ÜST
bambu

Evinizde Sağlıklı Bambu Yetiştirmek için En Önemli 5 Yöntem

Şans bambusu olarak bilinen, botanik adı Dracena Sanderiana olan bu ev bitkisi, bakımının kolay olması, spiritüel anlamlarının bulunması, dekoratif olarak kullanılması gibi nedenlerle çok tercih edilen salon bitkileri arasında yer alıyor. Feng Shui öğretisine göre şans bambusu, bulunduğu ortamın enerjisini belirli bir noktaya yoğunlaştırıyor. Havayı kirleten unsurları temizleyen bambu sap olarak farklı sayılarda edinildiğinde farklı anlamlara geliyor ve farklı roller üstleniyor. Evde bambu yetiştirmek istiyorsanız bu sayıların anlamlarını da bilmek isteyebilirsiniz.

Sap olarak 1 adet bambu birliği, enerji akışının engele uğramadan rahat şekilde gerçekleşmesini; 2 adet bambu aşkı, sevgiyi; 3 adet bambu doğumu, büyümeyi, aileyi; 4 adet bambu kötü şansı; 5 adet bambu yaşamın uzun olmasını, mutluluğu, şansı, refahı, zenginliği; 6 adet bambu şans sayesinde zenginliğe kavuşmayı; 7 adet bambu beden ve zihnin sağlıklı olmasını; 8 adet bambu doğurganlığı ve büyümeyi; 9 adet bambu minnettar olmayı ve başarıyı; 10 adet bambu ise eksiksiz bir yaşam sürmeyi ve mükemmelliği ifade ediyor.

Şimdi gelelim evde bambu bakımı konusundaki detaylara… Siz de şans bambusu bakımı ile ilgili ayrıntıları merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

1.Doğru konumu bulun

bambu

Bambu bakımı söz konusu olduğunda doğru konumlandırma çok önemli. Sağlıklı büyümenin gerçekleşebilmesi için dolaylı ışık uygun olacaktır. Direkt güneş ışığına maruz kalan bambularda sararmalar ve yanıklar meydana gelir.

Işığın yetersiz olması ise şans bambusu için büyümeyi yavaşlatan bir etkendir. Pencere yanında perde arkasından gelen ışık, ışığın filtrelenmesini sağlayacak ve bambunun ihtiyacı olan dolaylı ışığı verecektir.

2.Ilık ve nemli bir ortam sağlayın

Şans bambusu bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler arasında uygun sıcaklık ve nem koşullarının oluşturulması önemli bir yer tutuyor. Tropikal Orta Afrika bitkisi olan şans bambusu, 20-35 santigrat derecedeki ılık ortamları seviyor.

Doğrudan güneş ışığı bitkiye ne kadar zarar veriyorsa, soğuk hava koşulları da bir o kadar zarar veriyor, bambunun büyümesini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle klimadan ve kış mevsiminde açık olan pencere yanlarından, hava akımına sahip yerlerden uzak tutmak gerekiyor. Bitkinin taze kalması açısından ortamın nemli olması da oldukça önemli.

Dilerseniz Deerma DEM F628S Ultrasonik Hava Nemlendirici ile gerekli nem koşullarını sağlayabilirsiniz.

3.Düzenli sulama yapın

Şans bambusu nasıl yetiştirilir? diye sorulduğunda sulama şeklinin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Yetiştirdiğiniz bambu saksıda da olsa vazoda da olsa, sulama için filtrelenmiş su kullanmak gerekiyor. Musluk suyu klor ve başka kimyasallar içerdiğinden ve bambu da bu kimyasallara karşı hassas olduğundan, bu noktaya dikkat etmek gerekiyor.

Bitkiyi vazoda yetiştiriyorsanız haftalık periyotlarla su değişimi yapmaya, saksıda yetiştiriyorsanız toprağı kurutmayacak şekilde haftada bir sulamaya özen göstermelisiniz. Vazolar ve Saksılar kategorimizi ziyaret ederek kaç adet bambunuz olduğuna göre istediğiniz vazoyu ya da saksıyı seçebilirsiniz.

4.Şans bambusu hastalıkları hakkında bilgi edinin

Ev bitkileri içinde yer alan şans bambusu bakımı sırasında; sarı veya kahverengi yapraklar, yumuşak saplar, siyah kökler, küçük böceklerden ve enfeksiyonlardan kaynaklanan belirtiler bambunun hastalandığının işareti olarak görülebilir. Yaprakları sararan bambuyu kapalı ve ışık alan bir yere koymalı, direkt güneş ışığından ve sıcaktan korumalısınız; topraktaki bambunuza fazla gübre eklememelisiniz.

Kahverengi yapraklar suyun kirlenmesinden ve havanın kurumasından kaynaklanır. Zarar gören yaprakları koparmalı, havadaki nemi artırmalısınız. Turuncu veya kırmızı köke sahip bambunun kökleri karardıysa kararan kökleri budadıktan sonra filtrelenmiş suyla dolu yeni vazoya ya da saksıya koymalısınız. Sapların yumuşaması kök çürümesinden kaynaklanıyor olabilir. Sağlıklı saplar ile yumuşak olanları ayırmalısınız. Kurtarılamayacak durumdaki yumuşak sapları atmanızda fayda olacaktır. Böceklerden ve enfeksiyonlardan kaynaklanan sorunlarda bitkiyi suyla yıkamalı, böcek öldürücü bitki sabunlarından yararlanmalısınız.

5.Bambuyu çoğaltmak için saplarını budayın

bambu

Evde yetiştirildiğinde 1 metreye kadar, doğru bakıldığında da 5 metreye kadar uzayabilen bambuları çoğaltmak için ana sapı kesmek yerine ana saptan ayrılan yeterli büyüklükteki sürgünleri kırpmalısınız. Lazbisa Sürmene Bağ Bahçe Dal Kırpma Budama Makası ile kırpma yapabilirsiniz.

Daha sonra dip yaprakları aşağı doğru koparıp gövdeyi soyun ve yavru bambuyu filtrelenmiş su koyduğunuz vazoya yerleştirerek kök salmasını sağlayın. Büyük olan bambudaki sürgün yarasının iyileşmesi için erimiş mum dökebilirsiniz.

İstediğiniz miktarda şans bambusu satın almak için Şans Bambuları kategorimizi ziyaret etmeyi unutmayın!