
Gemi ve Tekne Kaptanlığı Ehliyeti Nasıl Alınır? Rehber ve İpuçları
Ulaşım araçlarına bakıldığında zaman dünya genelinde kullanılan birçok farklı ulaşım aracı bulunur. Ulaşım aracı denildiği zaman bir yerden farklı bir yere ulaşımın daha hızlı bir şekilde sağlanması için kullanıldığı bilinir. Ulaşım aracı açısından deniz, hava ve kara olmak üzere farklı farklı ulaşım araçları bulunsa da, özellikle bu araçların kullanım stilleri ve şekilleri çok daha önemlidir. Ulaşım aracı kullanımı için her aracı daha önceden tecrübe etmeniz ve özellikle bu araçları kullanabilmeniz için ehliyete sahip olmanız gerekir. Genel yapısına bakıldığında farklı farklı birçok ulaşım aracı çeşidi bulunsa da, ehliyet konusunda pratik ve hızlı bir şekilde ehliyet alabileceğiniz araçlar, deniz araçları olmaktadır. Deniz aracı kullanım için özellikle uygun bir yeterliliğe sahip olan kişilerin alabileceği bir ehliyet türüne sahiptir. Deniz aracı kullanımında tercih edilen birçok farklı ehliyet türü bulunsa da, kullanmak istediğiniz araca göre değişkenlik gösterebilir. Deniz araçları arasında kullanım türü ve yapısı açısından en çok tercih edilen ve ehliyet konusunda en yaygın kullanılan ehliyet türlerinden bir tanesi, gemi ve tekne ehliyeti olmaktadır.
Amatör Denizci Belgesi (ADB) olarak bilinen belge ile birlikte gemi ve tekne kullanımı sağlanabilir. Ehliyet olmadığı takdirde herhangi bir şekilde araç kullanımı sağlamanız imkansızdır. Bu tarz durumlarda herhangi bir şekilde ehliyetsiz deniz aracı kullanmanın cezaları diğer ceza türlerine göre daha yüksektir. Bu durumun en temel nedeni ise, yüksek güç üreten ve deniz aracı olarak herhangi bir şekilde zarar vermeden tecrübeli bir gemici olabilmenizdir. Ehliyet aldığınız zaman herhangi bir sorun yaşamadan uzun ömürlü bir şekilde ehliyet kullanımı sağlayabilirsiniz.
Gemi ve Tekne Kaptanlığı Nedir?
Denizde kullanım sağlayabileceğiniz birçok farklı araç türü ve yapısı bulunsa da, özellikle deniz ulaşımı için en önemli olan hususlardan bir tanesi, kaptanlık olmaktadır. Kaptanlık yapısına bakıldığında birçok farklı kaptanlık türü bulunsa da, özellikle gemi ve tekne kaptanlığı en çok tercih edilen kaptanlık türleri arasında yer alır. Belli bir yapıya sahip olan uzunlukta tekne ve gemileri kullanarak kaptan olabilirsiniz. Genel yapısına bakıldığında farklı farklı birçok gemi türü ve tekne türü bulunsa da, gemi ve tekne kullanımı tüm zamanların en çok tercih edilen yapısına sahiptir. Gemi ve tekne kaptanlığı, deniz üzerinde gezebileceğiniz ve rahatlıkla dolaşabilmeniz için profesyonel bir meslek dalıdır. Çoğunlukla meslek grubu olarak yaygın bir şekilde kullanılmış olan bu meslek türü, dünya üzerinde birçok alanda aktif bir şekilde tercih edilir. Derinlik, gemi ve tekne boyutu, denizin yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Çeşit çeşit ehliyet türü bulunsa da, özellikle gemi ve tekne kullanımı için ehliyet aldığınız zaman bu şartlara göre uygunluk sağlanır.
Gemi ve tekne kaptanlığı diğer kaptanlık türlerine göre profesyonel bir şekilde can güvenliği ile birlikte seyahat yapmanızı sağlar. Can güvenliği konusunda profesyonel olan bir kaptan, gemi hakkında bulunan detayları ve daha birçok duruma el atabilir. Yapı olarak birbirinden farklı birçok gemi çeşidi ve tekne çeşidi bulunsa da, Amatör Denizcilik Belgesi ile birlikte kullanabileceğiniz gemiler sınırlı yapıya sahiptir. Sadece gemilerin ve teknelerin boyutu değil, bir diğer yandan beygir gücü ile de ehliyetin kullanımı uygun olarak tercih edilir.
Gemi ve Tekne Kaptanlığı Ehliyeti Nasıl Alınır?
Gemi ve tekne kullanımı için ihtiyacınız olan ehliyet türlerinden bir tanesi, Amatör Denizcilik Belgesi olmaktadır. Yapı olarak diğer kullanımlara göre daha yaygın bir şekilde tercih edilmiş olan bu belge tekne ve gemi kullanımı için yeterli bir seviyeye sahiptir. Gemi kullanımı ve tekne kullanımı için tercih edilmiş olan farklı farklı kaptanlık çeşitleri bulunsa da, ehliyet yapısına uygun bir şekilde dilediğiniz kaptanlığı konforlu bir şekilde yapabilirsiniz. Gemi ve Tekne ehliyeti alabilmek için sahip olmanız gereken Amatör Denizcilik Belgesi’ni belli başlı adımları izleyerek alabilirsiniz. Bu adımları arasında öncelikli olarak yapmanız gereken durumlardan bir tanesi, eğitim kaydının yapılmasıdır.
Amatör Denizcilik Belgesi için öncelikle Liman Müdürlüğünden tekne ehliyeti ve gemi ehliyeti başvurusu yapabilirsiniz. Eğitime kaydınızı yaptırırken belge almak için öncelikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu Amatör Denizci ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü belgesinin eğitimlerinin kayıt yaptırmanızda fayda vardır. Web sitesine e-Devlet üzerinden giriş yaparak online eğitimler için kaydınızı oluşturabilir ve kayıt sonrasında eğitimlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Gemi ve tekne ehliyeti için başvuru evraklarınızı hazır bir şekilde bulundurmanız ve sisteme yüklemeniz gerekir. Vesikalık fotoğraf, 18 yaşından küçükler için muvafakatname ve nüfus cüzdanı gibi evrakları web sitesine yükleme yaparak sisteme kayıt olabilirsiniz. Daha sonrasında bu işlemlerin yanı sıra Amatör Denizci Belgesi sınavına geçerek, gerekli eğitimlerin tamamlanması sonrasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sitesinden düzenlenmiş olan sınavları başarılı bir şekilde geçmeniz gerekir.
Bu işlemlerin ardından başarılı olarak sınavı geçtikten sonra ehliyet için bir harç ödemesi bedeli ödemeniz gerekir. Belgenin türüne göre ve yıl içerisinde geçerli olan harç ödemesini yaptıktan sonra, Liman Müdürlüğünden belgelerinizi alarak ehliyete sahip olabilirsiniz.
Gemi ve Tekne Kaptanlığı İçin Aranılan Nitelikler
Gemi ve tekne kaptanlığı için başvuru şartları konusunda aranılan belli başlı nitelikler bulunur. Özellikle yapısına göre değişkenlik gösteren birçok gemi kullanımından dolayı, tercih etmeniz gereken gemiyi kullanırken bu niteliklere sahip olmanız gerekir. Öncelikli olarak gemi ve tekniği ehliyetinin başvuru şartları arasında birçok farklı şart bulunsa da, 18 yaşını tamamlamış olmanız gerekir. Eğer ki yaşınız 18 yaşının altında ise, 14 yaşından büyük kişiler noterde onaylanmış olan muvafakatname ile sınava girerek ehliyetini o şekilde alabilir. Fakat bu durumda 14 yaşından büyük olduğunuzdan dolayı sadece 7 metreden kısa ve hızı saatte 7 deniz milinden daha az olan teknelere kullanabilirsiniz. Özellikle gemi ve tekne kaptanlığı için aranılan en önemli niteliklerden bir tanesi yaş durumudur.
Gemi ve tekne kaptanlığı için aranmış olan nitelikler arasında bir diğeri ise sağlık rapordur. Tekne kullanmaya uygun olduğuna dair sağlık raporunu yetkili bir sağlık kuruluşunda alarak, herhangi bir sağlık probleminiz olmadığını gösterebilirsiniz. Deniz taşıtı açısından gemi ve tekne kullanımı için herhangi bir sağlık probleminiz olmaması veyahut sağlık açısından gemi ve tekne kullanımında sorun yaşamayacağız sağlık probleminiz olmaması gerekir.
Gemi ve tekne kaptanı olabilmek için kişilerde bulunması gereken niteliklere bakıldığında, dikkatli olması ve yön duygusunun gelişmiş olması çok önemlidir. Genel yapısına bakıldığında birçok kişinin tercih etmiş olduğu farklı farklı kaptan türleri bulunsa da, özellikle gemi ve tekne kaptanlarının dikkatli bir kullanım ehliyet için çok önemlidir. Kullanım yapısı ve türüne bakıldığında birçok farklı deniz taşıtı bulunsa da, yön duygusunun gelişmiş olması ve dikkatli olması, gemi ve tekne kullanmak isteyen kaptanlar için en önemli olan nitelikler arasında yer alır. Eğer ki nitelik bakımından dikkatli bir yapıya sahipseniz, gemi ve tekne ehliyeti alarak açık denizlerde kendinizi gösterebilirsiniz.