ÜST
güneş yanığı

Güneş Yanıklarına Etkili ve Hızlı Çözümler

Güneşlenmek yazın yapmaktan en çok keyif aldığımız faaliyetlerden biri olmakla beraber, uzun süre güneş ışığına maruz kaldığımızda meydana gelen güneş yanığı bize zor anlar yaşatabiliyor. Özellikle güneş koruyucusu kullanmamışsak oldukça ciddi yanıklarla ve hayatı tehdit etmeye kadar varabilecek tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Yoğun güneş ışığı altında kalan ciltte oluşan akut iltihaplanma olarak tanımlayabileceğimiz güneş yanığı, geniş bir bölümde ortaya çıkarsa sistemik etkilere sebep olarak hayatı tehdit etme noktasına varabiliyor.

Güneş yanığı hafif bir derecede olduğunda sadece kızarıklık olarak kendini gösterirken, daha şiddetli derecede olduğunda ciltte kabarcıklar meydana gelebiliyor. Kaşıntı, su toplama da yine güneş yanığı sonrasında yaşanan şikayetler arasında yer alıyor. Yanık ilk önce derinin en üst tabakası olan epidermisi etkiliyor, ancak şiddetli yanıklarda epidermisin altındaki dermis tabakasında da iltihap görülebiliyor. Ciddi yanıklarda iyileşme gerçekleşse de yara izi kalabiliyor. Sadece güneş ışığı değil, solaryum gibi yapay ışıklar da yanığa sebep olabiliyor. Yanığın tekrarlanması ise, hızlı yaşlanma ve deri kanseri ile sonuçlanabiliyor.

Hafife almamamız gereken güneş yanığı açık tenli olanlar ve çocuklar için daha büyük risk oluşturuyor. Bu nedenle yüksek koruyuculu güneş yağı kullanmak önem taşıyor.

güneş yanığı

Özellikle açık tenliyseniz Sebamed 50 Faktör Koruyucu Güneş Kremi sizin için uygun olabilir, incelemenizi tavsiye ederiz. Güneşe çıkarken şapka kullanmayı da unutmamalısınız. Plaj Şapkaları kategorimizden istediğiniz şapkayı seçebilirsiniz. Tüm bu önlemlerinize rağmen yine de güneş yanığı ile karşı karşıya kaldıysanız ve güneş yanığına ne iyi gelir, güneş yanığına ne sürülür, güneş yanığı nasıl geçer diye araştırmaya başladıysanız; güneş yanığı tedavisi için uygulayabileceğiniz etkili ve hızlı çözümlere değineceğiz. Haydi başlayalım…

Cildinize soğuk kompres uygulayın

Cildi soğutmak; iltihabı önlemesi ve acıyı hafifletmesi bakımından önemlidir. Ancak buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeleri direkt cilde uygulamak doğru değildir; bunun yerine soğuk suya batırılmış temiz bir havluyu kullanabilirsiniz.

En az yarım saat olmak üzere, yanık bölgedeki ağrı kesilene kadar soğuk kompres uygulamasına devam edebilirsiniz. Soğuk yoğurt sürülmesi her ne kadar acıyı hafifletse de, yanığın sebep olduğu iltihabi durumu iyileştirmeyecektir, hatta içeriğindeki bakteriler enfeksiyona sebep olabilir.

Bol su için

Güneş yanığı sıvı kaybına sebep olur ve sıvı kaybı da cildi kurutur, kuruyan cilt daha çok kaşınır. Bu nedenle bol su içmek, güneş yanığı tedavisi için ilk yapmanız gerekenlerdendir.

Cildinizi nemli tutun

Sıvı kaybını en az seviyede tutabilmek için cildinizi nemli tutmaya özen göstermelisiniz. Yanık bölgelere günde birkaç kere nemlendirici jel ve losyon sürebilirsiniz; ancak yanık cilt hassas ve enfeksiyona açık olacağından herhangi bir merhemi ya da kremi cildinize direkt olarak sürmeden önce içeriğini incelemeli, içindeki herhangi bir maddeye karşı alerjinizin olup olmadığından emin olmalısınız.

İlk önce küçük bir bölgeye sürerek deneme yapmanız faydalı olacaktır. İltihap giderici özelliğe sahip olan papatya ve aloe vera içerikli jelleri tercih ederseniz yanık bölge daha çabuk iyileşecektir.

Limonian Aloe Vera Nemlendirici Jel’i inceleyebilirsiniz.

Yanık kremlerinden faydalanın

Güneş yanığı tedavisi için halk tarafından yaygın olarak kullanılan diş macunu, yoğurt, peynir gibi ürünleri ve etkisi araştırılmamış karışımları cildinize sürmekten kaçınmalısınız. Süt ürünlerindeki bakteriler enfeksiyonları tetikler ve daha çok zarar verir. Bunların yerine; yanığın iyileşmesini destekleyecek bitkisel kremlerden, doğal karışımlardan yararlanabilirsiniz.

Yanık Kremleri kategorimizi mutlaka incelemelisiniz. Sarı kantaron, papatya, aloe vera içeren kremler ile fındık yağını, lavanta yağını tercih edebilirsiniz. Fındık yağı güneşe karşı doğal koruyucu bir özelliğe de sahiptir. Lavanta yağı iyi bir nemlendiricidir, acıyı gidermesi nedeniyle güneş yanığı ve diğer cilt yanıklarında kullanılır.

güneş yanığı

Dilerseniz Arifoğlu Lavanta Yağı’nı hemen sepetinize ekleyebilir, diğer yağlar için Bitkisel Yağlar kategorimize göz atabilirsiniz. Bir dermatoloğa görünmeyi de ihmal etmemenizi tavsiye ediyoruz.