ÜST

Geçmişten Günümüze Oyun Konsolları

Bilgisayar ve teknoloji alanında elde edilen gelişmelere paralel olarak oyun sektörü de gelişmesini sürdürüyor. İlk örnekleri 1970’li yıllarda görülmeye başlanan ev tipi oyun konsolları, televizyon bağlantısı yapılarak kullanılan cihazlar olarak dikkat çekmeye başladı. İlk günden itibaren çok sevilen ve sürekli gelişme gösteren konsollar, pek çok marka tarafından değişik modellerde üretildi. Kimisi yarattığı etki ile kimisi de satış rakamları ile hafızalara kazındı. Oyun sektöründe yaşanan hızlı gelişme, sektör ürünlerinin küresel olarak yayılma hızı, elde edilen satış rakamları, oyun konsolu üreten firmalar arasında güçlü bir rekabet oluşturdu. Sonuç olarak bu rekabet, oyun sektöründe ivmeli bir gelişmeyi de beraberinde getirdi. Aşağıda bu gelişim serüveni sırasında üretilmiş oyun konsolları hakkında kısa bilgiler bulacaksınız.

Brown Box

Kaynak: National Museum of American History – Smithsonian Institution

Oyun konsollarının atası olarak kabul edilen bu konsol, 1967 yılında piyasaya çıktı. Model, televizyon kullanımının yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı bir dönemde prototip olarak üretildi. İçerisinde sadece tenis oyunu bulunan Brown Box oyun konsolu, çok fazla ilgi gören bir cihaz olamadı.

Magnavox Odyssey, iki kişinin birlikte oyun oynamasına imkân tanıyordu.

Magnavox Odyssey

Kaynak: MoMA

Brown Box ile başarısız olan oyun konsolu sektörü, 1972 yılında Magnavox Odyssey konsolu ile yeni bir girişimde daha bulundu. İlk nesil olarak adlandırılan bu ürün, beklenen ivmeyi yakaladı ve iyi bir satış grafiği elde etti. Magnavox Odyssey, iki kişinin birlikte oyun oynamasına imkân tanıyordu. Ayrıca, sayıları çok fazla olmasa da farklı oyunlar oynamayı da mümkün kılıyordu. Bu model ile tenis benzeri bir oyun oynanabiliyordu.

Atari Pong

Kaynak: Kickstarter

Atari firması, 1975 yılında ev içi kullanım amaçlı olarak ürettiği Pong isimli konsolu piyasaya çıkardı. Daha önce Magnavox Odyssey konsolu üzerinde oynanan bir tenis oyununu geliştirerek sunan konsol, başarıyı yakaladı. Atari firması, bu oyuna ses efektleri de ekleyerek konsollara yeni bir boyut kazandırdı. Pong, Atari’nin gelişmesini sağlayan oyun konsolu oldu.

Mattel Intellivision

Kaynak: Wikipedia

Mattel, İntellivision firması tarafından 1980 yılında Atari konsollarına rakip olarak üretilerek satışa sunuldu. Bu konsol ile birlikte ilk defa 8 bitten 16 bite geçiş başlamış oldu. Çok kısa zamanda büyük satış rakamlarına ulaşan bir konsol oldu.

Sega SG-1000

Kaynak: Wikimedia Commons

1983 yılında Sega tarafından üretilen bu konsol, Sega firmasının konsol piyasasındaki ilk ürünü olma özelliği taşıyor. Sega 1000 üretildiği zaman piyasada rakibi olan pek çok oyun konsolu bulunmasından dolayı başarılı bir satış performansı gösteremedi. Üzerinde bir dizi güncelleme yapılan cihaz, daha sonra Sega Mark 3 adını alarak satılmaya devam edildi.

Nintendo Entertainment System

Kaynak: Wikipedia

Nintendo firması tarafından 8 bit ev konsolu olarak üretilen Nintendo Entertainment System, dünya çapında oldukça fazla sayıda satılan bir konsol oldu. NES kullanımı, çok beğenilen birden fazla oyun ile yaygınlaştı. Bu konsolun bazı oyunları hâlâ oynanmaya devam ediliyor.

Sony Playstation oyun konsolu ile oyun severler, gelişmiş grafikler ile üretilmiş oyunlara kavuşmuş oldular.

Sony Playstation

Kaynak: Wikipedia

Sony firması, oyun piyasasına 1994 yılında Sony Playstation oyun konsolu ile giriş yaptı ve kısa zamanda piyasanın en önemli aktörleri arasında yerini aldı. Sony Playstation oyun konsolu ile oyun severler, gelişmiş grafikler ile üretilmiş oyunlara kavuşmuş oldular. Cihaz, ilk olarak Playstation Controller oyun kolu ile kullanıma sunuldu. Daha sonra bu oyun kolu, yerini Dualshock oyun koluna bıraktı. Model, sahip olduğu CD sürücüsü sayesinde oyunlar için fazlasıyla yer barındırma özelliği içeriyordu. Bu sayede grafik olarak gelişmiş ve fazla alana ihtiyaç duyan oyunlar geliştirilebildi.

Sony Playstation 2

Kaynak: The Pack

Sony firması, ilk ürünü olan Play Station ile elde ettiği başarılı çıkışı sürdürmek için 2000 yılında Play Station 2’yi (PS2) piyasaya çıkardı. PS2, oldukça başarılı bir satış grafiği ortaya koydu. Küçük boyutları ve DVD’si ile dikkatleri üzerine toplayan cihaz, önceki modele ait oyunları oynatabilme özelliği de içeriyordu. Cihaz, başarısını, online oyunlara izin verme, müzik CD’leri çalabilme, DVD filmleri çalıştırabilme ve kamera gerektiren oyunları oynatabilme özellikleri ile de pekiştiriyordu.

Microsoft Xbox

Kaynak: Digital Trends

Microsoft firması, 2001 yılında Microsoft Xbox konsolu ile oyun piyasasına ilk adımını attı. Microsoft, bu ilk konsolu ile bekleneni elde edemedi. Konsol, Xbox Live servisi sayesinde online oyun da oynanabilen bir model olarak geliştirilmişti. Beklenilen sayıda satış rakamına ulaşamamış olmasına rağmen Microsoft’un oyun piyasasında da var olduğunu göstermesi bakımında önemli bir adım olarak kabul edildi.

Xbox 360, Kinect ile oyun kolu kullanmaya gerek olmadan sadece vücut hareketleri ile oyun oynama deneyimi sundu.

Microsoft Xbox 360

Kaynak: Polygon

Kaynak: Polygon

Xbox 360 oyun konsolu, Microsoft’un oyun piyasasındaki yerini sağlamlaştıran konsol oldu. Kontrol cihazının kablosuz olarak kullanılabildiği model, ayrıca Kinect adı verilen hareket sensörlü kamera sistemi ile dikkatleri üzerine toplamayı başardı. Xbox 360, Kinect ile oyun kolu kullanmaya gerek olmadan sadece vücut hareketleri ile oyun oynama deneyimi sundu. Online oyun platformu olan Xbox Live ile kullanıcılarının oyun, film ve müzik indirmesine de imkân tanıyordu.

Sony Playstation 3

Kaynak: Wikiwand

Sony, 2006 yılında piyasa çıkardığı Playstation 3 ile başarılı satış grafiğini sürdürdü. Bu model ile Blu-ray disk desteği de sunan Sony, oyunların boyutları ile ilgili sıkıntıları giderdi. Oldukça ince olarak üretilen cihaz, slim ve super slim modelleri olarak kullanıma sunuldu.

Nintendo Wii

Kaynak: YouTube

Nintendo Wii, daha çok hareket kontrolü özelliği ile dikkat çekti. Bu özellik sayesinde kullanıcılarının hareketleri ile oyun oynamasını sağladı. Tenis, araba yarışı, golf gibi oyunlar, en dikkat çeken oyunlarıydı. Oyun kumandası, hareket sensörü sayesinde bir direksiyona, golf sopasına veya bir tenis raketine dönüşebiliyordu.

Playstation 4

Kaynak: Teknoblog

Sony firmasının konsol dünyasına sunduğu son ürün olan Playstation 4, 2013 yılında kullanıcı ile buluştu. Son derece güçlü bir teknik altyapıya sahip olan model, Dualshock 4 oyun kolu ile kullanıma sunuldu.

Microsoft Xbox One

Kaynak: MCV

2013 yılında kullanıma sunulan Microsoft Xbox One, oldukça başarılı bir satış grafiği sergiledi. Xbox One  Kinect 2.0 ile birlikte geliyor. Kinect 2.0 bu model için hareket izleme ve sesli komutları anlama için yeniden tasarlandı.