ÜST

Hararet yapan araca nasıl müdahale edilir?

İçten yanmalı motorlara sahip araçlar çalışma esnasında hararet yaparak oldukça yüksek sıcaklıklara ulaşabiliyorlar. Bu sıcaklıklar son yıllarda üretilmiş araçlar çok büyük sorunlara yol açmasa da özellikle eski otomobil veya motosikletlerde büyük önem taşıyor.

Biz de bu yazımızda araçların neden hararet yaptıklarını, hararete nasıl müdahale edilmesi gerektiğini ve hararetin nasıl önlenebileceğini anlatacağız.

Hararet neden kaynaklanır?

hararet

Hararet sorununa kökten bir çözüm bulmak için öncelikle hararetin ne olduğunu ve araçların neden hararet yaptığını anlamalıyız. İçten yanmalı bir motora sahip araçlarda hareket, fosil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan enerjiyle sağlanır. Ancak bu esnada doğal olarak motor sıcaklığı da belli bir seviyeye yükselir. Motordaki sıcaklığın 90C dereceyi aşması aracın hararet yapması anlamına gelir. Hararet günümüzdeki modern otomobillerde sık karşılaşılan bir sorun değildir. Genellikle sıkışık trafikte uzun süre geçiren veya şehirler arası yol yapan daha eski araçlarda görülür. Motordaki sıcaklığı kontrol etmek için hava ya da sıvı versiyonları bulunan soğutma mekanizmaları bulunsa da bu mekanizmalar bazı senaryolarda ortaya çıkan ısıyı düşürmekte başarısız olabilir.

Motorun aşırı ısınarak hararet yapması, en çok motor parçaları için tehlike arz eder. Belirli bir ısı seviyesinde çalışacağı tahmin edilerek ona uygun şekilde üretilen bu parçalar, aşırı sıcak veya aşırı soğukta zarar görebilir. Hararetin sebepleri ise şunlardır:

  • Motor soğutma sıvısı seviyesinin gerekenden düşük olması
  • Soğutma fanının arızalanması
  • Termostatın arızalanması
  • Aracın sürekli olarak yüksek devirlerde kullanılması

Hararet yapan araca nasıl müdahale edilmeli?

hararet

Eğer aracınızın motoru aşırı ısınıp hararet yaptıysa ilk yapacağınız müdahale araç kliması açıksa kapatmak olmalı. Sonrasında durmak için doğru bir yer seçmelisiniz. Seçeceğiniz bu yer gölge bir alan olmalı. Böyle bir yere park ettikten sonra aracınızın kontağını kapatıp bir süre motorun soğumasını beklemelisiniz. Motor tam olarak soğuduktan sonra aracın radyatör kapağını açıp motor soğutma suyunun seviyesini kontrol etmelisiniz.

Bu noktada önemli olan şey motor tam olarak soğumadan radyatör kapağını açmaya çalışmak gibi bir hataya düşmemek. Eğer radyatör içindeki su yeterince soğumamışsa, yüksek ısıda olduğundan dolayı kapak açıldığı anda sahip olduğu basınçtan dolayı yüzünüze sıçrayabilir. Radyatör içindeki soğutma suyunu kontrol edip su seviyesinin yetersiz olduğuna kanı getirirseniz su ekleyebilirsiniz. Soğutma suyu seviyesinde herhangi bir eksiklik yok ise sorunun çözümü için en yakın teknik servise başvurabilirsiniz.

Aracınızın sağlığı için bu işlem sırasında soğutma suyuna antifriz de eklemeniz gerekmektedir. Bu sebeple Renew G12 Organik Kırmızı antifriz, sahip olduğu katkı maddeleriyle soğuk havada suyun donma seviyesini düşürürken sıcak havada ise kaynama noktasını artırır. Dört mevsim boyunca motorunuzun sağlığı için en iyi performansı gösterir.

Hararetin önüne nasıl geçilebilir?

hararet

Hararet, daha önce de bahsettiğimiz gibi genellikle motor soğutma sistemlerinde yaşanan sorunlardan dolayı görünür. Hararetin önüne geçmek için soğutma sistemlerinin bakımına dikkat etmek gerekmektedir. Aracınızın periyodik bakımı için teknik servise gittiğinizde mutlaka soğutma sisteminizi de kontrol ettirmelisiniz.

Bu kontrolleri kendiniz yapmak isterseniz de radyatör hortumunu kontrol etmeli, soğutma suyundaki antifriz koruyucu özelliğini kaybettiyse değiştirmeli, hararet müşürü ve göstergesi gibi parçaların düzgün çalıştığından emin olmalısınız. Bu küçük kontrolleri ayda bir ya da iki kez yaparak olası bir hararetin önüne geçebilirsiniz.

Tüm bunlar için ihtiyacınız olan her şeyi oto yedek parça kategorimizi‘e tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Otomobilinizin hararet yapmasını en başından engellemek isterseniz “Otomobilinizin için doğru yaz bakımı tüyoları” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.