ÜST

Göz Kuruluğu Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Gözlerimizin sağlıklı kalması için gözyaşına yani neme ihtiyacı vardır. Gözleriniz yeterince gözyaşı üretemiyorsa buna göz kuruluğu denir. Gözlerinizi kırptığınızda, gözlere bir gözyaşı filmi yayılıyor. Bu, göz yüzeyinin pürüzsüz ve temiz tutulmasına yardımcı olur. Gözyaşı filmi, bu anlamda iyi görüş için önemlidir. Göz kuruluğu nedir? Belirtileri nelerdir? Sorularını cevaplamadan önce, gözün nemli kalmasını sağlayan unsurlar ve diğer detayları bilmek önemlidir. Bu sayede göz kuruluğu mevcut olduğunda kendiliğinden geçer beklentisi olmadan bir hekim ile iletişime geçilebilir.

Gözyaşı filmi üç katmandan oluşur:

  • Yağlı bir tabaka
  • Nemli (sulu) bir tabaka
  • Mukus tabakası

Gözyaşı filminin her tabakasının bir görevi vardır. Yağlı tabaka gözyaşı filminin dışıdır. Gözyaşı yüzeyinin pürüzsüzleşmesi ve gözyaşlarının çabuk kurumasını engeller. Sulu tabaka ise gözyaşı filminin ortasıdır. Bu anlamda gözyaşı olarak gördüğümüz şeylerin birçoğunu oluşturur. Göze ait olmayan partiküllerin yıkanarak gözün temizlenmesi görevini üstlenir. Mukus tabakası da son olarak gözyaşı filminin iç tabakası olarak açıklanır. Bu, sulu gözyaşı filmi tabakasının gözün yüzeyine yayılmasına yardımcı olur ve onu nemli tutar.

Normalde gözlerimiz nemli kalma adına gözyaşı üretir. Gözler tahriş olursa ya da ağlarsak, daha fazla gözyaşı dökülür ancak bazı durumlarda gözler yeterli gözyaşı üretemez. Çoğunlukla gözyaşı filminin bir veya birden fazla katmanını etkileyen bir sorun vardır. Bu durumlarda, göz kuruluğu meydana gelir.

Göz kuruluğunun öne çıkan bazı belirtileri ise şu şekildedir:

  • Gözlerde batma ve yanma hissi
  • Bulanık görme, özellikle de bir şeyler okurken
  • Gözde bir şey varmış gibi kumlu bir his
  • Gözlerdeki kırmızılık ve tahriş. Bu özellikle rüzgarda veya sigara dumanı yakınındayken geçerlidir.
  • Kontakt lens takarken ağrılı süreç

Çoğunlukla fazla gözyaşı üretilmesi de göz kuruluğu belirtisidir. Göz kuruluğu probleminde gözlerde fazla gözyaşı olması, düşününce garip gelebilir ancak göz kuruluğu nedeniyle tahriş olduğunda gözleriniz daha fazla gözyaşı döker.

Kuru Gözün Başlıca Nedenleri Nelerdir?

İnsanlar yaş ilerledikçe hormonal bazı değişiklikler nedeniyle eskiye oranla daha az gözyaşı üretme eğilimindedir. Bu anlamda hem erkeklerde hem de kadınlarda göz kuruluğu görülebilmektedir ancak kadınlarda, özellikle menopoza girmiş olan kadınlarda çok daha sık görülür.

Göz Kuruluğunun Diğer Nedenleri

Göz kuruluğu problemi söz konusu olduğunda, sadece birkaç belirtiden bahsedemeyiz. Göz kuruluğunun yaşın ilerlemesi dışında birçok nedeni vardır. Bunlar, şu şekilde sıralanabilir:

  • Romatoid artrit
  • Sjögren sendromu
  • Tiroid hastalığı ve lupus gibi belirli hastalıklar
  • Blefarit
  • Entropion, ektropion
  • Duman, rüzgar veya çok kuru bir iklimde olmak
  • Bilgisayar ekranında uzun süre kalma, okuma ve göz kırpmayı azaltabilen diğer aktiviteler
  • Kontakt lensleri çok uzun süre kullanmak
  • Refraktif göz ameliyatı olmak
  • Bazı ilaçlar da göz kuruluğu problemine zemin hazırlayabilir.
  • Yüksek tansiyon için diüretikler
  • Kalp problemleri veya yüksek tansiyon için beta blokerler
  • Alerji ve soğuk algınlığı ilaçları (antihistaminikler)
  • Uyku hapları
  • Anksiyete ve antidepresan ilaçlar
  • Mide ekşimesi ilaçları gibi ilaçlar, söz konusu problemin ortaya çıkmasına neden olur.

Göz Kuruluğu Nasıl Teşhis Edilir?

Göz doktoru, göz kuruluğu teşhisi için öncelikle bir göz muayenesi ile başlayacaktır. Kişinin göz kapakları ve göz yüzeyine bakarak ayrıntılı bir muayeneden geçer. Ayrıca bu gibi durumlarda nasıl göz kırptığımızda önemlidir ve bu da kontrol edilir.

Kuru gözlerin teşhisine yardımcı olan birçok farklı test vardır. Göz doktorunuz, gözyaşlarınızın kalitesini veya kalınlığını ölçen bir test yapabilir. Ayrıca ne kadar hızlı gözyaşı ürettiğinizi de ölçebilirler.

Işığa duyarlılık, gece araç kullanımında zorluk gibi sorunlar yaşıyorsanız, bunlar da göz kuruluğuna işaret edebilir. Bu nedenle göz kuruluğu hakkında bilgi sahibi olmak, kolay ve ilerlemeden tedavi olma imkanı sunar. Bu da problemin büyümeden ortadan kalkması ile ağrılı bir sürecin önüne geçer.

Otoimmün hastalıkların da bu probleme sebep olduğu düşünüldüğünde, ayrıntılı bir tıbbi geçmişin hekim ile paylaşılması doğru olur. Bunların dışında göz kuruluğu risk faktörleri de önem taşır. Risk faktörleri arasında hormonal değişimler öne çıkar. Buna dayanarak; hamilelik, doğum kontrol hapı kullanma ve menopoz risk faktörleri arasında yer alır.

Göz Kuruluğu Tedavisi

Göz kuruluğu problemi yaşadığınızı düşündüğünüzde, bir hekim ile görüşmeniz gerekir. Ayrıca, herhangi bir bilinçsiz adımın körlüğe kadar gideceğini de unutmayın. Bu nedenle çevreden duyulan ya da dijital platformlarda karşılaşılan ilaç ve türevlerini kullanmak tehlikelidir. Peki, göz kuruluğu tedavisinde izlenmesi gereken yol nedir? Bunun için doktorunuzun yapacağı bir muayene yeterli olacaktır. 

Göz kuruluğu tedavisinde genel olarak şu yöntemler kullanılmaktadır:

Gözyaşı Ekleyerek Tedavi

Göz doktorunuz suni gözyaşı damlası kullanmanızı söyleyebilir. Bu, kendi gözyaşlarınız gibi göz damlaları olarak açıklanabilir. Yapay gözyaşını ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda kullanabilirsiniz. Reçetesiz olarak da suni gözyaşı satın alabilirsiniz ancak bunu doktor bilgisi dahilinde yapmalısınız. Günde altı kereden fazla suni gözyaşı damlası kullanma ihtiyacınız olabilir. Ya da koruyucu maddelere alerjiniz olabilir. Her iki durumda da koruyucusuz gözyaşı damlası kullanmalısınız. Bunun nedeni ise alerjide ve sık kullanımda koruyucu içeren damlaların gözlerinizi tahriş etmeye başlamasıdır.

Kanalları Bloke Ederek Tedavi

Doktorunuz size gözyaşı kanallarını bloke etmeyi önerebilir. Bu, doğal gözyaşlarının gözlerinizde çok daha uzun süre kalmasını sağlayan bir yöntemdir. Gözyaşı kanallarına küçük silikon ya da jel tıkaçlar (punktum tıkaçları denir) yerleştirilerek işlem tamamlanır ve daha sonra gerektiğinde çıkarılabilir. Doktorunuz, gözyaşı kanallarını kalıcı olarak kapatabilen bir ameliyat da önerebilir.

Reçeteli bir göz damlası kullanmanız da doktor önerileri arasında yer alır. Bu, gözlerin kendi gözyaşlarından daha fazlasını yapmasına yardımcı olan bir çözümdür.

Göz Kuruluğu Nedenlerini Tedavi Etmek

Gözler tahriş olursa, göz doktoru bu sorunları birçok farklı yöntemle tedavi eder. Bunlar arasında mevcut hastalıklar, göz kuruluğunun neden kaynaklandığı ve yaş gibi birçok unsur etkili olur. Doktor, tedaviyi planlarken bu gibi faktörleri göz önünde bulundurduğundan, tedavi başarılı olur. Mevcut durumlar göz önünde bulundurularak yapılacak tedavide doktor, şunları önerebilir:

  • Reçeteli göz damlası ya da merhem
  • Gözlerde sıcak kompresler
  • Göz kapaklarına masaj yapmak
  • Bazı göz kapağı temizleyicileri

Göz kuruluğu, tedavi edilmesi gereken problemlerden biridir. Genellikle yanma ve batma hissi fazla değilse gör ardı edilerek tedavi gecikir. Bunun sonucunda göz enfeksiyonları ile karşılaşabilirsiniz. Hatta daha ileri durumlarda kornea yaraları bile oluşabilmektedir. Görme kaybı ile sonuçlanacak büyük sorunlar ortaya çıkarabilen göz kuruluğu problemi, bir hekim kontrolü gerektirir.

Göz kuruluğunu önlemek için de yapılabilecek bazı şeyler vardır. Fön makineleri, klima ve vantilatörlerin yüze doğru üfürülmemesi bu anlamda en öne çıkan önlemdir. Bunun dışında bulunulan ortamda her zaman nem olmalıdır. Özellikle de kış mevsimlerinde hava nemlendiricileri oldukça işe yarar ancak, basit bir çaydanlık ile de havayı nemlendirebilirsiniz. Kaynar su dolu çaydanlığın alt kısmı açık olarak odada bulundurmak, su soğuyana kadar havayı nemlendirmeye yardımcı olur. Görsel odak gerektiren uzun görevler sırasında gözleri bir süre kapatmak gerekir. Bunu 20 dakikada 20 saniyede kuralı ile yapabilirsiniz. Uzun görevin her 20 dakikasında 20 saniye gözlerinizi kapatın.