ÜST

GPS Nedir? & GPS Hangi Alanlarda Kullanılır?

Küresel yer belirleme sistemi (GPS), dünya üzerindeki konumu belirlemeye yarayan bir uydu sistemine deniliyor. Uydular ile birey ya da araç arasındaki mesafenin ölçülmesine olanak sağladığı için kişinin dünya üzerindeki kesin yeri saptanabilir. Uydular minik dalgalanmalar ile sinyal gönderse de bu sinyal, GPS alanlarını tetikliyor. Bu sayede aracın veya kişinin nerede olduğu ile ilgili kesin bilgilere GPS sayesinde ulaşmak mümkün oluyor. Teknolojinin gelişmesiyle beraber yaşamımızı büyük ölçüde etkileyen GPS sistemi hakkında tüm detaylara yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.

GPS yani Küresel Yer Belirleme Sistemi, uydularla insanlar arasındaki mesafeyi ölçerek, dünya üzerinde bulunduğu konumu belirlemeyi mümkün kılıyor. Bu sistem, dünyanın çevresini saran uydu ağını kullanarak ve uydular arasında bulunan mesafeleri hesaplayarak yapılıyor.

Dünyanın çevresinde yer alan GPS uydusunun sayısı 24 adet olsa da halihazırda 18’i çalışıyor. Açılımı Global Positioning System olan GPS, teknolojisinin gelişmesiyle beraber akıllı telefonlar ve araçlar başta olmak üzere daha pek çok cihazda yer alıyor. Bu sayede, belirli bir alandan başka bir alana ulaşmak pratik bir şekilde gerçekleşiyor.

Geçmiş dönemlerde sadece askeri amaçlar için kullanılan GPS, Amerika Birleşik Devletleri tarafından kurulmuş ve geliştirilmiştir. Harita da anlık konumu gösteren Global Positioning System akıllı saat, navigasyon ve cep telefonu gibi cihazlarda da sıklıkla kullanılıyor. Özellikle cep telefonlarında tercih edilen bu sistemi aktif şekilde kullanmak için harita bilgisini yüklemek gerekiyor.

GPS nasıl çalışır da kullanıcıların cevabını merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Bu noktada, GPS yükseklik, konum ve hız hesaplamak için tercih edilen trilaterasyon tekniği ile çalışıyor. Bahsi geçen teknik, kişilerin konum bilgilerine ulaşmak üzere uydulardan gelen tüm sinyalleri topluyor.

Herhangi bir GPS cihazının keşfedilmesi için dünyanın etrafında bulunan tüm GPS uydularına sinyallerin gönderilmesi gerekiyor. GPS alıcısı ise uydulardan gelen sinyaller neticesinde çalışıyor ve bu bilgiler neticesinde dünya üzerindeki yeri hesaplanıyor. Global Positioning System cihazının konumu hesaplayabilmek için en az dört tane GPS uydusu sinyaline ihtiyacı oluyor.

GPS Hangi Alanlarda Kullanılır?

Global Positioning System, Amerika Birleşik Devletleri tarafından askeri amaçlarla kullanılmak üzere kurulmuş bir sistem olarak günümüzde birçok alanda kullanılabiliyor. Bu alanlar arasında arama, kurtarma, harita yapımı, adres tarifi, konum tespiti ve askeri kuruluşlar gibi daha pek detay bulunuyor. Günlük yaşamda ise, daha çok adres bulmak veya belirli bir alana pratik bir şekilde ulaşmak amacıyla tercih ediliyor.

GPS sayesinde navigasyon hizmeti alındığında, yolculuklarda adres bulmak son derece kolaylaşıyor. Çünkü navigasyon uygulamaları GPS uydu sistemine bağlanıyor, önce yerinizi buluyor ve sonra gidilecek alanı bularak en uygun yolu belirliyor. Bununla da kalmıyor görüntülü bir şekilde gidene kadar size eşlik ediyor.

Gelişen teknoloji sayesinde yeni nesin birçok telefon modelinde de GPS navigasyon sistemi yer alıyor. Üstelik telefonlarda bulunan bu sistemi kullanmak, operatöre bağlı olarak gerçekleşmiyor. Aksine operatörün kapsama alanının dışındayken bile GPS navigasyona erişebiliyor. Akıllı cep telefonlarının üstünden GPS kullanımı ücretsiz olabildiği gibi ücretli servisleri de kapsayabiliyor. Bu durum ise, çoğu zaman lokasyona bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Kimi operatör şirketleri bu sistem sayesinde SMS olarak kişiye bilgilendirici hizmetler de verebiliyor. Bahsedilen durumlar da GPS cihazı hakkında bilmeniz gerekenler arasında yer alıyor.

GPS Araç Takip Cihazı Ne Demek?

GPS araç takip cihazı, aracın içerisine yerleştirilen ve aracın nerede olduğunu izlemenize yarayan bir cihaz olarak dikkat çekiyor. Cep telefonu boyutunda olan bu cihaz sayesinde, bütün bilgilere pratik bir şekilde ulaşılabiliyor. Örneğin aracın konumu, hızı ve çok daha fazlası hakkında anlık bir bilgiye sahip olunabiliyor. Öte yandan araç belirlenen hız sınırını aştığında, farklı şekilde hareket etmeye başladığında veya hedeften saptığında, GPS cihazı size anlık uyarılar gönderiyor.

Araçlar insanlar için çok önemli bir yere sahip oluyor. Bu araçların içinde veya yakınında bulunulmadığında tam yerini cihazlar sayesinde bilmek önem arz ediyor. Özellikle büyük bir otoparka park edilen araçları ve emanet verilen araçları kontrol etmek için son derece yardımcı oluyor. Araç içerisinde bir GPS cihazına yer vermek hem güvenli hem de pratik oluyor. Araç nerede olursa olsun, içerisinde bir GPS cihazının bulunuyor olması, onun konumu hakkında size detaylı bilgiyi veriyor.

GPS Araç Takip Cihazları Nasıl Çalışır?

GPS araç takip cihazı, araçların içerisine yerleştirilerek bir telefon vasıtasıyla takip edilebiliyor. Yani kişiler, bu cihazın konumunu ve dolayısıyla aracın konumunu, bir uydu ağı tarafından sunulan sinyaller sayesinde görebiliyor. GPS araç takip cihazları bu yönüyle insanlara pek çok fayda sağlıyor. Üstelik bu faydalar kişilerin ihtiyaçlarına ve önceliklerine göre de değişiyor.

GPS cihazının insanlara faydalarından biri takip oluyor. Aracın içerisine yerleştirilen bir GPS ile aracın konumu pratik bir şekilde takip edilebiliyor. Özellikle büyük otoparka bırakılan, emanet verilen ve çalışma ihtimali olan araçlar için bu takip oldukça faydalı oluyor. GPS cihazının faydalarından bir tanesi de hırsızlığa engel olması oluyor. Araç bırakılan konumdan hareket ettiğinde ve kaçırıldığında, araçta bulunan GPS sayesinde yeri tespit edilebiliyor ve kolayca bulunabiliyor. Bu GPS bilgileri polise verildiğinde araca kısa zamanda kavuşulmuş oluyor.

GPS takip cihazının faydalarından biri de yeni ehliyet sahibi olan çocukların ailelerine oluyor. Yeni ehliyet alan çocukların aracına GPS takarak onun konumu hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Bu durumda çocuğun söylediği konumda olup olmadığını, kaza yapıp yapmadığını ve hız sınırını aşıp aşmadığını görmeye olanak sağlıyor. Araç GPS sayesinde gönül rahatlığıyla emanet verilebiliyor. Çalışana veya yakın bir akrabaya araç verildiğinde aracın hızı, yönü ve aracın konumu kolayca izlenebiliyor.

GPS araç takip cihazının bireye faydaları olduğu gibi bir işletme sahibine de üstün faydaları bulunuyor. Özellikle kargo şirketleri gibi sürekli araçların çalıştığı sektörlerde üstün fayda sağlıyor. Bu faydalardan bir tanesi maliyetleri düşürme oluyor. Sürücülerden bir tanesinin gereksiz yere hız yapıp yapmadığı kolay bir şekilde takip edilebiliyor. Aynı şekilde yakıt israfında bulunup bulunmadığı ve hedeften saptığı da GPS araç takip cihazı ile kolayca takip edilebiliyor. Bu tarz durumlara dikkat etmek hem bakım faturalarını azaltıyor hem de yakıt faturalarında tasarruf sağlıyor. Bu da totalde işletme maliyetlerinin azalmasına olanak sağlıyor.

GPS araç takip cihazı sayesinde işçilerin verimi artıyor ve dolayısıyla disiplinli bir iş süreci gerçekleştiriliyor. Çünkü bu cihaz sayesinde sürücülerin üretkenliği kolay bir şekilde takip edilebiliyor. Hatta sürücülerin mola zamanları, yetkisiz yolculukları ve yetkisiz molaları da kolay bir şekilde analiz edilebiliyor.

GPS sayesinde müşteriye bilgi aktarımı da kolayca yapılabiliyor. Örneğin müşterilerin önemli ya da zamana duyarlı teslimatları takip etmeleri sağlanabiliyor. Hem kişisel kullanım hem de kurumsal kullanım olarak birçok fayda sağlayan GPS cihazlarının en önemli avantajları bunlar oluyor. Ayrıca farklı GPS cihaz türleri çok daha farklı faydalar sunabiliyor. Siz de bir GPS cihazına sahip olarak güvenli ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.