ÜST

Fütüristik Moda Nedir?

Fütüristik Ne Demek

20. yüzyılın başlarında İtalya’da bazı ressam ve heykeltıraşlar arasında yeni nesil bir kavram olarak ortaya çıkan fütürizm, moda tasarımı dahil olmak üzere pek çok sanat dalını içine alan bir kültürel hareket olarak tanımlanıyor. İngilizce “future” kelimesinden türeyen düşünce hareketi, sanat ve mimari gibi dallardan sonra moda dünyasını da kısa sürede etkisi altına almayı başardı. Geçmişe bir set çeken fütüristler; yeni, kentsel ve endüstriyel olan her şeye karşı aşırı ilgiliydi. Moda alanında fütürizm; kısaca zarafeti, hareketi ve rahatlığı yansıtan kumaşlar, renkler ve kesimler olarak hayat buldu. Fütürizm kavramı, İkinci Dünya Savaşı ile birlikte, toplumlar üzerinde oldukça güçlü olan etkisini bir nebze kaybetse de, bu hareketin modernite ve değişim vurgusu tüm dünyaya ilham vermeye devam ediyor. İtalyan şair ve yazar Filippo Tommaso Marinetti, bu akımın öncü ismi olarak kabul ediliyor. Amacı ve niteliği belli bir sanat hareketi olarak adlandırılan fütürizm, 1960’lı yıllardan itibaren başta İngiltere ve Rusya olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına aldı.

Modada Fütüristik Hareketler

Kaynak: asiatatler

Fütürizm kavramı, fikirlerini ve stillerini sanat ve tasarım yoluyla ifade eden sanatçıları, yenilenmeleri ve çağa ayak uydurmaları konusunda zorladı. Bu hareketin kurucularından olan ressam Giacomo Balla, 1914 yılında moda alanında birtakım kurallar geliştirdi. Balla, dönemin ruhuna uygun olan nötr renkler, simetrik kesimler ve tekdüze detaylarla dalga geçerken; yeni nesil giysilerin olabildiğince farklı ve agresif bir tavırda olması gerektiğinde ısrar ediyordu. Ona göre dengeden ziyade koyu renk tonlar, büyük desenler, katmanlı tasarımlar ve asimetri, fütürizm kavramının öne çıkan çizgilerini oluşturmalıydı.

Modada fütürizm, gerçek bir invasyon çalışması ile birlikte modern spor kıyafeti üretiminin de temelini oluşturuyordu.

Hareket, aksiyon ve dinamizm gibi unsurları öne çıkaran fütürizm, aslında modayı yeniden tanımlamaya çalışıyordu. Balla, cildin nefes almasını sağlayan hafif dokulu kumaşların hareket kabiliyetini ve konforu da artıracağına inanıyordu. 1920 yılında fütürist tasarımcı Ernesto Michahelles, “tuta” adı verilen işlevsel unisex tulumunu tanıttı. Bu tasarım kısa sürede halkın ve kamuoyunun dikkatini çekmeyi başararak ilk fütürist tasarım olarak adlandırıldı. Fütürizm kavramının aktif hayata uyum sağlayabilecek kıyafetler tasarlama vurgusu, gerçek bir invasyon çalışması ile birlikte modern spor kıyafeti üretiminin de temelini oluşturuyordu.

Gelecek fikri zaman içinde geliştikçe, fütürizmin modadaki rolü de aynı oranda evrim geçirmeye devam etti. Vogue editörü Diane Vreeland, 1960’lı yılların modasını “gençlik depremi” olarak adlandırdı; dönemin trendleri olan neon renkler, mini etekler ve vinil elbise gibi tasarımların fütüristlerin de savunduğu geçmişe karşı bir isyan vurgusundan doğduğuna işaret etti. Gençlik üzerinde etkili olan tasarımlar, özgünlüğü ve eşitliği vurgulayan stillerle doluydu. Aynı yıllarda Pierre Cardin ve Andre Courreges, uzay keşfine olan ilgiyi yansıtan uzay koleksiyonlarını tanıttı. Tamamıyla baştan yaratılan formlar, minimal çizgileri ve geometrik şekilleri barındırıyordu. Tasarımcılar; sentetik kumaş, plastik ve metal gibi malzemeleri metalik renkler ve beyaz ile eşleştirerek uzay çağı ve fütürizm temalı kıyafetler oluşturmaya başladı.

Ünlü Tasarımcılardan Fütüristik Parçalar

Kaynak: irisvanherpen

Teknolojinin günümüzün geleceğe dair vizyonunu şekillendirdiği bir gerçek. Yeni nesil olarak adlandırılan tasarımcılar da fütürizm mühendisliğini çoktan benimsemiş durumda. Bazı tasarımcılar, fütüristik çalışmalarında 3D katman efektleri, çok yönlü şekiller, dokular ve metalik yüzeylere sıklıkla yer veriyor. Yüksek teknolojiye sahip yeni nesil kumaş karışımları makinelerde şekil değiştiren mekanize giysilere dönüşüyor.

Doğal kaynakları ve enerjiyi koruyan tasarımlar da fütüristik moda uğraşılarının bir diğer odak noktası.

Sürdürülebilir moda ürünleri, çevre dostu uygulamalarla birlikte, geri dönüşümlü pamuk ve kürk gibi malzemelerden yararlanıyor.

  • Diane von Furstenberg ve Google Glass: New York’lu tasarımcı 2012 yılında tanıttığı kaftan kıyafetleri ile fütüristik bir amaca hitap etmese de defile sırasında modellerin yüzlerine taktığı Google Glass gözlükler, kamuoyunu günlerce meşgul etti. Google’ın giyilebilir teknolojisi olarak adlandırılan bu gözlükler, fütüristik modaya dair önemli izler taşıyordu.
  • Gareth Pugh ve Kafes Elbiseleri: Ünlü fütüristik tasarımcı Gareth Pugh’un defilesinde kullandığı büyük kafesli gladyatör sandaletleri, adeta bilim kurgu filmlerinden çıkmış bir savaşçıyı andırıyordu. Avangart eğilimleri ile tanınan tasarımcı, şovunu baştan aşağı siyah PVC kaplı bir elbise giyen ve yüzü olmayan bir modelle tamamladı ve tüm dikkatleri üzerine çekti.
  • Dior’un Retro Geleceği Leisurewear: Christian Dior’un eski tasarımcısı Raf Simons, modaevi için gerçekleştirdiği son defilesinde baskılı sportif parçalar, kabarık montlar, metalik renkler ve PVC botlarla izleyicileri fütürizm çağına doğru bir yolculuğa çıkarıyordu.
  • Iris Van Herpen ve Voltage Defilesi: En sıra dışı fütürist tasarımcılardan biri olan Hollanda doğumlu Iris Van Herpen, 3D baskı tekniğini ilk kullanan modacılar arasında. 2014 yılında sunduğu Voltage isimli defilesi ile büyük övgü alan Herpen, fütürizm kavramını sıra dışı çizgileriyle yorumluyor.

Fütüristik Detayları Görünümünüze Taşıyın

Kaynak: pursuitofdaydreams

Fütüristik moda trendleri ile önümüzdeki dönemlerde daha sık karşılaşacağımız bir gerçek. Özgün formlar, geleceği öngören çizgiler ve dinamizmin başrolde olduğu fütüristik tasarımları yavaş yavaş gardıroplarınıza dahil etmeye başlayarak gerçek anlamda bir trendsetter olabilirsiniz. Son dönemlerin popüler parçalarından olan metalik montlar ve ceketleri günlük giyiminize dahil edebilirsiniz. Bunun yanında etnik desenler, gösterişli omuzlara sahip üstler, yoğun grafik detaylara sahip parçalar, geometrik aksesuarlar, keskin hatlı clutch çeşitleri ve asimetrik kesime sahip kıyafetler de fütürizm temasını kullanmak için birebir. Sıra dışı kesim ve kalıplara sahip tasarımları giymeyi seviyorsanız şimdi gerçek bir fütürist gibi hissetmenin tam zamanı!