
Evde Kişisel Spor Salonu Yaratmak
Günlük yaşamın koşuşturmacasında salona gitmek için vakit bulamayanlardansanız veya son zamanlarda hızla artan üyelik ücretleri bütçenizi aşıyorsa evde kendi kişisel spor salonunuzu yaratmanız mümkün.
Günümüzde masa başında geçirilen uzun saatlerin zihin ve beden sağlığımızı olumsuz yönde etkilediği bilinen bir gerçek. Hareketsiz günlük yaşam rutinimize bir de yanlış beslenme şekilleri eklenince formumuzu kaybetmemiz ne yazık ki kaçınılmaz oluyor. Hareketsizlik nedeniyle omurga sağlığının bozulması, kireçlenme, bel ve boyun fıtığı gibi pek çok ortopedik rahatsızlığın yanı sıra bölgesel yağlanma, sarkma ve selülit gibi estetik açıdan rahatsız edici sonuçlar da ortaya çıkabiliyor. Çoğu zaman sağlığımızı tehdit eden bir durum olduğunda doktor tavsiyesi ile spor yapmaya yöneliyoruz. Oysa ki herhangi bir sağlık problemi baş göstermeden sporu hayatımıza dahil ederek beden sağlığımızı tehdit eden hastalıkların önünü kesebiliriz. Düzenli olarak spor yapmanın, günümüz şartlarında bir hobi olmaktan öte, beden ve zihin sağlığı için bir gereklilik olduğunu fark etmek gerekiyor.
Spor salonları, aylık ve yıllık üyelik paketleriyle spor tutkunlarını bünyesine çekmeyi deniyor. Günlük yaşamın koşuşturmacasında salona gitmek için vakit bulamayanlardansanız veya son zamanlarda hızla artan üyelik ücretleri bütçenizi aşıyorsa evde kendi kişisel spor salonunuzu yaratmanız mümkün. İhtiyaç duyduğunuz egzersiz ekipmanlarını edinerek evinizde keyifli bir egzersiz alanı yaratabilirsiniz. Peki, nereden başlamak gerekiyor?
Kendinize Egzersiz Programı Hazırlayın
İlk yapmanız gereken vücudunuzun ihtiyaçlarına yönelik bir egzersiz planı oluşturmak. Tüm vücudu aynı anda çalıştırmak ve sıkılaşmak için pilates mi yapmak istiyorsunuz? Daha esnek ve dengeli bir vücut için yogaya mı yönelmelisiniz? Etkili bir şekilde yağ yakmak ve forma girmek için kardiyo mu çalışmalısınız? Yoksa kaslarınızı geliştirmek ve kuvvetlenmek için ağırlık çalışmaları mı yapmak istiyorsunuz? Önceliğinizi belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce bir doktordan yapacağınız egzersizleri engelleyecek bir rahatsızlığınızın olmadığı yönünde onay almayı ihmal etmeyin. Boyun veya bel fıtığı, menisküs, siyatik gibi problemleriniz varsa egzersiz planınızı bir uzman eşliğinde gözden geçirmeniz gerekiyor.
Rahatça Çalışabileceğiniz Bir Alan Belirleyin
Evinizde ekstra bir oda varsa o odayı bir egzersiz odasına dönüştürebilir, yoksa salonunuzun ya da yatak odanızın bir köşesinde matınızı veya kardiyo aletinizi yerleştirip rahatça çalışabileceğiniz bir alan yaratabilirsiniz. Unutmayın ki eviniz içinde kendinizi en özgür hissettiğiniz alandır. Spor odanızın duvarlarına sevdiğiniz bir sporcuların fotoğraflarını asabilir ve kaydettiğiniz aşamaları görünür bir noktaya yazarak kendinizi motive edebilirsiniz. Spor yaptığınız alanın hijyenik ve iyi havalandırılmış olması, sizi motive edecek unsurlardan biridir. Mata uzanarak sırt üstü ve yüz üstü yaptığımız egzersizler sırasında zeminin hijyenik olması dikkat etmeniz gereken konuların başında geliyor. Egzersiz sırasında solunum sisteminiz aktif olarak çalıştığı için soluduğunuz havanın temiz olması da kritik derecede önem taşıyor. Ve bonus: Spor yaptığınız odanın duvarlarına yerleştireceğiniz aynalar ile egzersiz sırasında kendinizi havaya sokabilir ve hareketleri doğru yapıp yapmadığınızı gözlemleyebilirsiniz.
İhtiyaç Duyduğunuz Ekipmanları Edinin
Vücudunuzu forma sokmak için spora başlamaya kararlısınız. Bu harika haber! Bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır. Peki, egzersiz programınız hangi ekipmanları gerektiriyor?
Sıkı ve Esnek Bir Vücut İçin Pilates
Sıkılaşmak ve esnekliğinizi geri kazanmak istiyorsanız pilates, sizin için biçilmiş kaftan! Pilates ekipmansız da yapılabilse de seviyeniz ilerledikçe egzersizleri destekleyecek bazı ekipmanlar kullanmanız gerekebilir. İşe üzerinde rahatça çalışabileceğiniz bir pilates minderi almakla başlayabilirsiniz. Alacağınız mat, zeminle temas etmenizi engelleyecek şekilde yoğun köpükten üretilmiş olmalıdır. Etkili kas gelişimi ve denge çalışmaları için vücut ölçülerinize göre tasarlanan pilates topu ve bosu, ihtiyaç duyacağınız diğer ekipmanlar. Güç seviyelerine göre farklı renklerde üretilen pilates bantları, kaslarınızın direnç seviyesinin artmasını sağlıyor. Her pilates tutkununun evinde bulunan pilates çemberi, iç ve dış bacak egzersizlerinin yanı sıra omuz ve göğüs kaslarını çalıştırmak için kullanılıyor. Sıkılaştırılmış sert süngerden üretilen foamroller ise temel duruşlar sırasında vücudun bazı bölgelerini desteklemeye yarıyor. Tam donanımlı bir pilates odası yaratmak istiyorsanız her zevke ve bütçeye uygun pilates malzemeleri Hepsiburada’da sizi bekliyor.
Kilo Vermek İçin Kardiyo
Kalp hastalıklardan diyabete kadar pek çok hastalığın tetikleyicisi olabilen fazla kilolar, günümüz insanın en büyük problemlerinden biri. Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile birlikte giderek yaygınlaşan kilo probleminden sıkı bir kardiyo programı ile kurtulmak mümkün. Nabzın ve kalp ritminin yükselmesi esasına dayanan kardiyo egzersizleri, vücuttaki yağların hızlı ve etkili bir şekilde yakılmasını sağlıyor. Koşu, bisiklet, tenis, yüzme gibi nabzı yükselten aktiviteler, en sık tercih kardiyo egzersizlerinin başında geliyor. Peki, kardiyo çalışmak için spor salonuna gitmeniz şart mı? Kesinlikle hayır! Kişisel spor salonunuza birkaç ekipman eklemeniz yeterli.
Çocukluğumuzun vazgeçilmezi olan ip atlama, en hızlı kalori yakabileceğiniz egzersizlerin başında geliyor. Boyunuza uygun ölçüde alabileceğiniz bir kondisyon ipi ile bir yandan kaslarınızı çalıştırırken diğer yandan çok miktarda yağ yakabilirsiniz. Koşu bandı, en sık tercih edilen ve düzenli kullanıldığında en etkili kardiyo aletlerinden biridir. Kan basıncını dengeleyen koşu egzersizi, kalp hastalığı riskini de büyük ölçüde azaltıyor. Göğüs ve bacak kasları başta olmak üzere tüm vücudu aynı anda çalıştıran eliptik bisiklet ise en eğlenceli kardiyo egzersizlerinden biri. Koşuya benzer bir çalışma sağlayan eliptik bisiklet aleti, egzersiz sırasında eklemlere darbe etkisi yapmaz. Eklem rahatsızlıkları sebebiyle koşu veya merdiven gibi egzersizlerden uzak duranlar, rahatlıkla eliptik bisikleti tercih edebilirler. Hepsiburada’daki fitness kondisyon ürünleri kategorisine göz atarak ihtiyaçlarınıza en uygun koşu bandı veya eliptik bisiklet modelini belirleyebilirsiniz.
Kasları Geliştirmek İçin Ağırlık Çalışması
Ağırlık çalışması, vücut kompozisyonunu geliştirmek ve kas kütlesi inşaa etmek için yapılan çalışmaların genel adıdır. Hedefiniz ne olursa ağırlık antrenmanı yapmadan estetik bir görüntüye kavuşmak imkansızdır. Kardiyo egzersizlerini doğru bir ağırlık antrenmanı ile destekleyerek hayal ettiğiniz vücuda kavuşabilirsiniz. Çoğu zaman kişilerin istediği oranda kilo verdiğinde bile arzuladığı vücut formuna erişemediğini duyarız. Bunun sebebi ağırlık antrenmanı ile desteklenmeyen egzersiz programlarıdır. Ağırlık egzersizlerini birkaç ekipman desteği ile evde kolaylıkla yapmak mümkün.
İşe bir dambıl seti alarak başlayabilirsiniz. Farklı ağırlıklarda dambıllar ile seviyenizi kademeli olarak artırabilirsiniz. Ağırlık çalışmalarının yapı taşını kuşkusuz deadlift egzersizi oluşturuyor. Doğru uygulandığında sırt, karın ve bel kaslarını güçlendiren deadlift egzersizi, yanlış uygulandığında ise vücut sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ağırlık çalışmalarının tümünde hafif ağırlıklarla başlayıp ağırlık miktarını kademeli olarak artırmanız gerekiyor. Bir halter barı ve farklı seviyelerde ağırlık plakaları alarak kendi deadlift setinizi oluşturabilirsiniz. Kendi vücut ağırlığınız ile çalıştığınız barfiks ise evde kolayca yapabileceğiniz egzersizlerinden bir diğeridir. Bir barfiks barı alarak evinizdeki kapılardan birinin çerçevesine monte edebilir ve üst vücut kaslarınızı geliştirmeye başlayabilirsiniz. Ağırlık antrenmanlarınıza şınav ve mekik gibi egzersizleri ekleyerek programınızı zenginleştirebilirsiniz. Hepsiburada’dan satın alabileceğiniz vücut geliştirme aletleri ile kendi ağırlık istasyonunuzu oluşturabilirsiniz.
Spor, zamandan ve mekandan bağımsız bir aktivitedir. Beden ve zihin sağlığınız için çalışmak, herhangi bir mekana veya saat aralığına bağlı olmamalıdır. Spora başlamak için vakit bulamama veya bütçe ayıramama gibi bahaneleri bir kenara bırakın. Kendi konfor alanınız olan evinizde kendi spor salonunuzu yaratmak için harekete geçin!