ÜST

Faroe Adaları Nerede: Faroe Adaları’nın Konumu ve Özellikleri

Dünya, üzerindeki ülkeler, denizler, okyanuslar, ormanlar, insan toplulukları, hayvanlar, bilimsel ve sanatsal çalışmalarla keşfedilmeyi bekleyen kocaman bir aktivite alanı gibi. Keşfetmek, yeni yerler görmek, yeni ve farklı insanlarla tanışmak, bambaşka açılardan bakarak hayatı tecrübe eden toplumlarla kaynaşmak insana çok şey katar. İnsan dünyayı keşfettikçe en çok da kendisini anlar. İşte bu bakış açısıyla gezmek, görmek, tatmak, deneyimlemek üzere fırsatlar yaratmak önemli. Elbette dünyanın bir ucuna gitmek, yurtdışı seyahatleri yapmak imkan meselesi ama en azından bilgi edinmek bedava 🙂 Biz de keşfetme yolculuğunda size belki de daha önce bilmediğiniz, tanımadığınız ya da adını bile duymadığınız bir yerden bahsedeceğiz: Faroe Adaları

Faroe Adaları nerede ve bu adaların özelliği nedir? Faroe Adaları hakkında merak edilenler için içeriğimizi mutlaka okuyun. Faroe Adaları konumu ve özellikleri üzerine çok kapsamlı bir araştırma yaptık. 

Faroe Adaları Hakkında

Faroe Adaları, çok popüler sayılmaz. Aslında yeni yeni keşfedilen bir turizm cenneti olduğunu söyleyebiliriz. Bundan 30-40 yıl önce seyahat planları Paris, New York, Roma gibi hareketli şehirlere yapılırdı. Şimdi, dünyanın her yeri şehirleşti ve artık arayış, sakinlik içinde doğanın kalbinde sürdürülen yaşamlara doğru evrildi. Bu dönüşüm ilerleyen yıllarda artacak. İnsanlar yaşamak için de daha fazla böyle yerleri tercih edecek. Zira iklim krizi, gıda krizi ile birlikte şehirler yaşanmaz hale gelebilir. Biraz iç kararttık ama bu neredeyse ıssız ada topluluğun neden bu kadar çok ilgi gördüğünü de anlamış olduk. Elbette daha fazlası da var. Atlantik Okyanusu’nun tam ortasında 18 tane birbirine yakın ada topluluğu var. İşte o adalar topluluğuna Faroe Adaları deniyor. Aslında burası,  Danimarka’ya bağlı özerk bir ülke. Tam bir yeşil cennet. Ülkede yer alan binaların çatıları bile yeşil. Havadan görme şansınız olursa yemyeşil bir doğa görünümü var. Devlet binalarının dahi çatısında yeşil örtü var. Ülkenin ismi olan Faroe de aslında koyun demek ve ülkedeki koyun nüfusu insan nüfusundan daha fazla 🙂 

Faroe Adalarına Nasıl Gidilir?

Faroe Adalarına Türkiye’den direk uçuş yok. Yine hava yolu ile Danimarka’dan, İngiltere’den, İzlanda ve Norveç’ten ulaşım mümkün. Zaten bu ülkelerden yıl boyunca karşılıklı olarak uçuş seferleri yapılıyor. Bunları değerlendirebilirsiniz. Ayrıca Kopenhag’dan Faroe Adaları’na günde birkaç sefer yapılıyor. Danimarka Konsolosluğu’ndan Faroe Adaları’na özel Schengen vizesi almak zorunda olduğunuzun da altını çizelim. Halihazırda Schengen vizenizin olması fark etmez. Danimarka’ya bağlı özerk ülke olduğu için Schengen vizesinin üzerinde Faroe Adaları için geçerli bir damga gerekiyor. Yani Faroe Adalarına vize konusunda iki aşama söz konusu.

Faroe Ne Demek?

Bu kelimenin etimolojisini baktığımızda köklerinin Eski Norsça’dan geldiğini görüyoruz. Bu dil günümüzde kullanılmıyor. Eski Norsça’da Faroe kelimesi “koyun” anlamına geliyor. Zaten yukarıda da anlattığımız üzere adalarda insandan çok koyun var. Bazı kaynaklarda direk “Koyun Adaları” olarak da biliniyor. 

Faroe Adaları Nerede?

Aklınızda Faroe Adaları gezisi planı varsa Faroe Adaları tam olarak nerede diye merak edebilirsiniz. Adalar topluluğu, Norveç ve İzlanda’nın tam ortasında yer alır. Yani Kuzey Atlantik’te bulunan bir adalar birliğidir. Birleşik Krallık’ın 200 km kuzeybatısındadır. Danimarka Krallığının siyasi açıdan parçasıdır. Ülkenin toplam yüzölçümü 1400 km2

Faroe Adaları İklim Nasıl?

Öncelikle adaların genel olarak arazisi oldukça kayalıktır. Faroe Adaları iklimi ise kutupaltı okyanusal iklimdir. Yani yıl boyunca donma sıcaklığının üstünde bir sıcaklık söz konusudur. Adalar her mevsimde rüzgarlı, bulutlu ve serindir. Kasırga nadir görülse de karlı dönem fazladır. 

Faroe Adaları’nın Nesi Meşhur?

Doğası, keçileri ve sakinliği meşhur 🙂 Bir de çatısı çim kaplı masal evleri çok ilgi çekiyor. Ayrıca burası belki de dünyanın en temiz yerlerinden biri. Keçileri ile meşhur olduğu için “Keçi ülkesi” olarak da anılan Faroe Adaları’nda nüfus tenha. Sadece 50 kişinin yaşadığı ülkede kaos, trafik, yerlere çöp atma, tüketim çılgınlığı gibi güncel hayatın bir parçası olmuş streslerin hiçbiri yok. 

Faroe Adalarının Tarihçesi

Adada yakın zamana kadar çok sayıda arkeolojik çalışma yapılmış. Elde edilen kalıntılar, en erken M.S. 300’e işaret eder. Bu dönemde de İskandinav izleri görülür. Adaya ilk gelen insanların Vikingler olduğu tahmin ediliyor. Yani ada sakinlerinin ataları Vikingler. Adada ilk bilimsel çalışmaları ise İrlandalı bir manastır aziz olan Brendan yapmış. Dicuil adlı kaşif de bazı notlar almış. 9. yüzyılın Faroe Adalarını anlatan bu kayıtlarda Norveçli korsanlardan bahsediliyor. 

Faroe Adalarının Siyasi Durumu / Faroe Adalarının Yönetim Biçimi

Demokrasi ile yönetilen ülke Danimarka Krallığına bağlı bir özerk yapıdır. kendi seçimlerini düzenler. Dönemsel olarak belediye seçimleri, ulusal seçimler ve krallık seçimleri yapılır. 2007 yılına kadar bugünkü sistemden farklı olarak yedi seçim bölgesine ayırarak seçimler düzenleniyordu. 25 Ekim 2007’de tüm ülke tek bir seçim bölgesine dönüştürüldü. 

Faroe Adaları Gezi Rehberi

Eğer Faroe Adaları gezisi yapmayı planlıyorsanız bölgede mutlaka görülmesi gereken yerleri de araştırmalısınız. Faroe Adaları turunda nereleri görmeli, Faroe Adalarının nesi ünlü gibi sorularınızın yanıtları için size bir gezi rotası çizdik. İşte Faroe Adaları gezilip görülecek yerler listesi. 

Öncelikle bu adalar, biraz ​​İzlanda biraz da İskoçya etkisi taşır. Hem doğası hem de sosyal yapısı bu sentezi çok iyi yansıtır. Bilmeniz gereken diğer bir önemli detay ise doğa insana değil insan doğaya uyumlanmıştır. Fabrika, üretim tesis, termik santral gibi şeyler göremezsiniz. Doğanın zorluğuna katlanan onunla var olmaya inanan bir yaşam kültürü geliştirilmiştir. 18 adadan oluşan Faroe Adaları, tarih boyunca farklı krallıkların himayesine girdiği için bunların izleri de tarihinde, sosyolojisinde gözlenebilir. Şimdi, Faroe Adaları görülecek yerler listesine bakalım:

  • Sørvágsvatn

Son yıllarda denize yüksekten bakan bir noktada inşa edilen havuzlar lüks villa ve otel mimarisinde çok yaygınlaştı ve büyük ilgi görüyor. Havuzda yüzerken denize karşı bir manzaranız oluyor. İşte bunun doğal olarak olduğunu bi’ düşünün. Sørvágsvatn Gölü, böyle bir özelliğe sahip. Okyanusa karşı dik kayalıkların olduğu noktada bir düzlük var. Tam orada da berrak bir göl. Havuz gibi. İnanılmaz bir manzarası olan bu göl, çok ama çok etkileyici. Yüzmek için ise çok soğuk 🙂 Buraya ulaşmak için Miðvágur kasabasına gitmelisiniz. Sonra da 3 km yürümek zorundasınız. Gölün dar bir yerden okyanusa döküldüğünü ve burada ince ama çok güzel bir şelale oluşturduğunu da ekleyelim. 

  • ​​Gasadalur Köyü 

Faroe Adaları’nın doğası ve o doğayla bütünleşmiş ona karşı duran değil ona dahil olan insanların kurduğu köyleri çok güzel. En güzel köylerinden birisi de Vagar Adası’nda bulunan Gasadalur Köyü. Gidin, görün ve doğaya saygı ile tanışın, deriz. 

  • Mulafossur Şelalesi

Faroe Adaları denince akla ilk gelen manzara şelale manzarası oluyor. O görsellerini çokça gördüğünüz şelalelerin en meşhuru ise Mulafossur Şelalesi. Bu doğa harikası da Gasadalur Köyünde. 

  • Puffin Kuşları

Adaların en meşhur görsellerinde çok sayıda Puffin kuşu vardır. Köylerde ve kırlarda bolca onlardan görmek de mümkün. Dünyanın başka hiçbir yerinde yaşamadıklarını da ekleyelim. Karikatürize edilmiş peluş oyuncak gibi görünen bu kuşlar, Penguene de benziyor. Ama farklı uçabiliyor olmaları. 

  • Köy Kafeleri

Faroe Adaları köylerinde genellikle bir köy meydanı var. Bu meydanlarda da bizim köy kahvelerimize benzeyen kafeler var. Kafelerde oturup kahve ve tatlı tadabilirsiniz. 

  • Tüneller

Faroe Adalarında çok sayıda tünel var. Köylere ulaşım da genellikle tünellerle sağlanıyor. Tepelerdeki tüneller, okyanus altından geçen tüneller var. Bunları da çok etkileyici bulacağınızı düşünüyoruz. 

  • Çim Çatılı Evler ve Saksun Köyü

Adaların nesi meşhur derken çim çatılı evlerden bahsetmiştirk. Bunu bir çeşit yalıtım için kullanıyorlar ama Hobbit evlerini andıran bu manzara çok sevimli. Saksun Köyü de tamamı çim çatılı evlerden oluşan bir köy. Burada sadece 2023 Ocak ayı itibariyle 14 kişi yaşıyor. 1858 yılında inşaa edilmiş olan Saksun Kilisesi de gezilmesi gereken bir mimari yapı.

Faroe Adaları konumu ve özellikleri ile gezilip görülesi yerler arasında. Mutlaka bir plan yapıp görmenizi öneriyoruz.