
Güvenli gezinme: En iyi internet tarayıcıları
Gün içerisinde bilgisayarlarımız, cep telefonlarımız ya da tabletlerimiz üzerinden en çok etkileşime girdiğimiz şeylerden biri internet tarayıcıları. İnternet tarayıcıları üzerinden işlerimizi yönetiyoruz, derslere giriyoruz ya da alışveriş yapıyoruz. Bunları yaparken kişisel verilerimizi, parolalarımızı ve ya banka hesap bilgilerimizi paylaşmak zorunda kalıyoruz.
Güvenlik ve gizlilik unsurlarının dışında hız da internet tarayıcıları için oldukça önemli bir faktör. Hepimiz bu faktörleri göz önüne alarak farklı tarayıcılar kullanabiliyoruz. İnternet tarayıcıları da bu özelliklerini geliştirerek her geçen gün daha kullanışlı ve güvenli bir tarayıcı hizmeti vermeye çalışıyor. İşte sizler için derlediğimiz en iyi internet tarayıcıları…
Google Chrome
Kuşkusuz dünyanın en çok kullanılan ve popüler tarayıcısı Google Chrome. Sade görünümü ve oldukça kullanışlı bir tarayıcı olması Chrome’un sıkça tercih edilmesini sağlıyor. Hızlı performansı ve geniş uzantı yelpazesi kullanıcılar için birçok seçenek sunuyor. Çapraz platformlar arasındaki destek ve senkronizasyon ile cihazlar arasındaki kullanımı oldukça kolaylaştırıyor. Chrome oldukça üstün bir otomatik tamamlama özelliğine sahip. Web geliştiricileri için de oldukça kullanışlı araçları var.
Google Chrome’un en çok tartışılan özelliklerinden biri ise cihazlarda aşırı RAM kullanımına neden olması. Özellikle düşük özelliklerdeki donanımlar için oldukça yorucu olabiliyor ve bazı sıkıntılara sebebiyet verebiliyor. Chrome’un bunun için geliştirdiği sekme dondurma özelliği arka planda çalışan sekmelerin veri kullanımını azaltmasını sağlasa da hala bir RAM canavarı olarak görülüyor.
32 GB RAM’e sahip Lenovo ThinkPad E15 yüksek performansı ile birlikte donma yaşamamanız için yardımcı olabilir.
Uyumlu sağlayıcılar için DNS araması yapan Chrome, tehlikeli komut dosyaları gibi içerikleri engelliyor. E-posta güvenliğinizin ihlali durumunda ise sizi uyarıyor. Bu uyarılar tehlikeli bağlantılar içinde geçerli. Artırılmış ve sanal gerçeklik WebXR seçeneğini sunan Chrome, tema ve görsel olarak birçok seneçeğe sahip. Donanım için olumsuz ama internet için birçok olumlu özelliği bulunan Chrome rakipleri arasında oldukça fazla tercih edilen bir tarayıcı.
Mozılla Fırefox
Mozilla Firefox veya basitçe Firefox, esnek bir tarayıcı olmasının dışında güvenlik ve gizlilik bakımından rakiplerine göre daha ön planda yer alıyor. Firefox sunduğu gizlilik hizmetleri ile kişisel bilgilerini güvende tutabileceğiniz en iyi tarayıcı olarak görülüyor.
Çok fazla RAM kullanımı ile Chrome’un gerisinde kalan Firefox, bu özelliğini değiştirerek önemli ölçüde gelişti ve düşük sistemlere sahip donanımlarda bile sorunsuz ve düzgün bir şekilde çalışmaya başladı. Uzantı ve eklentilerde de size inanılmaz bir özgürlük tanıyan Firefox, görünümü ile gönülleri fethediyor.
Sıkıcı hale gelmeye başlayan izin bildirimlerini engelleyebilmesi, e-posta adresinizin herhangi bir ihlali konusunda sizi uyarması ile yüksek güvenlik ve gizlilik politikası Firefox’un en büyük tercih edilme sebeplerinden.
Firefox’un şu sıralar mali konular ile mücadele ettiği belirtiliyor. Firefox, bu tarayıcıya değer veren kullanıcılarına Firefox’un geleceği için bağış yapmaları konusunda çağrıda bulunuyor.
Opera
Opera’yı ilk açtığınız andan itibaren göze hoş gelen arayüzü sizi karşılıyor. Chromium tabanlı bu tarayıcı Google Chrome’a benzese de kendi eşsiz özellikleri ile fark yaratıyor. Kendi yerleşik reklam engelleyicisi ve yine yerleşik VPN özelliği kendini gösteriyor. Bu kullanışlı özellikleri bulundurmasının yanı sıra favori web sitelerinizi, yer işaretlerini, Facebook Messenger ya da Whatsapp gibi sohbet kanallarının entegre uygulamalarını ekleyebileceğiniz bir kenar çubuğuna sahip olması kullanıcılara büyük rahatlık sağlıyor.
Bu entegre özellikleri sayesinde sizi büyük yükten kurtaran Opera, performans açısından da oldukça yeterli bir hız sunuyor. Sadece mobil cihazlarda kullanılabilen Opera Turbo, internet bağlantılarını daha hızlı yüklemesini sağlayan birkaç özelliği barındırıyor ve hızlı bir deneyim sunuyor.
Ayrıca Opera, Opera GX adını verdiğini versiyonunda özellikle oyunculara hitap ediyor. CPU, RAM ve ağ kullanımı sınırlayıcıları oyuncular için hem yüksek performanslı bir oyun deneyimi hem de gezinme imkânı veriyor.
Her ne kadar rakipleri kadar popüler olmasa da, Opera son yıllar da geliştirdiği özellikler ile ön plana çıkmaya devam ediyor. Geniş bir kitleye hizmet odaklı olması Opera’nın yükselişini devam ettirecek gibi görünüyor.
Mıcrosoft Egde
Microsoft Windows kullanıcıları Explorer’ın kötü şöhretini hatırlayacaktır. Uzun süre internet dünyasına hizmet veren ancak geçen zamanla beraber rakiplerinin arkasında kalan Internet Explorer, kullanıcılar arasında espri konusu bile olmuştu. 2015 yılında piyasaya sürülen Edge, ilk başta Explorer’ın özelliklerinden ve kötü şöhretinden etkilense de son günlerde kendinden oldukça iyi söz ettiriyor.
Microsoft Edge yeniden yapılanmaya gittiğinden bu yana Chromium tabanlı çalışan diğer internet tarayıcıları arasında yer alıyor. Microsoft’un Chromium motorunu kullanması, rakibi Google’ın göğüsünü kabartsa da, Edge bazı işleri Chrome’dan daha iyi başarıyor. Windows’un varsayılan tarayıcısı olan Edge’in Mac, Android ve IOS içinde sürümleri var. Önceki sürümüne göre önemli ölçüde hızını artıran Edge, gizlilik konusunda da oldukça iyi.
Microsoft tarayıcı konusunda şu an için rakiplerinin biraz arkasında kalsa da, oyun konsolu konusunda daha iyi. Microsoft Xbox Series X en hızlı ve en güçlü Xbox olarak karşınıza çıkıyor.
Şifre yöneticileri, reklam engelleyicileri gibi özellikleri, çok sayıda özelleştirme ile sitelerin neler yapabileceği üzerindeki ayrıntılı kontrolü Edge’in en önemli özelliklerinden. Düşük sisteme sahip donanımlar içinde kendini gösteren Edge’in, eskiden kafa karıştıran gizlilik ve hizmetler sayfası artık daha kullanışlı ve verimli.
Microsoft Edge’in, Google Chrome’dan daha hızlı olduğunu kabul eden ve söyleyen kullanıcılar var. Her ne olursa olsun Edge, üstündeki o kötü şöhreti geride bırakmış gibi gözüküyor.