
Evde makarna hamuru nasıl yapılır?
Kim demiş kesme makarna İtalyan yemeğidir diye? 39 yaşımdayım ve Rize’nin bir köyündeki evimizde 6-7 yaşlarımdayken babamın anneme hamur açtırıp sonra o hamuru düzgünce keserek makarna yaptığını hatırlıyorum. Üstelik tek kanallı televizyonun olduğu o zamanlarda hiç de İtalya’dan bir tarif edinebileceklerini sanmıyorum. Nasıl ki bir yaylanın; yayla peyniri, mısır unu ve tereyağının olduğu her yerde muhlama yapılabilmişse, yumurta ve unun olduğu her yerde makarna da yapılmıştır. İtalyanlara özgü olan şey muhtemelen makarnaya birbirinden harika lezzetler katan soslar olmalı.
Bu hafta sonu bir sürpriz yapıp anane usulü taze hamurdan kendi enfes makarnanızı sevdiklerinize tattırmaya var mısınız? Evde makarna hamuru yapmak çok kolay… Sadece biraz cesarete bir de iyi bir tarife ihtiyacınız var. Nasıl bir lezzet yarattığınıza kendiniz bile inanamayacaksınız.
İlk kez bir makarna hamuruz yoğuracak olanlar için en uygun olduğunu düşündüğümüz kolay bir yöntem seçtik. Çekinmeyin! Önce bir kez deneyin. Eğer başarılı olursanız sevdiklerinize, misafirlerinize vereceğiniz yemek davetlerinde bir spesiyal olarak kendi ev yapımı makarnanız baş köşeye oturabilir. Hatta belki bu işi kolaylaştıracak birkaç donanım satın almak bile isteyebilirsiniz.
Marcato Atlas 150 Makarna ve Erişte Makinası tam size göre! Bu makine ile hem erişte hem de düz spagetti yapabilirsiniz
Size öyle bir tarif vereceğiz ki bir kez eğer çokça yoğurursanız hazırladığınız hamuru dondurucuya attığınızda 6 aya kadar saklayabilecek ve dilediğiniz zaman bir gün önceden dondurucudan çıkararak kullanabileceksiniz. Peki, evde kolay makarna nasıl yapılır? Makarna hamuru nasıl hazırlanır? Ev yapımı makarna nasıl pişirilmeli? İşte evde kolay makarna tarifi…
İhtiyacımız olan malzemeler:
Unutmayın bu malzemeleri iki şer katı oranında artırarak daha fazla makarna hamuru elde edebilir ve ihtiyacınız olduğunda kullanmak üzere dondurucuda saklayabilirsiniz.
- 300 gr. yani 2,5 su bardağı sert durum buğday unu.
- 200 gr. yani 1,5 su bardağı makarnalık irmik unu
- 7 yumurta sarısı ve 3 tam yumurta
- 50 gr zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı toz şeker
Un, irmik, zeytinyağı, tuz, şeker ve sarısı ayrılmış ayrılmamış bütün yumurtaları bir çırpıcının yoğurma haznesi alın. Mikserin kanca ucuyla hamur toparlanıncaya kadar düşük devirde karıştırın. Toparlanan hamuru yaklaşık 15 dakika kadar katlayarak yoğurun. Sert bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Mikseriniz yoksa en başından beri elde de yoğurabilirsiniz. Hazırladığınız hamuru streç filme sarıp buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru eşit parçaya bölün. Bunan sonrası sizin zevkinize ve becerinize kalmış. Makarna olmaya hazır hamurunuzu biraz unladığınız tezgâhta istediğiniz kalınlıkta açın.
Hamurun kenarlarındaki fazlalıkları bıçak veya hamur kesici yardımıyla alabilirsiniz. New Life Hamur Kesme Ruleti bu konuda en büyük yardımcınız olabilir.
Eğer şekilci değilseniz bırakın dağınık kalsın. Hamuru hafifçe unlayarak çok bastırmadan 2 parmak genişliğinde katlayın, yarım santim kalınlığında doğrayın. Hazırladığınız taze makarnaları hemen pişirebileceğiniz gibi hava almayacak şekilde paketleyip 6 ay kadar dondurucuda saklamanız da mümkün.
Tabi ki dilerseniz hamurunuza değişik sebze suları ekleyerek farklı tatlar ve renkler yaratabilirsiniz. Havuç suyu, ıspanak suyu makarnaya en çok yakışan sebze suları ve püreleridir. Yoğurma esnasında çok ince çekilmiş dilediğiniz sebze suyunu ya da daha yoğun bir renk ve tat vermesi için püresini hamurunuza ekleyebilirsiniz. Bu durumda hamurun yoğunluğuna göre biraz daha un eklemeniz gerekebilir.
Ev yapımı makarna nasıl pişirilmeli?
Paketli makarnalar içlerinde bulunan koruyucular sebebiyle ev yapımı makarnalardan çok daha serttir. Bu yüzden evde açtığını hamurla yaptığınız makarnayı paketli makarnalar kadar pişirmemelisiniz. İçerisine temiz bir su ve tuz koyduğunu orta boy bir tencerede suyu iyice kaynatın. Su kaynama noktasına ulaştığında makarnaları ilave edip, yaklaşık 3-4 dakika kadar pişirmeniz yeterli. Süzdüğünüz makarnayı dilediğiniz sosla servis edebilirsiniz.
Makarna hamurunuz tamamsa ev yapımı harika makarnalar yapmak için gereken aletleri “Taptaze makarnalarla İtalya mutfağınızda başlıklı yazımızdan” öğrenebilirsiniz.