
Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Hamile kalmak isteyenler tarafından mutlulukla karşılanan hamilelik hepimizin bildiği gibi özel ve zorlu bir süreç. Hamilelik süreci fiziksel anlamda da psikolojik anlamda da birçok değişimi beraberinde getiriyor. Bu değişimlere bağlı olarak yaşanan mide bulantısı da anne adaylarına zor zamanlar yaşatıyor.
Peki hamilelikte mide bulantısı neden olur ve hamilelik bulantısına ne iyi gelir? Siz de hamile iseniz ve bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam etmenizi öneririz.
Hamilelikte mide bulantısının sebepleri
Hamilelikte mide bulantısı hamilelik hormonunun (HCG) artış göstermesi nedeniyle yaşanır. Hamilelik nedeniyle değişen beslenme düzeni ve artan koku hassasiyeti de hamilelikte bulantı sebepleri arasında yer alır. Hormon artışı ve koku hassasiyeti en çok 4. ve 8. haftalar arasında arttığından, hamileliğin erken dönemi olan bu dönemde bulantılar sıklaşır.
Hamilelik bulantısı daha çok zararlı gıdalar ile karşılaşıldığında meydana gelir. Bunlara örnek olarak; bozulması kolay olan et, tavuk, yumurta ve alkol, sigara, kafein sayılabilir. Böyle düşünüldüğünde mide bulantısı bir anlamda, bebeği zararlı gıdalardan uzak tutar. Ancak her anne adayı bulantı yaşamayabilir, böyle bir durumda da zararlı alışkanlıklardan kaçınarak sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi halinde bebeğe gıdalardan yana bir zarar gelmeyecektir.
Hamilelikte sabah bulantıları sık karşılaşılan bir durumdur. Sosyal hayatı etkileyen bu bulantılar bir yandan da anne adaylarının yemek yemelerini engelleyecek yoğunluğa ulaşarak beslenmeye engel olabilirler. Bununla birlikte beslenme, bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Bu nedenle bu sorunun çözülmesi gerekir. Mide bulantısının kendiliğinden geçmeye başlama süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Normal şartlarda 16. haftadan itibaren geçmeye başlayan bulantılar, kimi anne adaylarında 6. ayda da devam edebilir hatta bazılarında doğum gerçekleşinceye kadar sürebilir. Mide bulantılarını azaltarak süreci kolaylaştırabilmek adına alınabilecek bazı önlemler vardır. Gelin, bunların neler olduğuna birlikte bakalım…
Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer?
Hamilelik bulantılarını mümkün olan en az seviyeye indirmek için aşağıdaki yöntemleri uygulamakta fayda olacaktır:
- Bulantının arttığı dönemlerde yağsız, baharatsız, hafif yiyecekler tüketilmeli; kızarmış, baharatlı, asidik yemekler tüketilmemelidir.
- Mide boş bırakılmamalıdır, sık sık ve az yemek ve kuru yiyecekler tüketmek yararlı olacaktır.
- Sabah bulantıları için kalkmadan önce kızarmış ekmek yemek iyi gelecektir. Yataktan kalktıktan sonra hemen kahvaltı yapmak yerine ilk önce tuzlu çubuk kraker, bisküvi, leblebi tüketilebilir. Tuzlu Atıştırmalıklar kategorimize göz atarak size iyi geleceğini düşündüklerinizi sepetinize ekleyebilirsiniz. Sabahları 1 çay kaşığı zencefil ile balı karıştırarak tüketmek de faydalı olabilir. Zencefil çayı da bulantı olduğu sırada iyi gelebilir.
- Öğün aralarında bol bol sıvı tüketilmelidir ancak şişkinlik yapabilecek asitli içeceklerden kaçınılmalıdır. Sıvı almak bulantı ya da kusmaya sebep oluyorsa buz küpleri denenebilir.
- Limon kokusu bulantıya iyi gelecektir. Suyun veya buzlu çayın içine limon dilimleri atmak iyi bir çözüm olabilir.
- Haşlanmış patates, yoğurt, peynir, pirinç pilavı, makarna tüketilebilir. Dilerseniz Hamilelikte Beslenme ve Yemek Pişirme adlı kitaptan da faydalanabilirsiniz. İhtiyacınız olan ürünleri Gıda Ürünleri kategorimizden temin edebilirsiniz.
- B6 vitamini mide bulantılarını azaltmakta etkilidir. Gebelik multi-vitaminleri aç karnına değil, yemeklerle birlikte alınmalıdır. Tabletleri yutmakta zorluk yaşanıyorsa çiğneme tableti veya şurup olarak almak mümkündür. Demir tabletleri bazı kişilerde bulantı, kusma yapabilir. Böyle bir durumda doktora danışarak değişikliğe gidilebilir.
- Bulantı ve kusmanın yaşandığı saatler not alınarak rahatça yemek yenilebilecek zamanlar tespit edilebilir.
- Gün içinde dinlenmeye önem verilmelidir fakat hemen yemek sonrasında uzanmamakta, sindirimin kolayca gerçekleşmesi için bir süre beklemekte fayda vardır.
- Stresten uzak durulmalıdır. Sevilen kişilerle bir araya gelmek stresi azaltacaktır. Aynı zamanda olumlu düşünerek sakin kalmak, paniklememek önemlidir. Düzenli şekilde doktorun önerdiği egzersizleri yapmak (yürüyüş, hamile yogası, hamile pilatesi, yüzme vb.), temiz hava almak, yine doktora danışarak masaj, aromaterapi gibi yöntemlerden yararlanmak iyi gelecektir.
Bu srüeçte Nelere Gebesiniz? Hamilelikte Sık Rastlanılan Sorunlar ve Çözümleri başlıklı kitaba da göz atmanızı tavsiye ederiz.