Granül kahve nedir? Nasıl yapılır?
Granül kahve, instant coffee, hazır kahve… Birçok isme sahip bu kahveyi çoğumuz “nescafe” olarak biliyoruz. Sabah işe giderken, ders arasında, öğle molasında ya da kafamızı kitaplardan kaldıracak vaktimiz olmadığında çabucak ve kolayca hazırlayabildiğimiz, kafein ihtiyacımızı karşılayan ve uyanık kalmamıza yardımcı olan bu kahveler gerçekten en büyük kurtarıcılarımızdan biri! Peki granül kahve tam olarak ne? Nasıl yapılıyor? Nasıl ortaya çıkmış? Nasıl saklamalıyız? Hepsinin cevabı bu yazıda!
Granül kahve nasıl ortaya çıkmış?
Granül kahve, sıcak suya konulduğunda çözünen ve saniyeler içinde hazır hale gelen bir kahve çeşididir. Hazır kahve olarak da bilinen bu ürün, ilk olarak 1901 yılında Satori Kato adında bir kimyacı tarafından Chicago’da üretilmeye başlanmış ve kısa bir süre sonra da New York’ta Pan-Amerikan Fuarı’nda tanıtılmıştır. Popülerliği ise, maalesef dünyadaki birçok yeni teknoloji gibi, 1. Dünya Savaşı’nda artmıştır. O dönemde Amerikan askerlerini uyanık tuttuğu ve kafein ihtiyaçlarını kolayca giderdiği için istihkaklarında yer alan bir ürün haline gelmiş ve kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Dünya çapında tanınması ve pazara açılması ise 1938 yılında Nescafe, yani Nestle firması tarafından yapılmıştır. 1930 yıllarında aşırı miktarda kahve üretimini stoklarından çıkaramayan Brezilya Hükümeti’nin Nestle firmasına başvurmasıyla birlikte Nescafe, bilinenden farklı olarak, dondurup kurutma tekniği ile kahve üretip dünya piyasasına sunmuştur.
Granül kahve nasıl yapılıyor?
Granül kahve aslında suyunu kaybetmiş kahvedir. Yapımı sırasında kimyasal bir işleme maruz kalmaz, demlenmiş kahvenin kurutulmuş halidir. Kahve çekirdeğini kurutmanın da iki yöntemi vardır: Dondurarak kurutma ve sprey ile kurutma.
Dondurarak kurutma yönteminde kahve bekletilerek doğal yollarla suyunu kaybetmesi sağlanır. Daha sonra suyunu kaybeden kahve çekirdeği -40 derecede dondurulur. Kahvenin içinde kalan su bu ısıda kristalleşir ve bu adımdan sonra bir çeşit buharlaşma işlemine geçilir. Buharlaşan su ortamdan uzaklaştırıldığında geriye sadece granül kahve kalır.
Sprey ile kurutma yönteminde ise yine öncelikle kahvedeki su buharlaştırılır ve kuruyan konsantre kahve yüksek bir yerden aşağıya doğru spreylenir. Tabana değen kahvedeki kalan su yüksek ısı altında buharlaşır ve geriye suda çözünen gravür parçalar kalır.
Granül kahve nasıl saklanmalı?
İyi korunmazsa hızla bozulabilen granül kahve, aslında doğru şekilde saklandığında da raf ömrü oldukça uzun bir üründür. Kahve aromasının en büyük düşmanları oksijen, ışık ve sıcaklıktır. Aromasının kaybolmaması için serin, karanlık, kuru, kokusuz bir ortamda saklanması gerekir. Kuşkusuz en ideal saklama yeri, hava ve nem geçirmeyen kitlenebilir kahve kavanozudur. Bu kavanozu da karanlık bir kilere ya da dolaba koymanız önerilir.
Eğer kahve kavanozunuz yoksa istediğiniz renkte, istediğiniz boyutta olanını sitemizdeki binlerce ürün arasından “kavanozlar” kategorisinde kolayca bulabilirsiniz.
Granül kahvenize lezzet katın
Herkes hazır kahvesini değişik şekilde içer. En basit hali, bir bardak sıcak suyun üzerine damak zevkinize göre bir ya da iki tatlı kaşığı granül kahve eklemektir. Ancak, saniyeler içinde hazır olan granül kahveyi daha lezzeti, daha hafif bir hale getirebilmeniz de mümkün. İlk önerimiz, su yerine sıcak sütle yapmayı denemeniz. İkinci seçenek olarak ise kahve kremasını tavsiye ediyoruz! Sitemizde birçok markayı “granül kahveler” kategorisinde bulabilirsiniz.
Siz de kahvesini kremayla sevenlerdenseniz en çok tercih edilen kremalardan biri olan Nestle Coffee Mate Kahve Kreması‘nı mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.
Granül kahveyi seviyorum ama artık beni kesmiyor hem vaktim de var diyenler, sizleri kendi kahve demleme yönteminizi bulmaya davet ediyoruz. “Evde kahve demleme yöntemleri” yazımızdan bütün yöntemler hakkında bilgi edinip size uygun olanı seçip kahvenizi kendiniz demlemeye başlayabilirsiniz!