ÜST
evde bitki

Evde bitki yetiştirmeye yeni başlayanlar için 5 ipucu

Evde bitki ve yeşilliklerin verdiği hissi kim sevmez ki? Özellikle pandemi döneminde yeşile ve doğaya hasret kaldığımız bu günlerde belki de evde bitki yetiştirmeye daha bir sıcak bakıyoruz. 

Ancak “ben bir türlü bitki büyütemiyorum” ya da “aldığım tüm bitkileri öldürüyorum” serzenişlerini duyar gibiyiz. Öyleyse size güzel bir haberimiz var; bu alana tamamen yabancı olan ve ilk kez evde bitki yetiştirme macerasına girişecek çaylaklar için bazı ipuçları hazırladık. Haydi, hep beraber bunlara bir göz atalım.

Kolay Bitkilerden Başlayın

evde bitki

Günümüzde artık sukulentten kaktüse, tropik bitkilerden aromatik bitkilere kadar evde bakabileceğiniz yüzlerce çeşit bitki mevcut. Ancak bunların bazıları özel bakım ve ilgi isteyen türler. O yüzden çok spesifik şartlar aramayan, fazla pahalı olmayan, her yerde bulabileceğiniz bitkilerden başlayın. 

Bu hem sizi fazla zorlamaz hem de bitkinizi kaybederseniz daha az üzülürsünüz. Örneğin; sokak satıcılarında bile sıkça gördüğünüz minik kaktüs ve sukulentlerle başlayabilirsiniz. Bu arada her kaktüs bir sukulenttir, her sukulent bir kaktüs değildir. Bakımları tamamen aynı olmasa da birbirine benzer. Hepsi az su ister, unutmayın; az su verirseniz kolay kolay kuruyup ölmezler, ama çok su verirseniz, kökleri çürüyeceğinden, öldürme ihtimaliniz çok yüksek.

Yani az sulamanın kurtuluşu var ama çok sulamanın pek kurtuluşu yok. Tek yapmanız gereken, bitkinizi bol ışık alan bir yere koymak ve az sulamak. Çok seyahet eden biriyseniz, siz evde yokken susuzluğa uzun süre dayandıkları için, evde bitki yetiştirme macerasına sukulentlerle başlayabilirsiniz.  

evde bitki

Oksu Kokulu Taş 4 Adet Mini Kabak Saksı Kaktüs Sukulent Saksıları evde bitki yetiştirme macerasına başlamak için pek şirin görünüyor.

Saksıların altı mutlaka delik olmalı

Evde bitki yetiştirmenin biraz da dekoratif olduğunun farkındayız. Bitkileriniz havalı seramik saksılarda, kupaların içinde ya da galvaniz, porselen gibi kaplarda estetik görünüyor olabilir ancak altı delik olmayan kaplarda sulama yaptığınızda, su saksının dibinde birikeceğinden, köklerin çürümesine neden olur. Bitkinizi altı delik olmayan bir kaba koymak isterseniz, bunu 2 şekilde yapmalısınız. 

İlki, mutlaka altı delikli plastik bir saksı kullanın, onu havalı kabına yerleştirin. Bunu yapamıyor iseniz, deliği olmayan saksınızın altına biraz çakıl taşı yerleştirebilirsiniz. Bunu yapmanızdaki amaç bitkinizi suladığınızda suyun köklerde birikip bitkiyi çürütmesine engel olmak. Bitkinizi suladığınızda, suyun mutlaka saksının deliklerinden akıp gitmesi gerekiyor. Eğer bitkinizi deliksiz bir saksı ile satın aldıysanız mutlaka değiştirin, emin olun bu şekilde fazla yaşamayacaktır. 

Hem şık hem altı kolayca delinebilen sağlıklı Bitki Tasarımı Terracota Model Beyaz Çizgi Desenli Aranjman Saksı evde bitki yetiştirmeye yeni başlayanlar için birebir.

Bitkilerinizi bol Işık alan, aydınlık yerlere koyun

Her ne kadar bazı bitkilerin yarı gölge veya az ışık sevdiği söylense de tüm bitkiler aydınlık ister. Eğer fazla güneş almayan, karanlık bir eviniz varsa evde bitki yetiştirmek size göre olmayabilir. 

Sukulent ve kaktüsler oldukça aydınlık hatta günde 4-5 saat güneş ışığı isterler. Aksi takdirde yaşasalar da çok cılız ve mutsuz görünürler. Monstera, Starliçe, Fil Kulağı gibi tropik bitkiler her ne kadar yarı gölgeyi tolere etseler de aydınlık alanlarda çok daha mutlu olurlar.

Yeni satın aldığınız bitkinin toprağını mümkünse hemen değiştirin

evde bitki

Bitkinizin toprağı elbette ışık ve su kadar önemlidir. Size tavsiyemiz, bitkinizi ilk satın aldığınızda mümkünse toprağını değiştirin. Özellikle sokaktan ya da yapı marketlerden aldığınız bitkilerin toprakları onları kısa süre besleyecek ve canlı tutacak şekilde hazırlanmıştır. 

Eve geldikten sonra, ne kadar ışık alan bir yere koysanız da, sulayıp ek besin verseniz de toprak bunları almayacağından bir müddet sonra bitki ölmeye başlayacaktır. Bitkinizin cinsine göre toprağını seçmeniz onun daha uzun ömürlü olmasını sağlar ve bu toprakların içinde bulunan ek besin ve akıllı gübreler sayesinde bitkinize ekstra besin vermeniz de gerekmez. 

Beybek kaktüs toprağı içindeki mineraller sayesinde bitkinizin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.

Bitkinizin su ihtiyacını iyi belirleyin

Evde bitki yetiştirmenin en kritik noktalarından biri belki de sulama biçimi. Bitkinizin ne kadar su istediğini, satın alırken ya da internetten mutlaka öğrenin. Sukulent ve kaktüsler için sulama yöntemini belirtmiştik. Tropik bitkiler daha fazla su isterler. Ancak her evin ısı, nem, ışık şartları birbirinden farklıdır. 

Bazen bir bitki aynı evin içinde bile bir odada daha az su, diğer odaya geçtiğinde daha fazla su isteyebilir. Yapmanız gereken genel olarak o bitkiye has ihtiyaçları öğrenip, kendi bitkinize ona özel davranmanız olacaktır. Zaman içinde ilgilendikçe onların ihtiyaçlarını en iyi sizin fark edebileceğinizi sakın unutmayın. Suyun içine marketlerde satılan ek besinlerden katabilirsiniz, ancak gereğinden fazla besin vermenin hiç vermemekten daha tehlikeli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

evde bitki

Son olarak, bazı bitkiler evde yaşayan hayvanlarınız için toksik olabilir, bir bitki edinmeden önce bunu mutlaka araştırın. 

Evde bitki yetiştirmek, dekoratif güzelliğinden ziyade onların da birer canlı olduğunu, büyüdüklerini, yavruladıklarını görmenin size kattığı eşsiz deneyimi yaşamak için de harika bir fikir.