ÜST

Fantastik görüntüsüyle: Kuzey Işıkları

Hepimizin görmeyi hayal ettiği ama çok az kişinin bunu başarabildiği fantastik görüntüsüyle bizi büyüleyen bir doğa olayı Kuzey Işıkları. Eğer bir gün Kuzey Işıklarını görmenin hayalini kuruyorsanız bilmeniz gereken bazı önemli detaylar var. 

Bir doğa harikası olan Kuzey Işıkları yerinde görmek için her yıl binlerce insan farklı ülkelere seyahat ediyor. Ancak bazı seyahatler hüsranla sonuçlanabiliyor. Eğer Kuzey Işıklarını görmek için bir seyahate çıkmak istiyorsanız, detaylı bir araştırma yapıp hangi tarihlerde, hangi bölgeden Kuzey Işıkları izleyebileceğiniz hakkında bilgi edinmeli ve öyle yola çıkmalısınız. 

Kuzey Işıkları nasıl oluşur?

Dünyanın çevresinde koruyucu bir kalkan görevi gören manyetik bir alan vardır. Güneş patlamalarıyla güneşten uzaya saçılan yüklü parçacıkların bu manyetik alanla etkileşime geçmesiyle bir reaksiyon oluşur. 

İşte bu reaksiyon sırasında Kuzey Işıkları denilen o büyülü doğa olayı gerçekleşir. Aurora adı verilen bu olay dünya atmosferinin iyonosfer tabakasında yani yeryüzünden 80-100 km yukarılarda gerçekleşir.

Kuzey Işıkları hangi renk olur?

Kuzey Işıklarında çoğunlukla yeşil renk etkindir ancak ilk anından sonra pembe, kırmızı ve daha nadir olmak üzere sarı ve mavi renkli Auroralar görebilmek mümkün olabilir. 

Kuzey ışıkları ne zaman görülebilir?

Bu muhteşem doğa olayını çıplak gözle seyredebilmek için peç çok faktörün bir arada gerçekleşmesine ihtiyacınız var. Öncelikle açık ve bulutsuz hava koşulları şart! Aslında yılın herhangi bir zamanında görülebilmesi mümkünse de en sık ekinoks zamanlarında görülür. Yaz aylarında kuzeyde kalan bölgelerde geceler çok kısa olduğundan Kuzey Işıklarını görebilme şansınız daha da azalır. 

Kuzey Işıklarını en iyi kışın özellikle de Ekim ve Mart ayları arasında gözlemleyebilirsiniz. Hava karardıktan sonra herhangi bir saatte seyredilebilse de en net izlenebildiği saatler 23:00 ve 02:00 aralığında. Tabi bir de en önemli faktör güneşe yaşanan patlamalar…

Kuzey Işıklarının görülebilmesi için güneşte yaşanan patlamaların yoğunluğu da önemli. Eğer gözlem yaptığınız zaman aralığına güneşte yeterince yoğun bir aktivite yoksa Aurora görme şansınız ne yazık ki düşük olacaktır. Bu muhteşem doğa olayı her ne kadar Kuzey Işıkları ismiyle anılsa da aynı doğa olayı aslında Güney Yarımkürede de görülebiliyor. 

Kuzey Işıkları hangi ülkelerden seyredilebilir?

kuzey ışıkları

Kuzey Işıklarını seyredebilmek için en kuzey gitmek gerektiği bilgisi bir ölçüde doğru. Aurora Çemberi adı verilen bölge içerisinde ne kadar kuzeyde kalırsanız, Kuzey Işıklarını görme şansınız o kadar artıyor.  Ancak ne yazık ki Aurora Çemberi içindeki bir yere gitmek Kuzey Işıklarını görmeyi garantilemiyor. 

kuzey ışıkları

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, zaman, güneşin aktivite yoğunluğu ve hava şartlarının da sizden yana olması gerek. Her ihtimale karşı 1000mm odak uzunluğu Celestron PowerSeeker 127EQ Teleskobu yanınıza alarak bu muhteşem doğa olayını izleyebilmek için seyahate tam donanımlı gitmekte fayda var.

Kuzey Işıklarını en iyi seyredebileceğiniz yerin Aurora Çemberi denilen yay içinde kalan ülkelerin bazı bölümleri olduğundan bahsetmiştik:

  • İsveç’te; Jukkasjärvi, Kiruna, Abisko, Björkliden, Tornedalen, Luleå,
  • Norveç’te; Alta, Andøya, Bødø, Finnmark, Hammerfest, Harstad, Karasjok, Kirkenes, Kjollefjord, Lakselv, Lofoten Islands, Narvik, Nordkapp, Skibotn, Svalbard, Tana Bru, Tromsø, Vardø,
  • Finlandiya’da; Inari, Ivalo, Kakslauttanen, Luosto, Nellim, Nuorgam, Rovaniemi, Saariselkä, Utsjoki,
  • Neredeyse tümü bu Aurora çemberinde kalan İzlanda’da; Ísafjörður, Þingvellir National Park, Reykjavik, Snæfellsnes, Vatnajokull Akureyri, Grimsey, Hvalfjörður,
  • Grönland’da; Ammassalik, Isortoq, Sermiligaaq, Tasiilaq, Tiniteqilaaq, Kangerlussuaq, Kulusuk, Kuummiut,
  • Alaska’da; Anchorage, Fairbanks, Fort Yukon, Prudhoe Bay, Barrow, Bettles, Denali,
  • Kanada’da; Dawson City, Fort McMurray, Fort Nelson, Calgary, Pangnirtung, Whitehorse, Yellowknife, Gillam, Lake Athapapuskow Manitoba, Yukon ve bu saydığımız ülkeler arasında en ucuz uçak bileti bulabileceğiniz ülke olan Rusya’nın, Murmansk, Salekhard, Severodvinsk bölgelerinden Kuzey Işıklarını seyredebilmeniz mümkün. 

Bu saydığımız bölgeler arasında Kuzey Işıklarının en iyi gözlemlenebildiği yerler Kuzey Amerika’da bulunan Yellowknife, Avrupa’da Norveç yakınlarında yer alan Tromso’dur.

kuzey ışıkları

Kuzey ülkeleri malum soğukluğuyla meşhurdur. 3D ultra microfiber dolgusu sayesinde -26 dereceye kadar sizi koruyabilen SAND FOX Ice Storm Ultralight Uyku Tulumu bu soğuğa karşı hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır.

Kuzey Işıkları hakkında bilmeniz gerekenler

  • Aslında bu doğa olayı güney yarımkürede de meydana gelmekte. Onun adı ise Güney Işıkları. Ancak kuzeye seyahat etmek daha kolay olduğundan mıdır bilinmez Kuzey Işıkları daha meşhur.
  • Adını Şafak Tanrıçası Aurora’dan alan bu doğa olayı, Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların dünyanın manyetik alanı ile etkileşime girmesi sonucu gökyüzünde ortaya çıkan doğal ışımalardır.
  • Bu ışık olayının farklı renklerde görünmesinin nedeni, güneşin saçtığı parçacıkların farklı iyonların barındırmasından kaynaklanır. Güneşin saçtığı parçacıklar, oksijen atomlarından çıkmışsa genellikle yeşil renkte, nitrojen atomlarından çıkmışsa genellikle kırmızı renkte ışıklar görülür.
  • Aurora Borealis ismini 1619 yılında ilk kez kullanan gökbilimci Galileo Galilei’dir. 
  • 1741 senesinde bir başka gökbilimci Anders Celcius, bu ışımaların meydana geldiği zamanlarda büyük bir manyetik akım oluştuğuna dair gözlemlerini açıklamıştır.