
Günde Belli Bir Miktar Su İçmenin Faydaları & Su İçmeyi Alışkanlık Haline Getirme Önerileri
Su öylesine büyük bir gizem ki içerisinde yaşadığımız dünyanın dörtte üçü su ve biz henüz bu devasa alanın %95’ini bile keşfedebilmiş değiliz. Su olmadan ekosistem varlığını sürdüremez , evren bile kendi kendine bu büyüleyici düzeni kurmuşken bizim de bu düzene uyum sağlamamamız içten bile değil, öyle ki bugün yetişkin bir insanın vücudunun geneli ortalama olarak %60’ı sudan oluşurken yetişkin bir insanın ise beyninin %85’i su. Dolayısıyla yaşamımızın kalitesini ve gelecek nesillerin sağlığını korumak için su kaynaklarını hava, su, toprak ve hatta gürültü kirliliğinden bile korumalıyız ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu miktarda su içmeyi her gün ihmal etmemeliyiz.
Susuzluğun Etkileri
Suyun dünyamız ve vücudumuz için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekebilmek için birkaç bilimsel gerçekle söze başlamak istedim çünkü su içmenin ne kadar önemli olduğu konusunda neredeyse her gün kulaktan kulağa oldukça klişe sözler işitiyoruz fakat duyduklarımız gerçekten doğru mu yoksa su içmenin zararları da var mı? Bir günde kaç litre su tüketmeliyiz? Su içmeyi gün içerisinde nasıl alışkanlık haline getirebiliriz? Gibi sorularınıza cevap vermeye çalışacağız bugün.
1- Susuzluk Strese Neden Olur
Hepimiz bugünlerde iş ve okul derken hayat koşuşturması içerisinde ister istemez kendimizi stresin içinde bulabiliyoruz ama stresi ve anksiyeteyi kontrol altına almanın yüksek ücretli terapilere gidip ağır yan etkileri olan psikolojik ilaçlar kullanmaktan daha kolay bir yolu var, o da su içmek. (burada kesinlikle ilaç tedaviniz yerine su içmeniz gerektiğini söylemiyoruz, ihtiyacınız varsa mutlaka doktor kontrolü altında ilaçlarınızı kullanmaya devam edin) çünkü yazımızın başlarında söylemiş olduğumuz gibi insan beyninin %85’i sudan oluşuyor, ve tıpkı bir sünger gibi beynimiz stres veya anksiyeteye maruz kaldığında beyindeki su seviyesi azalmaya başlıyor ve tam da böyle bir anda bir bardak su kurtarıcınız olacaktır. Beyin su seviyenizi dengeleyerek sakinleşmenizi sağlayabiliriz. Korkmuş veya panik halinde olan insanlara su ikram etme adetimizin doğru olduğunu ve altında böyle bir bilimsel gerçeğin yattığını söyleyebiliriz.
2- Susuzken Mutsuz Hissederiz
Birinci maddede açıklamış olduğum üzere vücuduna yeteri miktarda su almayan bireyler mutsuz hissetmeye meyillidirler, mutlu olmak istiyorsanız büyük mucizelere gerek yok, vücudunuza ihtiyaç duyduğu suyu vermeniz yeterli olacaktır.
3- Su İçmek Hayati Önem Taşır, Gerçekten!
Böbrekler ve karaciğer vücut için zararlı maddelerin vücuttan dışarı atılmasına yarar. Yeterince su içmezsek vücuttaki zararlı maddeler vücuttan dışarı atılamaz, idrar miktarı da buna bağlı olarak azalır ve rengi koyulaşabilir. Vücutta fazla minerallerin birikmesi sonucu böbrek taşı oluşumu, vücuttaki zararlı maddelerin karaciğerde birikmesi sonucu hepatit ve karaciğer hasarını doğurabilir. Üstelik damar yolunda dolaşan kanın çoğu su moleküllerinden oluşur. Kan, vücuda enerji taşıyan hücreler için ihtiyaç duyulan oksijeni taşır. Su tüketimi yetersiz olursa, kanım hacmi azalabilir, kan dolaşımı hızı yavaşlar, kan koyu bir hâl alır, aritmi gelişir, tansiyon düşer ve tansiyon düşmesine bağlı bayılmalar yaşanabilir. Buna bağlı olarak da kalbe ve vücuttaki diğer organlara giden kan miktarını azalabilir, koyulaşan kan damarların tıkanmasına sebep olur. Özellikle hayati önemi olan beyin damarlarımız ve koroner kalp damarları gibi ince damarlarda tıkanmalar yaşanması durumunda kalp krizi ve felç gibi hastalıkların yaşanmasına sebebiyet verebilirsiniz.
4- Su İç Ve Gülüşlerini Saklama
Yetersiz su içmenin tükürük salgılamamızı sağlayan golgi aygıtlarımızı azalttığını duymuş muydunuz. Bu sebepten dolayı ağız içinin temizliği ne yaparsanız yapın, isterseniz 10 kere dişlerinizi fırçalayın yine de yeterli olmaz. Aksi takdirde hoş olmayan rahatsız edici ağız kokusunun önüne geçemezsiniz. Günde en az 8 bardak su ağız kokusunu gidermeye yardım eder ve siz de güzel gülüşünüzü saklamak zorunda kalmazsınız.
5- Su İç Ve Kanserden Korun
Hepimizin bildiği üzere Reflü ve gastrit kişinin yaşam kalitesini kötü etkileyen, hatta zamanında uygun şekilde tedavi edilmediği takdirde kansere dönüşebilen tehlikeli hastalıkların birkaçıdır. Bu hastalıkların en önemli sebebi midede yüksek miktarda asit salgılamasıdır. Oysa yeterince su içerek midenin asit salgısının mide ve yemek borusu duvarına zarar vermesini de önleyebilme fırsatını yakalayabiliriz. Bir başka deyişle vücudumuzu kanser gibi ölümcül bir hastalıktan koruyarak diğer yandan yaşam kalitemizi arttırırız.
6- Kişi Ne Kadar Su İçmeli Ve Ortalama İnsan Vücudu Bir Günde Ne Kadar Su Kaybeder?
Ortalama bir insan vücuduna göre her gün idrarla ortalama 1500 ml , ter ve buharlaşma yoluyla 400 ml, dışkı ile ise 200 ml, solunumun kalitesini arttırmak için solunum yoluyla ortalama 300 ml su kaybedilir. Vücudumuzda ortalama her gün 2500 ml su kaybı yaşanır. Yaz mevsiminde bu oran bir önceki verilerimize göre daha fazla olabiliyor. Besinlerden aldığımız su ise bu ihtiyacın yalnız %20-30’unu karşılamaya yeter de artar. Sağlıklı bir hayat için mutlaka günde 2-3 litre su içmeliyiz. Tabii bunlar ortalama bir insana göre bilim insanlarınca belirlenmiş veriler eğer su içmeyi resmiyete dökecekseniz internet üzerinden ‘ihtiyaç duyulan su miktarı hesaplama‘ yazarak boyunuz, kilonuz, yaşınız ve cinsiyetinize göre bir günde ihtiyaç duyduğunuz su miktarını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Yapmanız Gerekenler
Suyun önemini anladıysak hadi bugün hep birlikte bir karar verelim ve hayatlarımızı iyi yönde değiştirecek bir adım atıp su içmeyi ciddiye alarak günlük alışkanlıklarımız arasına yerleştirelim. Peki ama nasıl? Merak etmeyin bu soruyu soracağınızı biliyorduk, hazırlıklı geldik, vakit kaybetmeden bu sorunun cevaplarını verelim;
1- Güne Bir Bardak Su İçerek Başlayın
Uzmanlara göre güne bir büyük bardakta su içerek başlamak hem sağlığımız için unutkanlığı önlemek ve kilo vermeye yardımcı olmak gibi çok yarar sağlayacak hem de alışkanlık haline geldiği takdirde bize su içmeyi ciddiye almaya başladığımızı hatırlatacak bir hatırlatıcı görevi görecek.
2- Su İçmeyi Eğlenceli Hâle Getirin
Evet doğru okudunuz, su içmek sıkıcı olabilir mi ki gibi düşüncelere kapılabilirsiniz ama bazen su içmeyi sıkıcı hale getirebiliyoruz. Tek başına, klasik hâliyle suyu içmek iyi hoş fakat hepimiz aynı değiliz, içimizde sürekli sade su içmekten sıkılacak olanlarımız da elbet vardır. Böyle anlarda su içmeyi eğlenceli hâle getirin, suyunuzun içine bir dilim limon veya tarçın, nane atarak su içmeyi çeşitlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra içine şeker dahil herhangi bir katkı maddesi olmadan bitki çayı, örneğin papatya, rezene, adaçayı ve yeşil çay da içmek seçenekler arasında.
3- Öğün Öncesi Ve Sonrası Su Tüketmeye Başlayın
Kendinize bir hedef koyarak başlayın ve bu hedeflerin arasına her öğün öncesi ve sonrası su içmeyi ekleyin. Bu hem daha çabuk kendinizi doymuş hissetmenizi hem de su içme alışkanlığınızı yeni bir seviyeye taşımanıza yardımcı olacaktır.
4- Su İçme Yolculuğunuzu Takip Edin
Tabii ki size bir çetele yapın demiyorum ama teknoloji çağında yaşıyoruz ve teknoloji su ihtiyacımızı da düşünmüş ki bugün uygulamalar arasında su içme oranımızı takip etmeye ve bize su içmeyi hatırlatmaya yarayan onlarca uygulama mevcut.
5- Hatırlayın
Şunun gibi cümleleri bu aralar çok sık duyar olduk ‘su içmek çok istiyorum ama su içmeyi unutuyorum‘ .. Su içmek vücudumuza yapacağımız en büyük iyiliklerden bir tanesi ve bizim var olmak için en temel ihtiyacımız. Su içmeyi unutmak çok lüks gibi gözüken ama bir o kadar kalitesiz bir yaşam tarzını ifade eden bir ifade. Bunu değiştirmek için dördüncü maddede bahsettiğim teknolojik alternatifleri kullanmanın yanı sıra günlük yaşamınızda da size su içmeyi hatırlatacak alışkanlıklar kazanın bunlardan ilk alışveriş, hoşunuza giden bir matara bulun ve onu alın, evinize size su içmeyi hatırlatacak eşyalar koyun mesela bir sürahi, çeşitli, zevklerinize uygun bardaklar ve bir akvaryum da seçenekler arasında!
Umarız size yardımcı olabilmişizdir, hadi şimdi kalkın bir bardak su için ve su içmeye devam edin.