
Hamilelikte Seyahat
Seyahat etmek en keyifli aktivitelerden biri. Hamilelik seyahate engel değil fakat göz önünde bulundurulması gereken noktalar bulunuyor. Gebelikte seyahat için ideal zaman hangi aylardır? Uzmanlar, ulaşım şekillerine göre yolculuğu kolaylaştırmak için neler öneriyor, dikkat edilmesi gerekenler neler? Göz atalım.
Uzmanlar, gerekli önlemler alındığında anne adaylarının özgürce seyahat etmesinde sakınca görmüyor.
İdeal Zaman
Uzmanlar hamilelikte seyahat için en uygun zamanın ara dönem yani ikinci üç aylık süreç olduğunu belirtiyor. İlk üç ayda mide bulanması, kusma gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor. Dikkatli olunmazsa düşük riski bulunuyor. Son üç ayda doğumun yaklaşması, annenin karnının iyice büyümesi, hareket etmesinin zorlaşması, çabuk yorulması gibi nedenler seyahat etmesinin önüne geçebiliyor. Farklı ulaşım araçları için farklı öneriler bulunuyor. Otobüs yolculuğu hamileler için mecbur kalmadığı sürece tavsiye edilmiyor. Hareket alanının darlığı, molaların uzun saat aralıkları ile verilmesi anneyi olumsuz etkiliyor. Eğer kullanılacaksa annenin; otobüs hareket etmeden mutlaka koltuktaki yerini alması, inip binerken kenarlardan tutunmaya dikkat etmesi gerekiyor. Tren yolculuklarında annenin hareket edebileceği alanın otobüse nazaran daha geniş olması, yolculuğu biraz daha rahat hale getiriyor. Bu yönü ile tren otobüsten daha uygun bir ulaşım aracı olarak görülüyor. Tren yolculuklarında 5 – 6 saatin üzerine çıkmamaya özen gösterilmesi gerekiyor.
Araba Yolculuğu
Araba yolculukları hamileler için en uygun seçeneklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. İhtiyaç duyulduğunuzda arabadan inme, yürüme, kişisel ihtiyaçlarınızı giderme imkanınız bulunuyor. Seyahat sırasında anne için asıl önemli nokta uzun süre hareketsiz kalmamak oluyor. Hamilelik döneminde kanın pıhtılaşmasında artış meydana geldiği için uzun süre hareketsiz kalmamak gerekiyor. Otobüs ya da tren yolculuklarında uzun süre hareketsizlik damarlarda kan pıhtılaşması gibi sorunları meydana getirebiliyor. Anne adayının hamilelik sürecinde araba kullanmasında sakınca görülmüyor. Ancak her birey birbirinden farklı olduğu için bu konuda doktorunuzdan onay almakta fayda görülüyor. Hamileliğin son aylarında karın çok büyüdüğü için direksiyonla karın arasındaki mesafe azalıyor. Ani frenler, ani hareket ya da dönüşler hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle anne adayının hamileliğin son aylarında araba kullanması önerilmiyor. Hamileliğin son aylarına doğru alınan kilo dolayısı ile anne adayının hareketleri yavaşlıyor, refleksler zayıflıyor, sinirler daha fazla geriliyor. Bu nedenle, trafikte daha fazla dikkat etmek gerekiyor.
Hamilelik döneminde emniyet kemeri kullanımı da anne adaylarının merak ettiği konular arasında yer alıyor. Piyasada anne adayları için özel olarak tasarlanmış emniyet kemerleri bulunuyor. Bu kemerler karnın altından geçerek bebeğin anne karnında sıkışmasını önlüyor. Hamilelik döneminde doğuma çok az bir süre kalmadıysa emniyet kemeri kullanmanın bebeğe herhangi bir olumsuz etkisi bulunmuyor. Özel tasarımlı emniyet kemerlerinin kullanılması öncelikli olarak öneriliyor fakat buna imkanınız yoksa emniyet kemerini gevşek bir şekilde de olsa mutlaka takmanız gerekiyor. Emniyet kemeri kullanmak kaza anında alında hasarın en aza indirilmesine yardımcı oluyor. Emniyet kemerini karnın tam üzerinde değil de altından geçirmek gerekiyor. Bu şekilde ani durumlarda emniyet kemerinin karna basınç yapması engelleniyor.
Uçak Yolculuğu
Uçak yolculuğu uzmanlar tarafından en güvenli, en rahat ulaşım şekli olarak görülüyor. Anne adayları için büyük kolaylık sağlıyor. Kabin basıncındaki değişiklik çok yüksek olmadığı sürece bebek için risk oluşturmuyor ancak uzun süreli bir yolculuk yapacaksanız uçak içinde yürümek, hareket etmek gerekiyor. Hamileliğin her döneminde uçak yolculuğu yapılabiliyor fakat gebeliğin son dönemlerinde bebek, anne ve uçak şirketi açısından sorunlar meydana gelebiliyor. Bu nedenle uçak şirketleri, yirmi sekizinci haftadan sonra doktorunuzdan, “uçakla seyahatinde sakınca yoktur” raporu almanızı isteyebiliyor. Bu raporun hem gidiş hem de dönüş tarihi için ayrı ayrı alınması gerekiyor. Bu da yolculuğunuzu daha güvenli kılıyor.
Hamilelik döneminde, doktor tarafından sağlık sorunları nedeni ile yolculuk yapmaması gerektiği belirtiliyorsa, kesinlikle ciddiye alınması gerekiyor. Kanamalı düşük riski, erken doğun riski, daha önce düşük yapmış hamilelerin yolculuk yapmasında uzmanlar tarafından sakıncalı bulunuyor. Uçak yolculuğu yapacak anne adaylarının, basınç ayarı yapılmış uçaklarda yolculuk yapması öneriliyor. Büyük yolcu uçakları genellikle bu koşulu sağlıyor, hava yolu şirketleri bunu göz önünde bulunduruyor. Basınç ayarı yapılmamış küçük uçak ve helikopterlerde anne adayları sorun yaşayabiliyor. Basınç miktarı değiştiğinde oksijen miktarı değişiyor, bu durum anneyi ve bebeği olumsuz etkiliyor. Uçak yolculuklarında koltuk seçimine de dikkat etmek gerekiyor. Anne adaylarının bacaklarını rahatça uzatabilmesi için koridor tarafını seçmesi öneriliyor. Uzun saatler boyu uçak içinde kalınacak ise hamile destek yastıkları ile daha konforlu bir seyahat mümkün olabiliyor. Kan dolaşımını hızlandırmak içinse saat başı ya da iki saatte bir uçağın içinde kalkılıp dolaşılması tavsiye ediliyor.
Daha Konforlu Seyahat İçin Yapılması Gerekenler
Hamile olmanız, seyahatlerinizin önünde bir engel değil. Fakat konforlu bir seyahat için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Ani açlık veya kan şekerinizin düşmesi gibi durumlarla karşılaşabileceğiniz için atıştırmak bulundurmak gerekiyor. Bu nedenle kendinize seyahat çantası hazırlayabilirsiniz. Birbirinden farklı seyahat çantalarını incelemek için Hepsiburada Outdoor Çantalar kategorisine göz atabilir, hamile seyahat çantalarını inceleyebilirsiniz. Emniyet kemerinizi bağlamanız hem sizin hem de bebeğinizin güvenliği için önemini koruyor. Araba yolculuğunu tercih ettiyseniz, arka koltuklarda bacağınızı uzatarak ya da ön koltuğu arkaya doğru çekip bacaklarınızı uzatarak daha rahat pozisyonlar yakalayabilirsiniz. Uçak yolculuklarında ön taraflarda bacak boşluğu daha çok olduğu için seçiminizi bu yönde yapabilirsiniz. Tren yolculuklarında vagonlu yataklar tercih edilebilir. Yolculuk esnasında bacağınızı aşağıya sarkıtmak yerine yüksekte tutmak gerekiyor. İmkan bulabildiğiniz ölçüde hareket etmek kan dolaşımını hızlandırıyor. Kanın pıhtılaşması ve tromboembolin sorunlarla karşılaşmaktan kurtarıyor.