
Halı Nasıl Temizlenir? En Etkili Yöntemler Nelerdir?
Kışın yaklaşmasıyla beraber pek çok evde kış temizliği başladı… Kış temizliği deyince ilk akla gelen halı temizliği ise kadınların en zorlandığı konulardan biri arasında yer alıyor. Halı yıkamacıların günden güne çoğaldığı bir dönemde halısını evde temizlemek isteyenler ve halısındaki lekeyi çıkarmaya çalışanlar da az değil. Biz de evde kendi imkanlarıyla halılarını temizlemek isteyenler için uygulanabilecek yöntemleri sıraladık.
Evin ve dışarısının tüm tozunu ve kirini evdeki halılar tutar, bu nedenle en çok kirlenen ev eşyalarından biri halılardır. Ve zamanla kirler evdeki halıların derinliklerine işler. Akarlar, toz, zerrecikleri ve lekeler kısa zamanda halı zeminine yerleşir. Dökülen içecek ve yiyecek kırıntıları da kalıcı lekelere ve zamanla bakteri oluşumuna neden olur. Halılar çok çabuk kirlenir, ancak çok zor temizlenirler. Süpürülerek temizlenen halılar, sadece yüzeysel bir temizlikten geçer. Bu nedenle halı temizlemeyi kısa aralıklarla yapmak gerekir. Sıklıkla yapacağınız temizlik halınızın ömrünü uzatırken, lekelerin halıda iz yapmasına da engel olur. Halıya biriken kir ve tozlar zamanla mikroba dönüşerek zamanla kötü bir koku da yayabilir.
Halıların detaylı temizliği için seçilecek pek çok yöntem vardır. Kendi evinizde halılarınızı temizlemeyi tercih ederseniz, halı yıkama özelliği bulunan elektrikli süpürgelerden ya da halı yıkama makinelerinden yararlanabilirsiniz. Halılarınızı temizlerken dikkatli olmazsanız, halıların temizliğinde kullanılan zararlı maddeler ya da yanlış uygulamalar, halınıza ve ev halkına olumsuz etki edebilir.
Halılardaki Belirgin Lekelerin Temizliği
Koku ve kir dışında halıdaki lekelerin kolay temizlenebilmesi için en önemli püf nokta, lekelere anında müdahale etmektir. Öncelikle pratik bir yöntemle, lekeye soda dökerek lekenin daha derine inmesine engel olabilirsiniz. Eğer evinizde soda bulunmuyorsa aynı işlemi karbonat yardımı ile de gerçekleştirebilirsiniz. Veya Astonish Koltuk ve Halı Temizleyici Spreyi de kullanabilirsiniz. Halı üzerinde oluşan lekeye hızlı biçimde müdahale edebilirseniz halıda kalıcı bir leke oluşmasını önlersiniz.
Temizlik yaparken halıların özelliklerine göre kimyasal temizlik ürünlerin tercih edilmesi önemlidir. Beyaz sabun veya arap sabunu ile yün halıları kolayca temizleyebilirsiniz. Ağartıcı ve kimyasal içerikli deterjanlar yün halıların tüyleri için doğru tercih değildir. Ayrıca halı yıkama makineleri de halıların temizliğinde büyük kolaylık sağlar. Halı şampuanları ile yıkanan halılar ilk günkü görünümüne kavuşabilir.
Halıların rengi de temizlik malzemeleri tercihinizde dikkat etmeniz gereken bir noktadır. Açık renkler için kimyasal deterjanlar kullanabilirsiniz ancak koyu renk halılar için yoğun çamaşır suyu katkılı deterjanları tercih etmemelisiniz.
Halı Temizliğinde Kullanılan Doğal Yöntemler
- Arap Sabunu
Halı silme denildiğinde akla ilk gelen malzeme, ekonomik ve ucuz oluşuyla da arap sabunudur. Halıları silmek için hazırladığınız suya ekleyeceğiniz arap sabununu fırça veya bez yardımıyla tüm halınıza yedirin. Arkasından durulama ve kurulama işlemi uygulayarak tertemiz bir halıya sahip olabilirsiniz.
- Amonyak
Halılarda oluşan inatçı lekelere kesin çözüm amonyaktır, ancak amonyağı dikkatli kullanmak gerekir. Amonyağın lekeler üzerine fazla uygulanması, halının ağarmasına ve zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle amonyağı su ile incelterek kullanmak gerekir. Bir kova suya bir kaşık amonyak eklemek tüm halının temizlenmesi için yeterli olacaktır.
- Beyaz Sirke
Kahve, şarap ve meyve suyu lekelerinin temizliğinde beyaz sirkenin mucizevi etkisini gördüğünüzde şaşırabilirsiniz. Bir fincan beyaz sirke ve iki fincan su karışımını bir kaşık bulaşık deterjanıyla karıştırıp sünger yardımıyla lekelere sürebilirsiniz. Bir müddet bekledikten sonra nemli bezle temizliğe devam edebilirsiniz.
- Karbonat / Kabartma Tozu
Karbonat, halı temizliğinde kullanılan bir diğer doğal üründür. Tüm zemini temizlemek ve lekelerle uğraşmak istemiyorsanız, bir miktar karbonatı halının üzerindeki lekeli bölgeye serperek 30 dakika bekleyin ve sonra o bölgeyi süpürün. Vakumlama, kirleri ve alerjenleri temizleyerek halı liflerini daha temiz hale getirir.
Halınızdaki kir ve lekeleri temizlemek için önce elektrikli süpürge ile süpürmeniz gerekir. Halı silmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlar, sünger, mikrofiber bez veya süngerli paspastır. Halılar ve döşemelerinizi derinlemesine temizlemek için Fakir Halı Şampuanı da lavantalı kokusuyla iyi bir seçenek olabilir.