
Güneş Lekeleriyle Mücadele: Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?
Güneş lekeleriyle mücadele etmek, özellikle yaz aylarında pek çok insanın ortak sorunu haline geliyor. Güneş lekelerini önlemek üzere dikkat edilecek bazı detayların faydası var. Ama zaten oluşmuş olan güneş lekelerini geçirmek için süreç biraz daha zorlu olabiliyor. Diğer yandan çözüm hep var. Peki, güneş lekeleri nasıl geçer? Güneş lekelerini geçirmek için çözüm arayanlara özel bir makale çalıştık. İşte detaylar.
Güneş Lekesi Nedir?
Pek çok insan, güneş lekesi geçiren krem var mı ya da güneş lekeleri nasıl geçer diye merak ediyor. Bebeklikten sonra hemen her insanın cildinde bazı lekeler bulunur. Kimsenin cildi tamamen lekesi, renk farklılıkları olmaksızın yalın halde değildir. Ciltteki renk farklılıklarının pek çoğunun nedeni ise güneş lekeleridir. Elbette çok sayıda cilt sorunu da bu lekelerle ilişkili olabilir. Ama temelde lekelerin çoğu, güneş kaynaklıdır. Burada elbette net yanıtı, bir dermatolog verecektir. Cildinizde güneş lekesi varsa, bunun tam olarak ne anlama geldiğini merak edebilirsiniz.
Bildiğiniz üzere bedenimizi koruyucu bir kılıf olarak kaplayan derimize renk veren bazı maddeler var. Bunlara genel olarak melanin pigmenti deniyor. Onları sentezleyen melanosit hücresinin sayısının artması ciltte kendi normal renginden daha koyu alanların oluşmasına neden oluyor. Özetle; ciltte gelişen koyu renk değişimine güneş lekesi denir.
Güneş Lekesi Neden Olur?
Hepimiz biliyoruz ki güneş ışınlarının cilde uzun süreli olarak temas etmesi, güneş lekelerinin başlıca sorumlusudur. Ama bazı insanlar genetik olarak buna daha yakınken bazıları daha dirençli olabilir. Ayrıca bazı özel durumlarda olmak da lekelere açık olmaya yol açar. Örneğin gebelik, menopoz, bebeklikte henüz florası çok güçlü olmayan cilt de lekelenmeye açıktır. Lekelere neden olan ana etken güneş ışınlarıdır ama cildi savunmasız bırakan genetik yatkınlık, hormonların durumu ve bağışıklıktır. Kullandığınız bazı ilaçlar da ışığa duyarlılığa neden olan etken maddeler içerebilir. Bu ilaçları aldığınız dönemde güneş, solaryum, mavi ışık sizde daha fazla leke sebebi olacaktır.
Güneş Lekesi Sebepleri
Ciltteki lekelerin birden fazla nedeni olabilir. Bunlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Güneşe maruz kalmak
- Hamilelikte güneşe maruz kalmak
- Mavi ışığa maruz kalmak
- Solaryumda çok sık ve uzun süre kalmak
- Ciltte ışık hassasiyetine neden olan bazı ilaçları almak ve bu esnada güneşe maruz kalmak ya da solaryuma girmek.
Güneş Lekeleri Tehlikeli mi?
Cilt kanseri ile güneş lekesi ya da solaryum lekesi konuları çoğu zaman birbirine karıştırılır. Burada önemli olan belirli aralıklarla bir cilt doktoruna gitmek, şikayetçi olduğunuz lekeleri göstermektir.
Sadece Güneş Işınları mı Ciltte Leke Yapar?
Belki de “Hiç güneşe çıkmam ve güneş lekesi de olmam” diye düşünüyorsunuz. Çok tatlısınız 🙂 Zira, cildinizdeki lekelerin tek nedeni, güneş değil. Cep telefonu, televizyon, bilgisayar gibi cihazların yaydığı mavi ışık da lekelere neden olabiliyor. Hatta güneşten daha etkili oldukları bazı akademik çalışmalarla kanıtlandı bile. Öyle ise hiç dışarı çıkmadığınız ofiste çalışarak geçirdiğiniz bir günde de bilgisayarın ve cep telefonunun ışığından cildinizi korumanız gerek. Bu nedenle güneş kremleri, yaz – kış yaşamınızın önemli parçası olmalı.
Güneş Işınlarının İnsana Olumlu ve Olumsuz Etkileri
Güneş, milyonlarca yıldır evreni aydınlatıyor ve ısıtıyor. Ayrıca bağlı bulunduğumuz sisteminde kaynağı. Güneşten kopan parçaların onun çekim gücünde kalarak yörüngelerinde hareketi ile güneş sistemi oluştur. Elbette yaşam dolu Dünya’da onun bir parçası. Güneşin bu bağlamda insana olumlu etkisi çok. Hatta güneşin yokluğunda yaşam mümkün değil. Beslenmek, büyümek, görebilmek ve daha sayısız şey için ona ihtiyacımız var. Diğer yandan güneş ışınlarına sürekli ve uzun süre olarak maruz kalmak da cildimiz için zararlı. Hatta sadece cilt için değil diğer fonksiyonlar için de tehlikeli. Güneş zararlı mı & faydalı mı konusunun cevabı çok komplike ve bunun üzerine yapılmış doktora tezleri de var ama burada basitçe anlatmak için bu bilgiler biraz fazla yoğun 🙂 Gündelik yaşam içinde bilinmesi gerekenler ise şöyle özetlenebilir:
- Yaz aylarında güneşin tepede olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya çalışın.
- Güneşin D vitamini etkisiyle kemik gelişimi üzerinde olumlu etkisinden yararlanmak üzere kısa süreli olarak ve dikkatli bir biçimde güneşlenin.
- Güneşte kurutulmuş mantar, yoğurt, yumurta gibi besinlerden D vitamini aldıktan sonra güneşlenmeye çalışın ki etken madde etkin hale gelsin.
- Güneşin cilt üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak üzere güneş kremleri kullanın.
Bu basit bilgiler, güneşten yararlanırken zararlı etkilerine maruz kalmamanıza yardım edebilir.
Güneş Lekesi Olmaya En Yatkın Ciltler
Uzun süreli olarak kızın yaz güneşi altında durmak, sürekli solaryuma gitmek, saatlerce mavi ekrana maruz kalmak ciltte lekeye neden olabilir. Bazı insanların ciltleri leke oluşumuna daha fazla müsaittir. Araştırmalar gösteriyor ki şu kişilerde lekelenme daha fazla olur.
- Hamileler
- Menopoz dönemindeki kadınlar
- Açık tenli insanlar
- Kızıl saçlı kişiler
- Bebekler ve küçük çocuklar
Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?
Güneş kremleri, doğru içeriğe sahip ise güneş lekesi oluşumu konusunda güçlü bir önlem sunabilir. Bu nedenle ilk adım, düzenli olarak doğru içerikteki güneş koruyucu ürünü kullanmak olmalıdır. Güneş kremleri, leke gidermez; leke oluşumunu önlemeye yardım eder.
Güneş lekelerini gidermek üzere dermatolog tavsiyesi ile tercih edilebilecek leke açıcı serum kullanılabilir. Ayrıca bazı kremler de lekelerin açılmasına yardımcı olabilir. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için dermatolog önerisi ile krem kullanmak gerekebilir. Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, lPL ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi de edilebilir. Derinin daha alt tabakalarında da olabilen melasma tipi lekelerin tedavisi daha uzun sürelidir ve zahmetlidir. Burada dermatolog hekim yönetiminde birden fazla tedaviyi kombine etmek gerekebilir. Güneş lekesi geçirme tedavisinde seans aralıkları haftalık olabilir. Tüm tedavinin ne kadar süreceğine hekim karar verir ama genellikle 2 aylık bir süreç söz konusudur.
Güneş lekelerinden kurtulmak için bir dermatoloğa başvurun. Onun önerisi ile gerekiyorsa leke açıcı serum, güneş lekesi geçiren krem seçeneklerini kullanın. Bu süreçte cildinizi solaryum, güneşlenme, mavi ekran ışığı gibi etkenlerden koruyun. Kullandığınız bir gıda takviyesi ya da ilaç varsa prospektüsüne bakın ve ciltte ışık hassasiyeti yapıyor mu öğrenin. Bunlara ek olarak dermatolog, güneş lekesi tedavisi öneriyorsa adım adım süreci başlatmak gerekebilir. Güneş lekelerinin iyileşmesi konusunda kendiliğinden geçmeyeceğini bilmelisiniz.
Güneşten korunmak üzere ihtiyacınız olan bazı yardımcı ürünler var. Örneğin yazların çok sıcak geçtiği bir bölgede yaşıyor ve gündüz dışarıda olmak durumunda kalıyorsanız güneş şemsiyesi alabilirsiniz. Başka çok etkili bir önlem de şapka takmaktır. Güneşten korunmak için kendinize mutlaka bir şapka alın. Gün içinde şapkasız dışarı çıkmayın. Güneş koruyucu kremler ve spreyler de cildinizi korumak için ihtiyaç duyacağınız ürünlerdir.