
Game Of Thrones Kitap Serisi ile Dizi Arasındaki Farklar
Ünlü eserlerin film uyarlamalarında en sık karşılaşılan durum, birebir yansıtılamıyor olmaları. Bunun en büyük nedenlerinden biri elbette zaman kısıtlaması. Hikaye örgüsünü bozmadan gerekli durumlarda karakterler de evrilebiliyor elbette. Game of Thrones ise bunun en önemli örneklerinden biri. Karakterlerden bazıları dizi evrenine hiç geçiş yapamadı, bazıları ise yeteneklerinden yoksun kaldı. GOT özelinde bu değişiklikleri doğrudan dizi yapımcılarına bağlamak yanlış çünkü yazar George R. R. Martin ile iletişim halinde oldukları ve pek çok kararın da ona ait olduğu söyleniyor. Peki, nedir bu yapılan değişiklikler? Hepsini sizler için derledik.
Lady Stoneheart

kaynak: static1.srcdn
Kızıl Düğün’de yaşanılan trajediden sonra okuyucuların içine su serpen karakter Lady Stoneheart’ı dizi uyarlamasında göremiyoruz. Karakterin kilit noktası elbette Kızıl Düğün’e dayanıyor çünkü Lady Stoneheart aslında Catelyn Stark’ın ölümden dönmüş hali. Düğün sırasında oğlu Robb Stark’ın, hamile karısının ve Catelyn’in acımasızca katledişi ardından bu acıyı dindirmek için şaşırtıcı bir şekilde Thoros of Myr tarafından Lord of Light’ın güçleri kullanılarak hikayeye geri dönüyordu anne Stark. Boğazı kesilerek öldürülmüş olması nedeniyle konuşamıyordu, saçları ve teni bembeyazdı ancak tüm Westeros’u intikam ateşiyle kavuruyordu. Ancak dizide böyle olmadı. Ölen öldüğüyle kaldı, acısı izleyicilerin boğazında düğüm! İyiler yine kazanamadı.
Yaş Sorunu

kaynak: hbo
Game of Thrones aslında barındırdığı şiddet ve istismar ögeleri nedeniyle rahatsız edici bir tavra sahip olabilen bir hikaye. Haliyle dizi uyarlamasında üzerinde durulan konulardan biri Strak çocuklarının yaşları oldu. Kitapta Robb Stark ve Jon Snow 14, Sansa 11, Arya 9, Bran 7 yaşında, Daenerys ise 13 yaşında idi. Hikayeye hakim olan okuyucular bilir ki; bu karakterleri çocuk olarak görmek pek çok açıdan sakıncalı olacaktı. Bu nedenle dizi uyarlamasında karakterlerin yaşları büyütüldü ve izleyiciler onları genç yetişkinler olarak tanıdı.
Okuyucular için hemen her detay hayati önem taşısa da, tüm hikayeyi ekranda görmek mümkün olmuyor.
Daenerys’in Rüyaları

kaynak: imgix.bustle
Daenerys’ten bahsederken, onunla ilgili yapılan tek değişikliğin yaşı olmadığını da söylemek gerekir. Sarı saçlarının aslında gri olarak betimlenmesi dışında Dany, kitapta öngörü gücüne de sahip bir karakter. Rüyaları aracılığıyla gelecekten haberler alır. Oysa dizide çok küçük ve önemli olmayan bir detay olarak gibi sahnelendi bu durum. Serinin sevenleri, Khal Drogo ya da yanmış taht odası gibi önemli sayılmayacak rüyaları izledi.
Zamanlama

kaynak: imgix.bustle
Kitapta reyting gibi bir kaygı söz konusu olmadığından ve karakterlerin varlığı yalnız hikayeye sadık kalmak ve dertlerini anlatmak olsa da televizyon dünyasında durum böyle değil. Haliyle senaristler en iyi etkiyi ne zaman sağlayacaklarını düşünüyorsa, karakterler o zamanlarda dahil oluyorlar öyküye. Jojen ve Meera Reed karakterlerinin 3. sezonda hikayeye girişi kitapları da okuyan takipçiler tarafından beklenmeyen bir durumdu. Tıpkı bunun gibi Ramsay Snow’un kitaplarda Theon’un birliklerinin başında bulunması ve dolaylı olarak ihanet etmesi durumunun bu şekilde aktarılmaması gibi. Dizi uyarlamasında, hiç entrikaya gerek yok, doğrudan hedefe yürümeliyim diyerek Theon’un karşısına tek başına çıktı.
Kitapta her karakterin hikayesini incelikle işlemek mümkün olsa da, televizyon dünyasında daha yüzeysel bir geçiş zorunlu hale geliyor.
Hibrit Karakterler

kaynak: imagesvc
Game of Thrones’u diğer hikayelerden ayıran en önemli durum ise çok fazla ana karaktere sahip olması. Haliyle bazı karakterlerin birden fazla görevi olabiliyor, bu şekilde melezleşebiliyorlar. Tyrion’un sağ kolu Jacelyn Bywater’a olduğu gibi. Bywater dizi serisinde kitapta olduğu gibi yer almazken, ona düşen rolü Bronn karakterine yüklediler. Aynı şekilde dizi uyarlamasında Melisa, Gendry’i, kralın kanına sahip olduğu konusunda şaşırtmaya çalışıyor. Oysa kitapta Gendry Riverland’de kalıyor ve başka bir gayrimeşru olan Edward Storm Melisa’yla uğraşmak zorunda…
Gri, Daha Gri

kaynak: img4.looper
Uyarlamalarda değişen yalnızca hikaye örgüsü ve karakterler olmuyor elbette, karakterlerin nasıl görüneceğine dair farklı yorumlamalarla da karşılaşılabiliyor. Game of Thrones için çoğu karakter tasvire en yakın şekilde uyarlanmış olsa da farklılıklar yok değil. Ejdarhaların Annesi Dany, çok açık sarı saçlara sahip olsa da kahverengi gözlerle ekranda yer alıyor. Oysa kitapta gümüş saçları ve menekşe rengi gözleri ile anlatılıyor. Soyu nedeniyle kafa karışıklığına neden olan Jon Snow ile ilgili değiştirilen nokta olduğu gibi yansıtılsaydı sezonlar boyunca onun aslında kim olduğunu gizleyemeyebilirlerdi çünkü Jon koyu renk saçlara sahip olmasının yanı sıra aslında göz rengi gri.
Karakteri Özetler Gibi

kaynak: img2.looper
Tyrion Lannister “küçük şeytan” lakabını hak edecek şekilde bir gözü mavi diğeri siyah, beyazlamış saçlar ve eğri burunlu bir karakter ancak yapımcılar burnunu kırmaktansa yara izleri ile yetinmiş gibi duruyor. Ramsay Bolton ise karakterine uygun problemli bir cilde sahip. Saçları ise uzun ve karışık. Savaşçı karakterlerin çoğunda öne çıkan bir özellik ise kitapta neredeyse tümünün kırık dişlere sahip olması. Brienne de bunlardan biri. Dany’nin bir diğer sağ kolu Daario ise kitapta mavi saçları ve sakalları ile salınıyor. Ancak dizi uyarlamasında kendisini koyu kumral saçları ile tanıyor izleyiciler.
En göze çarpan ve zaman zaman okuyucuları, heyecanla bekledikleri dizi uyarlamasında hayal kırıklığına uğratan değişiklikleri sizin için sıraladık. Siz de kendi kıyaslamanızı yapmak ve bu fantastik dünyaya daha da hakim olmak isterseniz Hepsiburada üzerinden bilim kurgu ve fantastik kitaplar kategorisine ulaşabilirsiniz.