ÜST
bambu bakımı

Evde Bambu Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Oldukça dekoratif bir görüntüsü olmasına karşın bakımı kolay bitkilerden biri olan bambu bitkisi, aslında zambakgiller ailesinden bir çiçek. Sadece saf suyla beslenebilen bu bitkinin boyları tahmin ettiğinizden de çok uzayabiliyor.

Orta Afrika’ya özgü bir çiçek grubunda yer alan bambu, Hindistan’da ve Uzak Doğu ülkelerinde süs bitkisi olarak çok popüler. Bu kadar popüler olmasının bir nedeni de güzel görüntüsünün yanı sıra şans getirdiğine inanılması.

Siz de evinizi bambu bitkisi ile güzelleştirmek istiyorsanız, bambu bakımı ile ilgili tüyolar içeren yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Evde Bambu Bakımı

bambu bakımı

Etli ve açık renkli gövdesi, yukarıya doğru uzanmış koyu yeşil renkli yapraklara sahip çiçeksiz bir bitki olan bambu bitkisini, dekoratif görünmesi için cam kavanozun ya da saksının içinde yetiştirebilirsiniz. Hatta bu vazoların içerisine zararsız boyalarla boyanmış renkli taşlardan koyabilirsiniz.

Ancak vazonun içerisindeki suyun miktarına dikkat etmeniz gerekir. Vazodaki su miktarının 10 cm’den az olmamasına özen gösterin. Kullandığınız su klorsuz içme suyu olmalı. Dinlendirilmiş su da kullanabilirsiniz ama her iki şekilde de suyun ılık olması önemli.

Kökleri yeterince gelişmiş bir bambu satın aldıysanız onu toprakta da yetiştirebilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken hususlar artıyor. Eğer toprak içerisinde yetiştirmeye karar verdiyseniz torf, bahçe toprağı ve kum eşit miktarda karıştırarak elde edeceğiniz geçirgen bir toprağa ihtiyacınız olacak.

Hava alan geçirgen bir toprak elde etmek için saksının içine bir miktar ağaç kabuğu veya çakıl taşları ekleyebilir yahut bambu ekimi için tasarlanan drenaj delikleri olan dar uzun bir saksı tercih edebilirsiniz. Aydınlık ve ılık ortamları seven bambu bitkisini toprağa dikecekseniz toprağın her zaman nemli olmasına özen gösterin.

İlk kez bambu yetiştirecekseniz masa üstü küçük bir cam vazo ile başlayabilirsiniz. Topraksız bitkiler için üretişmiş ahşap ve cam tasarımlı Nedawood Masa Şeffaf Vazo evde bambu yetiştirmenizi kolaylaştıracak ve evinize zevkli bir görünüm kazandıracaktır.

Bambu Bitkisi nasıl Çoğaltılır?

Uzun zamandır bambunuz varsa ve bunları çoğaltmak istiyorsanız en iyi çoğaltma yöntemi çeliklendirmedir. Üstelik bambu söz konusu olduğunda çelik alma işlemi için belli bir mevsimi beklemeniz de gerekmez. Bambu bitkisinin ana gövdesinden yukarıya doğru uzayan sürgünü keserek kolayca çelik alabilirsiniz. Sürgün alınan bitkinin bozulmaması için mumu eritip kesiklerin üzerine damlatılırsanız bitkinizi korumuş olursunuz.

Aldığınız çeliğin köklenmesi için alt yaprakları temizleyip 3-5 cm civarı su ile doldurduğunuz bir kavanozda, suyu eksildikçe ılık su ekleyerek, saplarından kökler çıkıncaya kadar bekletin. Yaklaşık bir ay gibi bir zaman zarfında çeliklendirdiğiniz gövde köklenmeye başlayacaktır. Kökler iyice güçlendikten sonra dilerseniz toprağa dikebilir yahut daha büyük bir vazoya alabilirsiniz.

Bambu bakımıyla ilgili dikkat etmeniz gereken püf noktaları

bambu bakımı

  • Ilık içme suyu kullanmak önemlidir. Suya zaman zaman taze ılık suyla ekleme yapılması gerekir. 15 günde bir suyunu tamamen boşaltıp tazeleyebilirsiniz. Ancak suyu değiştirirken bambuyu yerinden oynatmayın. Bambuyu sabit tutarak kavanozdaki suyu boşaltın ve yerine ılık, yeni suyunu doldurun.
  • Oda sıcaklığında yaşayan bir bitkidir.
  • Doğrudan ışık almaktan hoşlanmaz, ancak karanlığı da sevmez. Dolaylı ışık alabileceği bir alana yerleştirebilirsiniz.
  • Yapraklarına sık sık su püskürtülmelidir.
  • Bataklık bitkisi olduğu ve sadece suyla yaşayabildiği için bitki besinleri kullanmamanız gerekir.

Bambu çeşitlerine merakınız varsa sarı bambu olarak bilinen yoğun yapraklı Bambusa Aurea’yı bitki ailenize katmalısınız.