
Fırın Temizliği Nasıl Yapılır?
Fırın, lezzetli mi lezzetli yiyecekleri hazırlamamıza olanak tanımasıyla evlerimizin olmazsa olmazı! Tabi bu güzel yiyecekleri hazırlamakla işimiz bitmiyor; bunun bir de temizlik aşaması bulunuyor. Çoğu zaman bize yiyeceklerimizi hazırlamaktan daha zor gelen ve gözümüzde büyüyen fırın temizliği o anda ya da belirli aralıklarla yapmadığımız takdirde, donmuş ve temizlemesi daha da zor hale gelmiş yağ ve kir birikimi olarak bizi bekliyor.
Fırın temizleme işinin çoğu insana bu kadar zor gelmesinin bir sebebi de fırın temizleme yöntemleri hakkında yeterli bilgi sahibi olmamaları. Pek çok kişi fırın temizliği nasıl yapılır bilemiyor; zorlandığı için de haliyle üşeniyor.
Peki fırın nasıl temizlenir? Siz de bu sorunun cevabını merak edenlerden ve öğrenmek isteyenlerdenseniz doğru yerdesiniz; okumaya devam edin…
Fırın nasıl temizlenir?
Fırın içi nasıl temizlenir, fırın yağları nasıl temizlenir, fırın camı nasıl temizlenir gibi birçok sorunuzun olduğunu biliyoruz. Kolay fırın temizliği için elinizdeki malzemelere ve temizleyeceğiniz bölüme göre aşağıdaki yöntemlerden size uygun olanını seçebilirsiniz.
Fırını temizlemek için yöntemlere geçmeden önce, dikkat etmeniz gereken bazı noktalara değinelim:
- Fırın temizleme sıklığınızı, fırını kullanım sıklığınıza göre ayarlayın. Sık kullanıyorsanız kalıntıların kurumaması ve işinizi zorlaştırmaması adına, 1-2 kullanımdan sonra temizlemenizde fayda olacaktır. Uzun aralıklarla kullanımda bulunuyorsanız, fırın malzemenizin deforme olmaması için çok sık temizleme yapmamalısınız.
- Fırın içi temizliği öncesinde elektrik akımının ve gazın aktif olmadığından emin olun.
- Sağlığınıza zarar vermemek için (solunum yolu, akciğerler, gözler, eller vb.) kimyasal temizlik maddelerinin yerine, size önereceğimiz doğal malzemeleri tercih edin.
- Temizlik için sivri uçlu malzemeler kullanmaktan kaçının.
- Temizlik bezinizin fırın yüzeyini çizmeyecek bir bez olmasına dikkat edin.
- Temizleme işlemi sırasında fırın yüzeyine zarar vermemek için ovma işleminizi dairesel hareketlerle yapmaya özen gösterin.
Fırın içi temizliği için karbonatlı ve limonlu su kullanımı
1 paket karbonat, 1 limonun suyu ve suyu bir kabın içinde karıştırın. Hazırladığınız karışımı fırının iç kısmına püskürtün. Bunun için sprey şişe kullanabilir ya da bir bez yardımıyla yayma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Karbonatlı suyun 30 dakika kadar fırın içinde kalmasını sağlayın. 30 dakikanın sonunda fırının iç yüzeyini nemli bezle silin. Her kullanım sonrasında bu yöntemi kolaylıkla uygulayabilir, fırınınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Eğer yeni bir fırın almak ve bu yöntemi yeni fırınınızda uygulamak istiyorsanız Fırınlar kategorimize göz atmayı unutmayın!
Yağlı fırın temizliği için amonyak kullanımı
Yarım bardak amonyak ile 2 bardak suyu bir kabın içinde karıştırın. Fırın tepsisini, telini, termometresini dışarı alarak hazırladığınız karışımı fırının yüzeylerine sürün ve yağların yumuşaması için birkaç saat fırının kapağını kapalı tutun.
Bu sırada lavaboda fırın telini temizleyebilirsiniz. Bekleme süresinin sonunda ılık bezle tüm fırın yüzeyini silebilirsiniz.
Fırın camı temizliği için sirkeli ve sabunlu su kullanımı
Fırın camı temizleme konusunda sirkeden yardım alabilirsiniz.
Evinizde sirkeniz yoksa Yedier Katkısız Saf Doğal Fermente Elma Sirkesi alarak kullanabilirsiniz. Sirkeniz hazırsa karıştırma kabınızın içine sirkeyi ve suyu aynı ölçülerde koyun.
İsterseniz bu karışımın içine yine aynı ölçüde olmak üzere sıvı sabun ya da rendelenmiş sabun ekleyebilirsiniz. Sıvı Sabunlar kategorimizden dilediğiniz sıvı sabunu seçebilirsiniz. Yağların kolay çıkması için karbonatı da ekledikten sonra malzemeleri karıştırın.
Meydana gelen karışımı bulaşık süngeri yardımıyla alarak temizliğinizi yapın. Bunun için Parex Klasik Oluklu Bulaşık Süngeri kullanabilirsiniz.