ÜST

Farklı bir felsefe arayanlara: Judo nedir? Nasıl yapılır?

Judo hem fiziksel yetenek hem de büyük bir zihinsel disiplin gerektiren dinamik bir dövüş sporudur. Ayakta durulan pozisyonları barındırırken, rakiplerinizi kaldırıp sırtlarının üstüne fırlatmanıza izin veren teknikleri de içerir. Yerde ise, rakiplerinizi kontrol etmenize ve rakibiniz teslim olana kadar çeşitli eklem kilitleri uygulamanıza izin veren bir spordur.

“Nazik yol” anlamına gelen Judo, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında Japonya’da ortaya çıkan modern bir Japon dövüş sanatı (gendai budō) ve dövüş sporudur. En belirgin özelliği, rakibi bir yakalama manevrası ile hareketsiz hale getirmek veya rakibi dirsek ile kilitleyerek ya da bir boğma hareketi uygulayarak teslim olmaya zorlamak olan rekabetçi unsurudur.

Judo temel bir spordur

judo

Bu spor, samuray ve feodal savaşçı sınıfı tarafından yüzlerce yıldır geliştirilen ve kullanılan çeşitli dövüş sanatlarının bir türevi olarak Japonya’da ortaya çıkmıştır. Tekniklerinin çoğu, gerçek savaşlarda rakipleri sakatlamak veya öldürmek için tasarlanmış hareketlerden kaynaklansa da bu teknikler, judo öğrencilerinin güvenli bir şekilde ve rakiplerine zarar vermeden uygulayabilmeleri için değiştirilmiştir.

  • Herhangi bir şekilde tekme, yumruk atma veya vurma tekniklerini içermez.
  • Rakibi silkelemek için eklemlere baskı uygulanmasını içermez.
  • Hiçbir ekipman veya silah içermez.
  • Bunun yerine, judo basitçe, judogiyi (üniformayı) kavrayarak denge, güç ve hareket kullanarak birbirlerini zapt etmeye çalışan iki kişiyi içerir. Bununla birlikte, sadeliğinde, karmaşık fiziksel ve zihinsel eğitimi içeren, çoğu zaman önemli ölçüde çaba, enerji ve zaman gerektiren en temel judo tekniklerinin bile ustalığı ve karmaşıklığı yatmaktadır.

Titizlikle yapılmalıdır

judo

Judo, titizlikle yapılması gereken ve zorlu bir fiziksel aktivitedir. Tekniklerin uygulanması, insanların güç, esneklik, çeviklik, hız, dinamik ve statik denge ve dayanıklılığın geliştirilmesi gibi çeşitli şekillerde fiziksel yararlar sağlamalarına yardımcı olur. Aktif saldırı savunmayı, tepki verme süresi ise koordinasyonunuzu ve fiziksel özgüveninizi geliştirmeye yardımcı olur. Judo öğrencileri, bu uygulamalar sayesinde fiziksel olarak daha güçlü ve daha hızlı hale gelirler.

Judo ayaktan atış, yerde mücadele ve vuruş teknikleri olmak üzere, üç büyük grupta toplanır. Ayaktan atış teknikleri; elle, kalça ile ve ayakla olmak üzere üç kısma ayrılır. Bunun yanı sıra, kendinizi yere atarak yapabileceğiniz teknikler de vardır. Ayaktan atış teknikleri 40 adettir. 65 adet olan yer teknikleri içinde ise hareketsiz bırakma, boyun ve kol kilidi teknikleri bulunur. Ate Waza ismi verilen vuruş teknikleri içinde de aşağı yukarı karate bünyesinde yer alan hemen hemen tüm vuruşlar yer alır.

Bu son bölüm, yarışmalarda kullanılmamaktadır. Judo’nun kendini koruma kısmında ele alınır. Karate bünyesinde yer alan hareketleri barındırdığı gibi Aikido’nun tüm duruş, tutuş, vücut dönüşü ve atışları da Judo’da yer alır. Ayrıca Jui Jutsu, Judo’nun bir nevi ilkel şekli olup, özellikle silahlı kuvvetler ve emniyet güçleri bünyesinde göğüs göğüse mücadelede uygulanmaktadır.

Judoka

Bir judo uygulayıcısı, “Judoka” veya ‘judo oyuncusu’ olarak bilinir, ancak geleneksel olarak sadece 4.Dan veya daha yüksek olanlara “judoka” denir. -Ka eki bir isme eklendiğinde, o konuda uzmanlığa veya özel bilgiye sahip kişi anlamına gelir. Örneğin, Benkyo-ka “bilgin” anlamına gelir. 4. Dan seviyesinin altındaki diğer uygulayıcılara kenkyu-sei veya “acemi” adı verilir. Bununla birlikte, bugün judoka terimi, herhangi bir özel uzmanlık düzeyi ima edilmeksizin, herhangi bir judo uygulayıcısına atıfta bulunmak için dünya çapında kullanılmaktadır.

Judo öğretmenine sensei denir. “Sensei” kelimesi sen veya saki (önce) ve sei (yaşam) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Yani sizden önce gelen biri anlamına gelir.

Judogi (üniforma)

Judo uygulayıcıları geleneksel olarak judogi adı verilen beyaz üniformalar giyerler. Bazen kelime sadece gi (üniforma) olarak kısaltılarak kullanılır. Judogi, 1907’de Kano tarafından yaratıldı ve benzer üniformalar daha sonra diğer birçok dövüş sanatları tarafından benimsendi. Modern judogi, beyaz veya mavi pamuklu büzme ipli pantolon ve bir kemerle (obi) tutturulmuş ve onunla eşleşen beyaz veya mavi pamuklu ceketten oluşur. Kemer genellikle dereceyi belirtmek için renklidir.

Top Glory sarı kuşak kemeri alabilir ve çıraklık seviyenizi bir üst seviyeye çıkarmak için antrenmanlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca ceketin, boğuşmaların ve hareketlerin sertliğine dayanması amaçlanmıştır ve sonuç olarak, karate üniformasından (karategi) çok daha kalındır.

Judo nasıl yapılır?

Judo genelde 8-10 m2 olan kare bir alanda yapılır. 3-4 m2lik koruyucu döşemeler ile zemin kaplanır ve böylece zemin hazır hale gelir. Sporcular hareketlere ve tepkilere dayanıklı üniformalarını giyerler.

Farklı anlamlara gelen kuşaklar (kemerler) bele sarılır. Bu spordaki temel amaç rakibe üstünlük sağlamaktır. Dolayısıyla rakip, omuz ve bel kısmından kavranarak yere düşürülmeye çalışılır.

Her ne kadar güreşe benzer yanları olsa da aslında önemli farklar vardır. Burada temel amaç rakipten gelecek hareketlere uyum sağlamak ve buna göre pozisyon alarak cevap vermektir.

Judo dünyasında öğrenilecek çok şey var!

Öğrenciler bu sporda fiziksel ve atletik yeteneklerin gelişiminin ötesinde çok daha fazlasını öğrenirler. Duygularını ve dürtülerini nasıl kontrol edeceklerini, azim, saygı, sadakat ve disiplin değerlerini öğrenirler.

Judo yaparken davranış ve görgü kurallarının yanı sıra olağanüstü bir egzersiz etiği geliştirirler. Korkularının üstesinden gelmeyi ve baskı altında hissettikleri durumlarda cesaretli olabilmeyi öğrenirler.

Deneyimledikleriyle birlikte, nezaket, alçakgönüllülük ve toplumun başarılı vatandaşları olarak gelişimlerine katkıda bulunacak birçok harika değeri öğrenirler. Bu nedenle bu spor, toplumların gelişmesinde ve gelecek için yeni ve daha iyi topluluklar yaratmada önemli bir rol oynar.

Az bilinen uzak doğu sporları” başlıklı yazımızı okuyarak uzak doğu sporlarına dair daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.