
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir & Güneş Yanıkları Nasıl Geçer?
Hayatımızda mutlaka ama mutlaka bir veya birden fazla güneş yanığı sorununu yaşadık. Dışarıda olmayı planlamadığınız bir gün gafil avlanmış olabilirsiniz, güneş koruyucunuz yanınızda değildi, belki de havanın sıcak olduğu bir gün arkadaşlarla hoş sohbete dalarak güneş kremini uygulamayı unuttunuz. Gün boyunca doğrudan cildinize temas eden güneş ışınlarının mutlaka size hoş olmayan sürprizi olacaktır. Her ne ise, cildiniz artık sıcak, zonkluyor ve ıstakoz renginde. Şimdi ne olacak? Güneş yanığı için aloe veradan soğuk duşlara kadar farklı rahatlama türlerini duymuş olabilirsiniz. Hangisini denemeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Çoğu güzellik ikonu güneş koruyucu uygulamasına karşı şövalyeci bir tavır takınırken, SPF’nin her cilt bakım uzmanı için hayati öneme sahip olduğu yeni bir çağa geldiğimizi söylemek yanlış olmaz . Güneş yanığı tedavisi aslında yanlış bir isimdir; güneş yanığından kurtulmanın bir yolu yoktur, yalnızca kendi kendine geçinceye kadar semptomlarını hafifletmenin bir yolu vardır. Ultraviyole (UV) ışınlara aşırı maruz kalma, kalıcı cilt hasarına neden olabilir ve kişinin melanom gibi cilt kanserlerine yakalanma riskini artırabilir, bu da güneş yanığının acilen tedavi edilmesini çok önemli hale getirir. Güneş yanıkları hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Birinci derece güneş yanığı, cildin kızarması anlamına gelir. İkinci derece güneş yanığı sıklıkla kabarcıklara neden olur. Güneş yanığının belirtilerine hangi yöntemlerin yardımcı olabileceğine, hangi belirtilerin daha ciddi bir durumun uyarı işaretleri olabileceğine ve bir dahaki sefere güneşte vakit geçirdiğinizde yanmayacağınızdan nasıl emin olabileceğinize bir göz atalım.
Eyvah, Güneş Yanığı!
Güneş yanığı, güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına aşırı maruz kalma sonucu ortaya çıkan acı verici ve rahatsız edici bir durum olabilir. Önlemek çok önemli olsa da, güneş yanığının meydana gelmesi durumunda nasıl tedavi edileceğini bilmek de önemlidir. Sadece o anda rahatsızlık vermekle kalmaz, aynı zamanda güneş yanıkları kalıcı hasara neden olabilir ve cilt kanseri riskini artırabilir. Bu yüzden; yaz kış demeden yanımızda mutlaka bir güneş koruyucu taşımalıyız ve dışarıya çıkmadan önce uygulamalı, dışarıda çok uzun kalırsak birkaç defa güneş koruyucu kremi tazelemeliyiz. Özellikle kavurucu sıcakların yaşandığı yaz aylarında asla yanımızdan ayırmamalıyız.
Plajda eğlenerek veya havuz başında uzanarak geçirilen güneşli günlerin neşesi bir farklı olur. Cildimiz güneşli maceralarımızın bedelini sinir bozucu bir güneş yanığı şeklinde öder. Endişelenme! Tıpkı güneşi kucakladığımız gibi, cildimizi güneş yanığının pençesinden kurtarmak için bazı harika hatta evde bulabileceğiniz uygulamaları deneyebilirsiniz. Bazı doğal ev ilaçlarının yardımıyla güneş yanığını nasıl tedavi edebileceğimize bir göz atalım.
Güneş
Yanığı Cildimize Ne Yapıyor?
Ultraviyole radyasyon enerjisi ciltteki DNA’ya zarar vererek, prostaglandinlerin ve sitokinlerin sentezi ve cilt kan damarlarının şişmesi ile inflamatuar bir tepkiye yol açar. Bu durum kızarıklık, şişlik ve ağrıya neden oluyor. Güneş yanığı iyileşme sürecine mümkün olan en kısa sürede başlamak çok önemlidir. Uzmanlar, güneş yanığını fark ettiğiniz anda tedavi etmeye başlamanın önemli olduğunu söylüyor.
Uzmanlar, en önemli adımın güneş yanığını tanımlamak ve deri döküntüsüyle karıştırmamak olduğunu söylüyor. Güneş yanıkları genellikle lokalizedir, daha kırmızımsı ve ağrılıdır. Kaşınmazlar ancak yanma hissi vardır ve bu, kumaş ciltle temas edip tahriş ettiğinde daha da kötüleşebilir. Güneş yanıkları genellikle bir haftada doğal olarak iyileşir ancak güneş yanığından hızlı bir şekilde kurtulmanıza yardımcı olabilecek bazı tedaviler vardır.
Çok nadir durumlarda, kişi cildin tüm katmanlarını etkileyen ve sinir hasarına neden olabilen üçüncü derece güneş yanığına da maruz kalabilir. Aynı anda birden fazla yanık türünün yaşanması da mümkündür. Örneğin, bir kişinin açıkta kalan bacaklarında ikinci derece güneş yanığı olabilir ancak kısmen kapalı omuzlarında birinci derece güneş yanığı olabilir.
Güneş Yanıkları Nasıl Geçer?
Güneş yanığının rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler vardır.
Ilık Duş Alın Veya Soğuk Kompres Yapın
Günde birkaç kez 10 ila 15 dakika boyunca yanık üzerine ıslak, soğuk bezler koyun. Ağrıyı hafifletmek için suya karbonat karıştırabilirsiniz. (Küçük çocuklar kolaylıkla üşüyebileceğinden suyu ılık, yani oda sıcaklığında tutun.)
Nemlendirici Krem Sürün
Nemlendirici kremi yanığı fark ettiğiniz anda kullanmaya başlamayın. Yalnızca yanık iyileşmeye başladığında ve kuru, kaşıntılı aşamaya ulaştığında kullanılmalıdır. Aloe vera jeli güneş yanıkları için yaygın olarak kullanılan bir ev ilacıdır; ağrıyı ve iltihabı durdurmaya yardımcı olan aktif bileşikler içerir. Hidrokortizon kremi de etkili olabilir.
Aloe Vera Sürün
Güneş yanığının iyileşmesine yardımcı olmak için önemli olan onu nemli tutmaktır. Aloe vera, temas halinde cildi serinleten, zamanla test edilmiş bir güneş yanığı iyileştiricisidir. Uzmanlar, günde birkaç kez güneş yanıklarının üzerine biraz sürmenizi veya buzdolabında sakladığınız aloe ile soğuk kompres yapmanızı öneriyor.
Papatya Çayı Sürün
Papatya çayı, güneşten yanmış cildi rahatlatabilecek antiinflamatuar özelliklere sahip bileşikler içerir. Bir tencereye papatya çayı demleyin, soğumasını bekleyin ve ardından temiz bir bezi veya pamuklu pedleri çayın içine batırın. Kompresörü etkilenen bölgeye 15-20 dakika boyunca yavaşça uygulayın. Çayın serinliği ve papatyanın rahatlatıcı özellikleri iltihabı azaltmaya ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir.
Enfeksiyona Neden Olmayın
Güneş yanığı cildinizde kabarcıkların oluşmasına neden olduysa, onları asla patlatmayın. Kabarcıkları patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir hatta cildinizde enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Kabarcıklı cilde antibiyotikli krem sürmek isteyebilirsiniz. Antibiyotikli krem kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Ağrı Kesici Kullanın
Güneş yanığının neden olduğu ağrı sizin için dayanılmazsa reçetesiz ibuprofen içerikli ağrı kesici kullanabilirsiniz. Güneş yanığından kaynaklanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
D Vitamini Takviyesi Alın
Güneşe aşırı maruz kaldıktan bir saat sonra yüksek dozda (50.000-100.000 uluslararası birim) D vitamini almak, güneş yanığına bağlı şişliği, iltihabı ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.
Güneş Yanığına Asla Yapılmaması Gerekenler
Güneş yanığına vazelin, benzokain, lidokain veya yağ uygulamayın. Semptomları daha da kötüleştirirler ve iyileşmeyi engelleyebilirler. Bu ilaçlar aynı zamanda alerjik döküntülere neden olarak sorunu daha da şiddetlendirebilir. Güneş yanığı için reklamı yapılan ve bu bileşenleri içeren reçetesiz satılan ilaçlar vardır, bu nedenle etiketleri okumak önemlidir. Ayrıca:
- Yanmış cildi katı sabunla yıkamayın.
- Bol miktarda sıvı tüketin.
- Pamuklu veya ipek gibi bol, doğal pamuklu giysiler giyin.
- Artan kızarıklık (yanığın güneşten çıktıktan sonra birkaç saat daha kızarmaya devam edeceğini unutmayın), ateş, artan ağrı veya irin gibi görünen akıntı gibi enfeksiyon belirtilerine dikkat edin.
Güneş Yanığını Önlemenin Yolları
Güneşe maruz kalma ve güneş yanığı söz konusu olduğunda, akla ilk gelen SPF içerikli güneş koruyucu krem kullanmaktadır. Tabii ki kendinizi ve cildinizi seviyorsanız asla güneş koruyucu sürmeden dışarı çıkmamalısınız. Çoğu zaman unutulan şey, güneş kremine ek olarak, güneş yanığı riskini azaltmak için yapabileceğiniz birçok şeyin olduğudur.
- Cildinizi giysilerle koruyun. (nefes alabilen organik kumaştan yapılmış bol giysiler idealdir)
- Yüzünüzü korumak için şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanın.
- Yoğun saatlerde, yani yaklaşık 10:00 ile 14:00 arasında güneşe çıkmaktan kaçının.