ÜST

Eyfel Kulesi: Hikayesi ve Bilmeniz Gerekenler 

Fransa’nın en önemli simgelerinden biri olan Eyfel Kulesi, Paris’te şehrin göbeğinde konumlanıyor. Kulenin mimarisi olan Gustave Eiffel, 1889 senesinde tamamladığı kulenin Paris manzarası için geçici olacağını kanıksamış. Geçici olarak yapılan Eyfel Kulesi, Paris halkının çok seveceği simge yapı olmasından çok uzakmış. Ancak devasa görünümü ve eşsiz tasarımından dolayı hem halk hem de turistler kulenin kaderini değiştirmiş. Bugün bakıldığında Eyfel Kulesi dünya genelinde en fazla bilinen ve ziyaret edilen anıtların arasında yer alıyor. 

 

Eyfel Kulesi, New York’taki Empire State binası yapılana kadar dünyadaki en devasa yapı olma özelliği içeriyormuş. Söz konusu bina Paris’ta yaşam sürmeyen insanların bile bulunduğu kentte gerek mekan gerek tablolarda yer alıyor. Son derece popüler olduğu için her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor. Bu da akla, Eyfel kulesinin nasıl bir hikayesi olduğunu getiriyor. Biz de Eyfel Kulesi’ne dair tüm merak edilenleri rehberimizde sunarak soru işaretlerini gideriyoruz. İşte, dünyaca ünlü olan mimari hakkında bilmeniz gerekenler! 

Eyfel Kulesi’nin Hikayesi 

 

31 Mart 1889 senesinden bu yana gökyüzüne uzanan Eyfel Kulesi, her turistin ömründe bir kez olsun görmeyi istediği noktalar arasında bulunuyor. Fransa’nın sembolü haline gelen bu yapı, kentin adı anıldığı an akla geliyor. Ancak Eyfel Kulesi’nin inşa edileceği senelerde bu boyutlara kadar ulaşacağı düşünülmüyormuş. Hiç şüphesiz olarak bu kule için geçmişindeki dönüm noktası, 1889 senesinde gerçekleştirilen Dünya Fuarı oluyor. 

 

Fransız devrimi 100. senesinin anısına düzenlenen tasarım yarışmasında 125 metre genişliğine, 300 metre yüksekliğine sahip olan demirden kule inşaası söz konusu olmuş. Bu yarışmaya katılan 107 tasarım arasından ise Gustave Eiffel adlı tasarımcının eseri birinci seçilmiş. Eiffel’in yanı başında ise, yardımcı mühendisleri olan Emile Nouguier ve Maurice Koechlin ile beraber mimar Stephen Sauvestre bulunuyormuş. Eyfel Kulesi’nin hikayesine dair diğer detaylar ise şöyle:

 

  • Eyfel Kulesi’ne ismini veren Gustave Eiffel, aslında bir tasarım şirketinin ismi. Söz konusu kulenin tasarımcısı ile Stephen Sauvestre ve Emile Nouguier oluyor. 
  • Eyfel Kulesi’nin yapılma amacı, Fransız Devrimi’nin 100. olarak 1889 senesinde düzenlenen Expo’89 Paris Fuarının giriş kapısı oluyor. 
  • 3.000 işçi ile yapılan söz konusu kulenin yapımı 2 sene 2 ay da tamamlanmış. 
  • 10 bin ton ağırlığına sahip olan Eyfel Kulesi’nin 20 sene sonra yıkılması planlansa da o esnada televizyon ve radyo keşfinin yapılması ile vericilerin yerleştirilmesinde kullanılmış. 
  • 324 metre yüksekliğine sahip olan ve aralığında 130 metre mesafe bulunan ayaklar üzerindeki Eyfel kulesi, yapıldığında Dünyadaki en yüksek yapı olma özelliği taşıyormuş. 
  • Eyfel Kulesi çeşitli aktivitelerin yapıldığı mimari olarak kullanılsa da intihar vakalarının artmasından ötürü üst bölümü turizme kapatılmış. 
  • 3 platformdan meydana gelen Eyfel Kulesi’nin birinci ve ikinci katına hem merdiven hem de asansör vasıtası ile çıkılabiliyor. 3. kata ise yalnızca asansör ile çıkmak mümkün oluyor. 
  • Eyfel Kulesi  yalnızca seyir terasları sunan bir yapı değil. Aynı zamanda içerisinde Gustave Eiiffel’in çalışma odası, Cineiffel Müzesi, Hidrolik asansör mekanizması gibi birçok ziyaret alanı bulunuyor. 

Eyfel Kulesinin Yapılışı (1887- 1889)

 

Eyfel Kulesi’nin inşa edilmesi için birçok insandan farklı fikirler belirtiliyordu. Ancak hassas ve devasa bir tasarıma sahip olan kulenin yapımına bir şekilde başlanacaktı. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra Eyfel Kulesi yapımına başlanıyor.  Eyfel Kulesi’nin tarihini anlayabilmek adına inşaat süresince yapılan çeşitli dönemlere bakılması önem arz ediyor. Bu dönemler toplamından başlayarak bitirilmesi ise 2 sene sürüyor. 

 

  • 1884 Haziran: Çizimler tamamlanıyor ve projesi yürürlüğe giriyor. 
  • 28 Ocak 1887: Eyfel Kulesi’nin inşasına başlanıyor. 
  • 1 Nisan 1888: İlk katı tamamlanıyor. 
  • 14 Ağustos 188: Eyfel Kulesi’nin ikinci katı tamamlanıyor. 
  • 31 Mart 1889: Üçüncü ve son katın inşası tamamlanarak Eyfel kulesi yapımı sona eriyor. 
  • 31 Mart’ta Eyfel Kulesi’nin açılışı yapıyor. 
  • Gustave Eiffel, kulenin zirvesine ulaşan 1.710 basamağı tırmanarak 3 renkli Fransız bayrağını dalgalandırmak amacıyla asıyor. Söz konusu dönemde kule 312 metre yüksekliğine sahipmiş.

 

Eyfel Kulesi Neden İnşa Edildi? 

 

Fransa’nın sembolü olarak bilinen Eyfel Kulesi, Fransız Devrimi’nin 100. senesi kutlamalarına özel Dünya Fuarı için inşa ediliyor. Burada amaç, farklı ülkelere Fransa’nın hem gücünü hem de üstün yeteneklerini göstermek oluyor. Devasa bir görünüme sahip olan bu kulenin yapımının Seine Nehri’nin kıyısına olması isteniyor. Bunun için de bir yarışma düzenleniyor ve yarışmaya katılan 100 proje arasından Gustave Eiffel’in eseri kazanıyor. Bu sayede Eyfel Kulesi’nin hiç kolay olmayan yapım hikayesi başlıyor. 

 

Eyfel Kulesi Paris İçin Neden Bir Tehdit Sanıldı?

 

İhtişamlı görünüme sahip olan Eyfel Kulesi’nin inşasından sonra hiçbir şey göründüğü gibi olmamış. 1889 senesinde birçok insan kule karşısı olmuş. “Bay Eiffel’in Kulesi’ne karşın Sanatçılar” isimli bir mektupta, Eyfel Kulesi’nin Paris’in doğal yapısına bir tehdit olduğunu belirten çeşitli endişeler yer alıyor. 

Paris’in merkezine yapılan demirden bir kule hiçbir şekilde kabul edilemez görülüyormuş. Fransız şair Verlaine, devasa yapının kenti çok çirkin görünmeye ittiğini dile getirmiş. Hatta pek çok Parisli kuleden nefret ederek bunu çeşitli yollardan iletiyormuş. Neredeyse herkes yapısal olarak da sağlam durmadığını, göze hoş görünmediğini düşünüyormuş. Özellikle ünlü yazar olan Guy de Maupassant kuleden son derece nefret ediyormuş. Görmemek adına ise, Eyfel Kulesi’nde bulunan restoranda yemek yiyormuş. Sanat dünyası ise, Eyfel Kulesi’nin yapıldığı dönemlerde “devasa bir iskelet, trajik sokak lambası ve fabrika bacası gibi çeşitli yakıştırmalarda bulunuyormuş. 

Eyfel Kulesi’nin Bugünkü Anlam ve Önemi Nedir?

 

Fransa’nın Paris şehrinde yer alan Eyfel Kulesi, ülkenin en değerli dönem noktası olma özelliği taşıyor. Paris siluetinin kalıcı bir simgesi haline gelen bu mimari, kente eşsiz bir görünüm katıyor. Hem yerli halk hem de turistler tarafından ilgi gördüğünden Paris’in turizm gelirinin büyük bir kısmının elde edilmesine olanak tanıyor. Dünya’nın pek çok ülkesinden ziyaretçi çeken Eyfel Kulesi, genelde Aşk Kulesi olarak nitelendiriliyor. Zamanında pek çok tepkiye maruz kalan bu kule, bugün insanların yoğun ilgisini alıyor. 2018 senesinde bu simgenin bir parçasına sahip olmak isteyen insanlar, dünyanından dört bir yanından açık artırmaya katılmış. Söz konusu kuleye ait olan orijinal spiral merdiven ise, tam olarak 190.000 dolara satılmış. 

 

Eyfel Kulesi’nde bulunan 4 metre uzunluğundaki merdiven, yerine asansör takılana dek kullanılmış. 1983 senesinde asansörün takılmasıyla beraber kullanımı durmuş. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin rotaları arasında bulunan Eyfel Kulesi, herkesin ömründe bir kezde olsa görmesi gereken yapılarından biri. 

 

Eyfel Kulesi Nerede?

 

Eyfel Kulesi, Fransa’nın başkenti ve büyük şehri olan Paris’in batısında yer alıyor. Aynı zamanda kenti ikiye bölen Seine Nehri’nin sol, yani güney yakasında konumlanıyor. Seine Nehri ve Champs de Mars Parkı arasında açık bir bölgede yer alan Eyfel Kulesi, Paris’in birçok yerinden görülebiliyor. Paris’in silüeti olan Eyfel Kulesi manzaralı birçok kafe, restoran, mekan, park bulunuyor.