ÜST
akvaryum

Evde akvaryum kurmak isteyenler için 5 önemli bilgi

Evinize sudaki yaşamı getirmek istiyorsanız, bu güzel ve işlevsel bir akvaryum kurmaktan geçiyor. Kedi ve köpeklerden sonra evcil hayvanların en popüler türü olarak balıklar geliyor. Eğer sizde evinizde bir akvaryum kurmak istiyorsanız izlenecek bazı adımlar var. Bu adımları doğru bir şekilde uyguladıktan sonra sudaki yaşamın zarif güzelliği evinizin havasını değiştirecektir.

İşte sizler için hazırladığımız evde akvaryum kurmak isteyeneler için 5 önemli bilgi yazımız bu konuda fikir sahibi olmanızı sağlayacak.

Akvaryum seçimi

akvaryum

Öncelikle ihtiyacınız olan akvaryumun boyutunu belirlemeniz gerekiyor. Bu eve getirmek isteyeceğiniz balık türüne göre (tatlı su, tuzlu su veya bireysel türler) ve kaç tane almak isteyeceğinize göre değişecektir. Küçük ve kalabalık akvaryum düşük oksijen seviyelerine ve aşırı atıklara neden olabilir. Akvaryumunuz ne kadar büyükse balıklar o kadar sağlıklı olur. Aynı zamanda daha fazla tür eklemenize yardımcı olacaktır.

Akvaryumunuz için evinizde ideal bir konum bulmak da akvaryum seçimi için oldukça önemli. Doğrudan güneş ışığı almayan, sıcaklığı etkileyen nesnelerden, yüksek ses ve titreşimlerden uzak bir yer seçmek balıklarınızın sağlığını belirleyen faktörler arasında.

Eğer akvaryum kurmaya yeni başlayanlardansanız 20-30 litrelik bir akvaryum ilk başta işinizi görecektir. Daha sonra bakacağınız türlere ve zevkinize göre değiştirebilir daha büyük bir akvaryuma geçebilirsiniz. Resun Akvaryum 30 litrelik kapasitesi ile ilk başta tercih edebileceğiniz akvaryumlar arasında.

Akvaryum suyu

Farklı balıklar, farklı su koşullarına ihtiyaç duyar. Eğer akvaryumda şebeke suyu kullanıyorsanız su düzenleyicilerine ihtiyacınız olacaktır. Uygun pH seviyelerini korumaya dikkat etmelisiniz. Türe bağlı olarak pH seviyeleri değişiklik gösterebilir.

Örneğin tatlı su balıkları türe bağlı olarak 6,8 ile 7,5 pH seviyelerinde yaşamına devam eder ve gelişir. 24 saatlik bir süre içerisinde 0,3 lük bir pH değişimi balıkları strese sokabilir ve hastalanmasına sebebiyet verebilir.

akvaryum

Knmaster Dijital Ph Metre 0.01 Hassasiyetinde Su Sıvı Akvaryum Ph Ölçer ile akvaryumunuzun Ph kontrolünü çok rahat bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Akvaryumun sıcaklığı ve filtrasyon

Su sıcaklığındaki değişiklikler sudaki yaşama zarar verebilir. Bu nedenle akvaryumunuzu asla çok güneş alan bir pencerenin yanına veya su sıcaklıklarını hızla değiştirebilecek ısıtma veya havalandırma deliklerinin yanına koymayın. Türlere ideal sıcaklıkları araştırın ve ısı ayarlarını buna göre yapın. Akvaryum ısıtıcıları bu konuda size yardımcı olacaktır.

Akvaryumunuzu yaşanabilir ve sağlıklı tutmak için sürekli filtreleme hayati önem taşır. Ancak filtreniz ne kadar süslü olursa olsun, yalnızca akvaryumunuzun temizliğine ve bakımına dikkat ederseniz verimli çalışır.

Eurostar Ege 400 İç Filtre 40- 100 litre akvaryumlarda biyolojik temizlik ve oksijen sağlıyor.

Akvaryum ışığı

Akvaryumların ışıkları sadece akvaryumunuzu izlemek için değil içindeki canlıların hayat döngüsü ve gelişimi için de oldukça önem taşıyor. Işık miktarı yine seçtiğiniz balıklar ve bitkilere bağlı olarak değişecektir. Bitkili akvaryumlar 10 ila 12 saat ışığa ihtiyaç duyarken, bitkili olmayanlar için 6 ila 8 saat yeterli olabilir.

Akvaryum dekorasyonu

akvaryum

Akvaryumunuzu dekore etmeniz, balıklarınızın kendilerini denizde hissetmelerine yardımcı olur ve dekore etmek aynı zamanda eğlencelidir de! Bazı balıklar yüzmek için açık alanları sever, bazıları ise dinlenmek ve gizlenmek için örtüye ihtiyaç duyar. Balıklarınızın ne tür bir habitatı sevdiğini öğrenmek için araştırma yapın ve akvaryumunuzu buna göre dekore edin.

Yeni gelenlere kendilerine ait bir yer vermek için her yeni balık alımında yavaş yavaş süslemeler ekleyin. Kayalar, bitkiler ve çakıllar sadece çekici görünmekle ve akvaryumunuza gerçekçi bir görünüm kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda belirli türlerin kapalı bir ortamda mümkün olduğunca doğal yaşamalarına yardımcı olur.