ÜST

Geçmişten Günümüze Bollywood Sineması

Hollywood’un süper kahramanları, dijital efektleri, astronomik prodüksiyon bütçeleri varsa Bollywood’un da 1.4 milyara yaklaşan ülke nüfusu sayesinde elde ettiği inanılmaz bir iş gücü potansiyeli ve yerel izleyici kitlesi var. IMDb puanlarına bakarak film seçenler için bir dezavantaj olan bu yüksek nüfus, yakın bir örnek olan Uzak Doğu filmlerinde olduğu gibi görece taraflı yüksek puanları ile izleyicide hayal kırıklığı yaratabilir. Hindistan’ın başkenti Mumbai’de (Bombay) Hollywood’a tepki olarak doğan bu film türü, sanılanın aksine tüm Hint sinemasını oluşturmaz. Her Hint filmi bir Bollywood prodüksiyonu değildir. Hint sineması da diğer ülkelerde olduğu gibi, deneyselden belgesele tüm alt janrlara sahiptir ve bu alanlarda da sıklıkla yapıtlar verir.

Bollywood Nedir?

Kaynak: hollywoodreporter

“Gösterime giren ilk ticari Bollywood filmi 1913 yapımı olan Raja Harishchandra’dır.

Kökleri 1896’ya kadar giden en eski ve en büyük film endüstrilerinden olan Bollywood, kendine has ikonik özelliklere sahiptir. Bir Hint filminin Bollywood ekolünden geldiğini iddia edebilmesi için en temel iki şart müzik ve danstır. Geleneksel Bollywood filmlerinin olmazsa olmazı olan bu iki öğe aynı zamanda filmin içermesi gereken ihtişam ve görkemi üç boyutlu animasyonlar, dijital efektler, dev mekanik platolar kullanmadan izleyiciye aktarmayı sağlar. Bir nevi epik müzikal olan Bollywood sinemasında pastanın hamuru müzik ve dans ile hazırlanırken kreması ise renklerdir. Tüm kostümler, dekorlar, makyajlar, mekanlar en güçlü en parlak renk tonları seçilerek hazırlanır ve filmin genelinde sağlanan ihtişamlı cümbüşe katkısı yadsınamaz. Hindu dilinde çekilen bu filmlerin tüm dünyada farklı kültürlere mensup farklı dil ve dinden insanlar tarafından sevilip beğenilmesi ise başarısının esas göstergesidir. Geleneksel Bollywood filmlerinde Hindu kültürünün temelini oluşturan kast sistemi daha belirgin biçimde hissedilse de, yakın zamanlı yapıtların büyük çoğunluğu gerek edindikleri global hayran kitlesi gerek yeni nesil Hindu sinemacıların modern dünya görüşleri sayesinde klasik senaryo konseptinden uzaklaşarak daha özgün eserler olarak karşımıza çıkar. Aşk, müzik ve dans üçgenine uzun yıllar sıkışıp kalan Bollywood, artık sosyal ve kültürel sorunlar, spor, eğitim, inançlar ve değerler gibi çok farklı alanlarda ürünler vermektedir.

Raj Kapoor’u Kim Tanımaz?

Kaynak: tosshub

Hindistan’a doğru uzun bir yolculuk yapalım ve Bollywood filmlerine ve onlara hayat veren ünlü Hint sinemacılara yakından bakalım. Ama başlamadan önce Hint sineması için adeta bir marka haline gelmiş, “Kapoor” soy ismi ile 1929’dan günümüze Bollywood’a hizmet eden ve adeta bir oyuncu fabrikasına dönüşen efsanevi bir aileye misafir olalım.

Kaynak: tosshub

“Prithviraj Kapoor, 1929 yılında Hint film sektörüne adım attığında uzun yıllar sürecek bir aile geleneği başlattığından elbette habersizdi.”

Prithviraj Kapoor, 1929 yılında Hint film sektörüne adım attığında uzun yıllar sürecek bir aile geleneği başlattığından elbette habersizdi. 1953 yılında çekilen “Awara” filmi ile ülkemizde de çok tanınan bir sinema yıldızı olan Prithviraj Kapoor’un mirasını 3 oğlu devraldı ve Hint sinemasında Kapoor’lar dönemi ara vermeden devam etti. 3 kardeş arasından Raj’ın ünü ise diğer kardeşlerini gölgede bırakarak uluslararası seviyeye ulaştı. Raj Kapoor, “Awara” da babası Prithviraj Kapoor ve Hint sinema tarihinin en güzel aktrislerinden Nargis ile birlikte yer almıştı. Günümüzde Raj Kapoor’un torunları bayrağı devraldı ve yeni nesil Kapoor’lar Bollywood filmlerinde ailelerini başarı ile temsil etmeye devam etmekteler.

Pyasaa (1957)

Kaynak: cloudfront

Siyah beyaz dönemin efsanevi filmlerinden olan Pyasaa, Times’ın tüm zamanların en iyi 100 filmi listesinde yer alabilen tek Hint filmidir. Romantik ve hassas bir şairin soyut dünyası ile örtüşmeyen modern ve materyalist toplumun çatışmalarını konu alan film, hayatın para ve maddiyata göre biçimlendiği bir dünyada insan ilişkilerinin yapaylığını ve yüzeyselliğini eleştirir. Oyuncu ve yönetmen Guru Dutt imzalı yapıt, aldığı övgüleri sonuna kadar hak eden bir Bollywood klasiği.

Mughal E Azam (1960)

Kaynak: ndtvimg

Hint sinema tarihinin kült yapıtlarından olan Mughal E Azam, tamamlanmasının 10 yıl sürmesi, döneminin en pahalı prodüksiyona sahip olması gibi özellikleri ile hatırlanır. 16. yüzyılda geçen gerçek bir Hint efsanesini konu alan film, klasik bir zengin oğlan – fakir kız temelli aşk hikayesini destansı bir biçimde beyaz perdeye yansıtıyor. Prens Saleem ve aşık olduğu dansçı kız Anarkali’nin kavuşmalarını engellemeye niyetli olan zalim imparator Akbar’ın mücadelesi, epik bir aşk hikayesi olarak Hint kültürüyle harmanlanmış ve ünlü yönetmen K Asif tarafından adeta nakış gibi işlenmiş.

Sholay (1975)

Kaynak: filmyearth

Başrollerinde Amitabh Bachchan, Dharmendra, Sanjeev Kumar, Hema Malini, Amjad Khan, Jaya Bhaduri gibi ünlü isimleri barındıran ve Ramesh Sippy tarafından yönetilen Sholay, çoğu eleştirmen ve izleyici tarafından en ikonik ve en popüler Bollywood yapımı olarak kabul edilir. Bir polis memuru ve tutukladığı bir haydut arasında geçen mücadeleyi konu alan film, 1975 yapımı olmasına rağmen kullanılan birçok replik günümüzde halen Hint popüler kültürü içerisinde aktif olarak yer almakta. O zamana kadar çekilen tüm Hint filmlerinin hasılat rekorlarını kırması ise filmle ilgili bir diğer önemli nokta.

Dangal (2016)

Kaynak: egitimpedia

Yakın dönem Hint sinemasının en önemli figürlerinden olan Aamir Khan, hem oyuncu hem yönetmen olarak  “yeni” Bollywood’a katkı sağlayan isimlerin başında geliyor. 3 Idiots, PK, Taare Zameen Par ve Rang De Basanti gibi filmleri ile Hindistan’da ve uluslararası arenada çok büyük beğeni toplayan sanatçı, toplumsal ön yargılar ile mücadele eden bir baba rolünde. Aslında kendi içinde var olan gizli duvarları yıkmak ve daha iyi bir insan olma mücadelesini kızları ile birlikte veriyor.

Bu muhteşem filmi henüz izlemediyseniz evinizin konforunda sinema keyfi için geniş film koleksiyonu ile Hepsiburada sizi bekliyor.