Gökyüzündeki eğlence: Uçurtma nasıl yapılır?
İster çocuk, ister yetişkin, yalnız ya da arkadaşlarınızla olun, uçurtma uçurmak rüzgarlı bir havada yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden biri.
Hafta sonu sahil kenarlarında, pikniklerde ya da herhangi bir boş arazide uçurtma uçuran insanları görmüşsünüzdür. Bu aktivite çoğu kişinin en sevdiği aktivitelerden biridir. Özellikle çocuklarla özdeşleşen uçurtmalar dünyası ise bir hayli büyük.
Uçurtma uçurmak herkes için keyifli bir hobi
Doğru bir geometriye sahip bir uçurtma ve bu uçurtmanın havada süzülmesine imkan sağlayacak rüzgarlı bir havayla saatlerinizin nasıl geçtiğinin farkına varamayacaksınız. Gökyüzünün özgürlüğünü insanlara az da olsa tattıran uçurtmalar, büyük küçük herkes tarafından sevilen hobilerden biri.
Ancak bu keyfi almanız ve uçurtmanızla eğlenceli vakit geçirmek için doğru bir uçurtmanın nasıl yapıldığını bilmeniz gerek. Bununla beraber yapacak zamanınız ya da alanınız yoksa da hazır bir tane satın alabilirsiniz. Örneğin fiberglasstan üretilen ve 3D bir modele sahip bu kartal şeklindeki uçurtmayla oldukça eğlenebilirsiniz.
Uçurtmasını kendisi yapmak isteyenleri ise aşağı doğru alalım.
Uçurtma nasıl yapılır?
Uçurtmaların birden farklı şekli, dolayısıyla birden farklı da yapım tekniği vardır. Siz de bu yapım tekniklerinden birini seçerek istediğiniz uçurtmayı evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Dikdörtgen uçurtma yapımı
Dikdörtgen uçurtmalar, adı üstünde dikdörtgen formundaki uçurtmalardır. Dikdörtgen şeklinde yapmanız için ihtiyacınız olanlar;
- Yağlı kalın kağıt
- 4 adet ince bambu sopa
- Kağıt mendil
- Kopya kağıdı
- İp
- Bant
Eğer bambu sopanız yoksa bu beşli bambu çubuğunu satın alabilir ve dikdörtgen uçurtmanızı yapmaya keyifle devam edebilirsiniz.
İlk olarak yağlı kağıdı düz bir zemine sererek sopalardan birini omurga vazifesi görecek şekilde kağıda yapıştırın. Ardından diğer iki sopayı da çapraz olacak şekilde yerleştirerek yapıştırın. Omurga olarak kullandığınız sopanın ortasının sağına ve soluna iki delik açın. Bu deliklerden ipinizi geçirin ve çapraz yerleştirdiğiniz sopaların ucuna düğüm yapın. Son olarak uçurtmayı dengede tutacak kuyruklarını yaptıktan sonra uçurtmanızı dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Elmas Uçurtma Yapımı
Elmas şeklinde yapmak için de yine aynı malzemeleri kullanabilirsiniz. Bu kez kağıdınızın üzerine bir elmas şekli çizmekle başlayabilirsiniz. Bu çizimi yaparken kağıdın sağ ve sol tarafında eşit boşluk bırakmaya özen gösterin. Aksi takdirde uçurtmanızın formu bozulacağından uçmayacaktır. Çizimi yaptıktan sonra iki adet sopayı haç işareti oluşturacak şekilde bağlayın. Ardından bu sopaları kağıda yapıştırın ve uçurtmanızı kontrol etmek için yeterli uzunlukta bir ipi yatay konumlandırdığınız sopanın iki ucuna bağlayın.
Altıgen Uçurtma Yapımı
Altıgen formlu uçurtmalar ülkemizde en çok karşılaştığımız uçurtmalardandır. Altıgen şeklinde yapmak için bu kez kağıdınıza bir altıgen çizmelisiniz. Ardından iki sopayı çarpı şekli oluşturacak şekilde bağlayabilir, bir sopayı da bu çarpının tam ortasından yatay bir şekilde geçecek şekilde hazırlayabilirsiniz. Sopaların uçlarını da iple birbirine bağlayarak altıgen uçurtmanızı hazır edebilirsiniz.
Uçurtmalar hakkında eğlenceli bilgiler
- Dünyadaki en küçük uçurtma 5 mm yüksekliğindedir. Dünyanın 55 x 22 metre (630 m2) büyüklüğündeki en büyük uçurtmasına ise Megabite denir.
- Dünyadaki en uzun uçurtma 1034 metredir.
- Bir uçurtmanın kaydedilen en yüksek hızı 193 km/s’dir.
- En uzun uçuş rekoru 180 saattir.
- Bir uçurtmanın uçtuğu en yüksek nokta 3801 metredir.
- Tek bir hatta uçan en fazla uçurtma sayısı 11.284’tür ve bu rekor bir Japon uçurtma yapımcısı tarafından kırılmıştır.
- Uçurtma uçurmak 1760 yılında Japonya’da yasaklandı çünkü çok sayıda insan çalışmak yerine uçurtma uçurmayı tercih etmişti.
- Bazı Japon uçurtmaları 2 tonun üzerindedir.
- Çin’de kültür devrimi sırasında uçurtma uçurmak yasaklandı, uçurtma uçururken görülenlerin üç yıla kadar hapsi istendi ve uçurtmaları yok edildi.
- Ayrıca Çinliler, gökyüzündeki uçurtmalara bakmanın iyi bir görüş sağladığına inanıyor.
Eğer bu aktiviteden hoşlandıysanız bir de oyun hamuru yapmayı denemenizi tavsiye ediyoruz. Emin olun sadece çocuklar değil yetişkinler de tüm stresini bu hamurlarla atacaklar. Hadi hemen “Oyun hamuru nasıl yapılır” başlıklı yazımızı okumaya…