenli hem kolay hâle getirilebilir. Elde edilen hasta verileri, üç boyutlu holografik görüntüler ile birleştirilerek teşhis süreleri kısaltılabilir; tedavi daha kısa sürede başlatılabilir.

Hologram teknolojisi ile oluşturulan haritalar, hem sivil hem de askeri alanda rahatlıkla kullanılabilir.

Haritalama ve Askeri Alanda Hologram Teknolojileri

Kaynak: ArtStation

Arazilerin sivil veya askeri anlamda üç boyutlu olarak haritalanması, hologram teknolojisinin önemli kullanım alanlarının başında gelir. Özellikle askeri amaçlar için kullanımı büyük önem taşıyan haritaların oluşturulma işleminin üç boyutlu ve holografik olarak yapılması, ülke güvenliği konusunda son derece önemlidir. Askeri strateji geliştirmek için elzem olan bu konu, ayrıca, sınır güvenliğinden sorumlu askeri birimlerin sorumluluk alanlarını daha iyi tanımaları, faaliyetlerini buna göre yürütmeleri anlamında da önem taşır.

Askeri faaliyetler dışında sivil amaçlar içinde rahatlıkla kullanılabilecek hologram teknolojisi; kent yönetimi, belediyecilik, maden arama, arama ve kurtarma, tarım, hayvancılık ve turizm gibi alanlarda kullanılabilir.

Hologram Teknolojisinin Bilgi Depolama İçin Kullanımı

Kaynak: The Jakarta Post

Teknolojik cihazlar ile veri üretmek kadar onları uygun ortamlarda ve uzun süreli saklamak da önemlidir. Hologram teknolojisi, veri saklama konusuna yeni bir boyut kazandırmaktadır. Holografi, yüksek boyutlardaki veriyi depolamak amacıyla kullanılabilir. Bu sistemde verinin optik hologramı elde edilir ve bu hologram, parçalara ayrılır. Bu hologramlar, veriyi üç boyutlu olarak saklar. Bu yöntem ile çok büyük veriler depolanabilir. Ayrıca, veri parçalarından herhangi birinin kaybolması, verinin kaybedilmesi anlamına gelmez; veri, herhangi bir parçasından geri yüklenebilir.

Tanıtım, Reklam ve Elektronik

Hologram teknolojisinin yakın bir zamanda kullanılacağı alanlardan bir tanesi de reklam ve tanıtım sektörüdür. Üç boyutlu ve etkileyici ürün tanıtımları, bu teknoloji kullanılarak son derece kolay biçimde yapılabilir. Teknoloji firmaları tarafından üzerinde fazlaca durulan hologram teknolojisinin yakın bir zaman içinde bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojik aletler ile kişisel kullanım alanı kazanacağı tahmin edilmektedir. Özellikle cep telefonu ve bilgisayar üreticileri, bu konuda hummalı bir faaliyet yürütüyorlar.

Temasa Duyarlı Hologram Teknolojisi

Kaynak: XLAB Realtime

Hologram teknolojisinin bir basamak üstü olan fiziksel temasa duyarlı hologram teknolojisi konusundaki çalışmalar da uzun süredir devam ediyor. Güçlü lazer ışınları ile üretilen hologramlar, fiziksel teması algılayabilecek şekilde gelişimlerini sürdürüyor.